Wydłużenie umowy i zmiana wartości wykupu

Porady i pomoc w uzyskaniu finansowania pojazdów i sprzętu. Także dyskusje o wynajmie długoterminowym. Sprawy związane z przebiegiem leasingu, użytkowaniem przedmiotu, cesje, wykup i zakończenie umowy
Awatar użytkownika
suleq

Wydłużenie umowy i zmiana wartości wykupu

Post autor: suleq »

Dzień dobry,

Witam wszystkich, trafiłem tutaj do Was z pytaniem - w Grudniu mam zakończenie umowy leasingu operacyjnego na samochód osobowy z wykupem 20% wartości (33 000 zł brutto).

Po zakończeniu umowy chcę samochód podarować żonie, z którą mamy rozdzielność. Czy jest sens wydłużyć umowę np. o 3 miesiące i zmienić wykup na 1% wartości?

Z góry dziękuję za pomoc.

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Jarosław Król
Administracja

Re: Wydłużenie umowy i zmiana wartości wykupu

Post autor: Jarosław Król »

Cześć,
Jest sens podatkowy, bo dzięki temu będziesz mógł sumarycznie zaliczyć w koszty uzyskania przychodu większe kwoty. Podobnie z VAT.

Jednak nie każdy leasingodawca umożliwia takie wydłużenie, więc najlepiej najpierw zapytać.

Dodatkowo zależy, ile trwała dotychczas umowa, bo jeśli 24 miesiące, to wydłużenie o 3 miesiące nadal nie pozwoli obniżyć wykupu do 1% (ograniczenia związane z amortyzacją. Dopiero jeśli umowa trwała około 36 miesięcy, to nie będzie problemu.

Awatar użytkownika
suleq

Bardzo dziękuję, dokładnie o to chodzi. Głównie o VAT w tym przypadku.

Żona będzie mogła go sprzedać do pół roku bez podatku?

Awatar użytkownika
Jarosław Król
Administracja

Post autor: Jarosław Król »

suleq pisze: 22 lis 2025, o 19:24 Żona będzie mogła go sprzedać do pół roku bez podatku?
Tak jest

Awatar użytkownika
suleq

Serdecznie dziękuję, jestem sporo mądrzejszy :)

ODPOWIEDZ