Minął maj więc pytamy w ministerstwie

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Re: Minął maj więc pytamy w ministerstwie

Post autor: Lui »

No no. Michael - czy na podstawie informacji, które zbierasz ukaże się jakiś artykuł? 8-)
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Post autor: Michał Krupiński »

Lui pisze:No no. Michael - czy na podstawie informacji, które zbierasz ukaże się jakiś artykuł? 8-)
Ano - może nawet dwa. :)
Choć artykuł to zbyt poważne słowo w tym przypadku. To będzie bardziej news, czy tam newsik.
Jeden już jest gotowy. Pojawi się jeszcze dziś lub jutro.

A drugi to zależy. Pani rzecznik IS w Kraku zadzwoniła do mnie dziś rano i poinformowała, że wystąpili o kasację 7go maja, ale za pośrednictwem WSA w Kraku.
Czyli, powiedziała, że jesli w NSA jeszcze nie ma tej skargi, to znaczy, że nie złozył jej jeszcze WSA. hehe.
Dobre - nie wiedziałem nawet, że jest taka konstrukcja, że WSA występuje tak jakby o kasację w sprawie wyroku, który sam wydał. :roll:

W każdym razie pani rzecznik zaproponowała, żebym skontaktował się z WSA w Kraku - czego jeszcze nie zrobiłem, bo zabrakło mi dziś czasu... Ale będę drążył. :)
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Czyli robisz zamieszanie. :)
Masz już jakieś wieści z WSA?

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Post autor: Tomasz Piotrowski »

Wchodzę na Samar, patrzę, a tam znajoma treść:
samar.pl/__/__la/pl/__ac/sec,4/new/52972/__Polska-VAT-od-osobowych-czyli-ile-jeszcze-poczekamy-.html

8-) 8-)

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Tomek_P pisze:Wchodzę na Samar, patrzę, a tam znajoma treść:
samar.pl/__/__la/pl/__ac/sec,4/new/52972/__Polska-VAT-od-osobowych-czyli-ile-jeszcze-poczekamy-.html

8-) 8-)
Trzeba się jakoś przebić do ludzkiej świadomości... hehe :D
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Mam odpowiedź z WSA w Krakowie.
Na razie próbuję rozwikłać o co chodzi w tej odpowiedzi. :)

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Po prostu odpowiedzią jest typowa prawnicza spychologia - powoływanie się na terminy, odsyłanie do ustaw, itd.

Ci ludzie po prostu nie potrafią rozmawiać jak ludzie. :) Nie potrafi Ci taki człowiek odpowiedzieć ludzkim językiem, że spodziewa się, że nastąpi to wtedy i wtedy. Może nawet przy okazji powołać się na przepisy - nikt mu nie broni... Ale nie! Oni odpowiadają jak za przeproszeniem półgłówki - są przesiąknięci tym specyficznym typem myślenia. Odpowiadają w sposób przesiąknięty swoim branżowym żargonem i robią to tak, żeby z odpowiedzi generalnie nic nie wynikało. Jest to taki swoisty sposób na udzielnie odpowiedzi bez udzielenia jakiejkolwiek konkretnej informacji. Powiem szczerze, że strasznie mnie to wkurza.

Z takiej odpowiedzi przeciętny zjadacz chleba, który nie wytęży wszystkich szarych nie jest w stanie nic zrozumieć.
Ja jednak się wysiliłem i zadałem im kolejne pytania na podstawie ich odpowiedzi. Będę relacjonował co dalej.

Przepraszam, że sam nie podaję nic konkretnego z ich odpowiedzi, ale właśnie z niej nic nie wynika poza tym, że podają mi termin, w którym strona skarżąca może odpowiedzieć na informację o skardze. Termin ten już minął i oni teraz powinni niezwłocznie przekazać sprawę do NSA. Jak się zapytasz prawnika co to znaczy niezwłocznie, to Ci odpowie, że "bez zbędnej zwłoki" czyli masło maślane i zero konkretów. I właśnie w takim duchu utrzymana jest ta informacja z WSA.
Wszystko fajnie, wszystko zgodnie z prawem, ale co kiedy i gdzie, to nadal się nie dowiesz człowieku...

Ale mimo wszystko nie poddaję się i drążę dalej. Przecież to chyba ważna sprawa dla kilkuset tysięcy, a może i kilku milionów podatników.... :roll:

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Czyli czekamy dalej.
Co do "ciekawej konstrukcji", o której pisałeś wcześniej, to rzeczywiście tak jest, że skargi kasacyjne wpływają do NSA poprzez WSA, który wydał wyrok.

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Post autor: Tomasz Piotrowski »

Michael widzę, że się zniecierpliwiłeś. :)

ODPOWIEDZ