Zakończenie leasingu
Re: Zakończenie leasingu
Witam ponownie, zmieniłem harmonogram leasingu i kończę w sierpniu. Wykup na osobę prywatną. Będę chciał później auto sprzedać, pewnie po roku, moze dwóch. Po wykupie autem będę dojeżdżał do pracy. Podobno mogę 50% kosztów eksploatacyjnych wrzucać w koszty firmy, czy faktycznie tak jest ( z myślą sprzedaży auta za minimum 6 miesiecy i bez płacenia podatku)?
- Michał Krupiński
- PRO
W przypadku wykorzystywania samochodu prywatnego na cele działalności można zaliczać 20% wydatków eksploatacyjnych w koszty - tak jest od 1 stycznia 2019 rokuJoogas pisze:Podobno mogę 50% kosztów eksploatacyjnych wrzucać w koszty firmy
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Dziękuję za odpowiedź. A jak wtedy ze sprzedażą po pół roku? Trzeba będzie opłacić podatek dochodowy?
- Michał Krupiński
- PRO
Obecne interpretacje prawa podatkowego wydawane przez skarbówkę są takie, że jeśli wykupisz samochód prywatnie, tj. nie wprowadzisz go do działalności, to możesz wydatki eksploatacyjne zaliczać w koszty jak za auto prywatne czyli 20% i nie powoduje to konieczności zapłacenia podatku przy sprzedaży tego samochodu po upływie minimum pół roku.Joogas pisze:Dziękuję za odpowiedź. A jak wtedy ze sprzedażą po pół roku? Trzeba będzie opłacić podatek dochodowy?
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
Rozumiem. Wiem , że jest duzo rożnych artykułów w internecie, ale poprzez Wasze odpowiedzi na forum jestem pewny co i jak. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Mam jeszcze jedno pytanie, co z ubezpieczeniem auta oc i ac(jeśli wykupie samochód prywatnie, tj. nie wprowadzę go do działalności)? Też zaliczę 20% w koszty?
Pozdrawiam
Konrad
Pozdrawiam
Konrad
Ubezpieczenie takżeJoogas pisze:Mam jeszcze jedno pytanie, co z ubezpieczeniem auta oc i ac(jeśli wykupie samochód prywatnie, tj. nie wprowadzę go do działalności)? Też zaliczę 20% w koszty?
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.