Czy mój samochód spełnia nowy limit 150 tys. zł KUP (emisja CO2 do 50 g/km)? Gdzie to sprawdzić?

Porady i pomoc w uzyskaniu finansowania pojazdów i sprzętu. Także dyskusje o wynajmie długoterminowym. Sprawy związane z przebiegiem leasingu, użytkowaniem przedmiotu, cesje, wykup i zakończenie umowy
Awatar użytkownika
AutoFan2023

Czy mój samochód spełnia nowy limit 150 tys. zł KUP (emisja CO2 do 50 g/km)? Gdzie to sprawdzić?

Post autor: AutoFan2023 »

Cześć wszystkim,
czy ktoś może mi wyjaśnić, jak sprawdzić, czy mój samochód, który mam w leasingu od prawie roku, załapie się na nowy limit 150 tys. zł KUP po zmianach od 2026 roku?
Słyszałem, że chodzi o emisję CO2 do 50 g/km, ale nie wiem, gdzie to dokładnie sprawdzić. Nie chcę wpaść w ten niższy limit 100 tys. zł, jeśli auto się nie kwalifikuje.

Z góry dzięki za pomoc!

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Spayker
PRO

Re: Czy mój samochód spełnia nowy limit 150 tys. zł KUP (emisja CO2 do 50 g/km)? Gdzie to sprawdzić?

Post autor: Spayker »

AutoFan2023 pisze: 7 paź 2025, o 13:22jak sprawdzić
Cześć,
Najprościej będzie sprawdzić to przez Centralną Ewidencję Pojazdów, czyli na stronie historiapojazdu.gov.pl

Wystarczy wpisać:
  • datę pierwszej rejestracji,
  • numer rejestracyjny,
  • numer VIN.
Po zatwierdzeniu zobaczysz pełne dane techniczne swojego samochodu, w tym emisję CO2.

Przykład, jak to wygląda:
Dane techniczne:
Pojemność silnika: 1 498 cm³
Moc silnika: 110 kW
Norma euro: EURO 6 EB
Paliwo: benzyna
Emisja CO2: 128 g/km
Średnie zużycie paliwa: 5,6 l/100 km
Jeśli emisja CO2 wynosi maksymalnie 49 g/km, Twój samochód zostaje w limicie 150 tys. zł KUP.
Jeśli równa się 50 g/km lub więcej, to od 1 stycznia 2026 r. obowiązuje już limit 100 tys. zł.

Awatar użytkownika
Jarosław Król
Administracja

Re: Czy mój samochód spełnia nowy limit 150 tys. zł KUP (emisja CO2 do 50 g/km)? Gdzie to sprawdzić?

Post autor: Jarosław Król »

Cześć AutoFan2023,
A Ty masz hybrydę plug-in? Bo jeśli nie, to raczej w ogólnie nie masz co sprawdzać. Tylko auta PHEV (hybrydy ładowane z gniazdka) łapią się w limicie i to też nie wszystkie.
Tutaj masz więcej info i listę modeli, które się łapią: https://www.fmleasing.pl/aktualnosci/li ... mit-150tys

ODPOWIEDZ