Minął maj więc pytamy w ministerstwie

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Post autor: Michał Krupiński »

Podobno w maju mieliśmy dowiedzieć się czegoś o nowych regulacjach w sprawie VAT od osobowych. Przynajmniej takie padały zapowiedzi z usta pracowników MF w różnych wywiadach i wypowiedziach dla prasy.
Maj minął informacji zero. Nie ma już nawet informacji, kiedy można spodziewać się jakiś informacji. :)

Portale branżowe przedrukowują tylko jeden za drugim stare kotlety dotyczące wyroku WSA w Krakowie i nic poza tym się nie dzieje.
W związku z tym postanowiłem zwrócić się z pytaniem do służb prasowych Ministerstwa Finansów. Wklejam jako "dowód w sprawie". :D ;)
Szanowni Państwo,
Reprezentuję serwis leasingowy - forumleasing.pl
W związku z tym, że wyrok ETS w sprawie Magoora i jego konsekwencje powodują duże zainteresowanie w branży, a co za tym idzie również w naszym serwisie, dlatego pozwalam sobie zadać dwa pytania w tej sprawie:

1. Ministerstwo Finansów deklarowało złożenie skargi kasacyjnej do NSA w związku z wyrokiem WSA w Krakowie (I SA/Kr 147/09). Czy "kasacja" ta została złożona?
Jeśli tak, to czy jest jakiś przybliżony termin, w którym spodziewają się Państwo rozstrzygnięć w tej sprawie?

2. Niedawne publikacje pasowe podawały maj, jako miesiąc, w którym miały pojawić się projekty zmian (proponowane przez MF) dotyczące regulacji rozliczeń VAT związanych z użytkowaniem przez przedsiębiorców samochodów osobowych.
Czy wobec tego w najbliższych dniach lub tygodniach można spodziewać się takich komunikatów ze strony MF? Czy na termin ten wpływ ma jedynie merytoryczne przygotowanie projektu, czy też zależny jest on może od czynników zewnętrznych? Takich jak np. wspomniana skarga do NSA, czy też oczekiwanie na opinię Komisji Europejskiej?

Z góry dziękuję za udzielenie odpowiedzi. Chcielibyśmy ich fragmenty lub całość opublikować na łamach naszego serwisu, po wcześniejszej autoryzacji przez państwa gotowego tekstu.

Z poważaniem,
....
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
GBoy
PRO

Post autor: GBoy »

Nieźle... :D
Ciekawe czy odpowiedzą. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Re: Minął maj więc pytamy w ministerstwie

GBoy pisze:Nieźle... :D
Ciekawe czy odpowiedzą. :mrgreen:
Jeśli mają minimum dobrej woli, to nie powinni mieć z tym problemów. Tak sądzę... :)
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

No i widocznie mają dużo dobrej woli, bo odpowiedziała mi pani rzecznik we własnej osobie:
Dzień dobry,

Skargę kasacyjną do NSA wniósł na początku maja Dyrektor Izby Skarbowej w Krakowie. Ministerstwo Finansów uważa że jest ona niezbędna ponieważ w podobnych sprawach zapadały różne wyroki. Jeśli zaś chodzi o nowe regulacje prawne, to decyzja w sprawie nowego kształtu przepisów dot. VAT na samochody z kratką jeszcze nie zapadła. Zlecono przygotowanie dodatkowych opinii prawnych w tej kwestii. Z posiadanych przez mnie informacji wynika, że proces zakończy się połowie czerwca i wtedy będę mogła przekazać więcej szczegółów. Tymczasem zasady opodatkowania odnoszące się do tego obszaru zostały określone w ogólnej interpretacji Ministra Finansów z 13 lutego br. Nr PT3/812/4/15/CZE/09/185, którą można odszukać tutaj.

Z uszanowaniem,
Idę za ciosem i zaatakuję jeszcze Dyrektora Izby Skarbowej w Krakowie i NSA. :)

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Post autor: Tomasz Piotrowski »

Na najbardziej podchwytliwe pytania nie odpowiedziała. :)

Jednak miło z ich strony, że pracują i szybko odpowiadają, a nie piją kawę i szukają pretekstów jak nie odpowiedzieć.

Awatar użytkownika
GBoy
PRO

Post autor: GBoy »

:o :o :o
Ja nie spodziewałem się żadnej odpowiedzi! :oops: :mrgreen: :mrgreen:
Szacun za tempo! :twisted: :D

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Niezłe jaja. Odpowiedzieli mi z NSA, że żadna skarga w sprawie wyroku WSA w Krakowie o podanej przeze mnie sygnaturze do nich nie wpłynęła. :|
Drążę dalej...

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Tomek_P pisze::o

Może komuś coś się pomyliło? :roll:

Może... :?
Pani Kobos (rzecznik MF) póki co podała mi namiary na panią rzecznik IS w Krakowie, a sama nie potwierdziła informacji, że skarga została rzeczywiście złożona.
Czyli chyba nie jest tego pewna i odesłała mnie do źródła.

A źródło na razie nie odbiera telefonu.

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Post autor: Tomasz Piotrowski »

Zaraz się okaże, że wytropisz jakąś aferę państwową. :twisted:

ODPOWIEDZ