Windykacja w leasingu i odbiór przedmiotu umowy
Re: Windykacja w leasingu i odbiór przedmiotu umowy
Poza tym umowy leasingu zabezpieczone są wekslem, a co za tym idzie sądy nie muszą szczególnie długo zastanawiać się czy dług wystąpił czy nie i prowadzić rozpraw miesiącami.
I jak ZROZPACZONA załatwiłaś? Zaglądasz jeszcze na forum?
Czy administrator może wysłać e-mail do ZROZPACZONEJ, bo chyba tu nie zagląda?
- Tomasz Piotrowski
- PRO
To jest niezarejestrowany użytkownik więc meila brak.KOLEC pisze:Czy administrator może wysłać e-mail do ZROZPACZONEJ, bo chyba tu nie zagląda?

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Witam,
mam pytanie: oddałem samochód firmie leasingowej (umowa wcześniej została wypowiedziana) ,również próbowałem wznowić umowę.Otrzymałem note obciązeniową z kwotą do zapłacenia ,ponieważ nie mogłem jej zapłacić oddałem auto firmie leasingowej.Przy odbiorze nie było żadnych uwag co do stanu technicznego ,zewnetrznego co jest w protokole odbioru. Samochód(wartość) w tamtym roku nawet przy niższej kwocie sprzedaży pokrywała wymaganą kwotę.Dzisiaj otrzymałem nakaz zapłaty od firmy lesaingowej (tzn z Sądu),kwota jest ta sama co na nocie obciążeniowej.Dowiedziałem się od znajomego że samochód został sprzedany(również od firmy dostał informację że zmienił się właściciel) i umowa zakończona. Czy mogę prosić o jakaś podpowiedż co mogę zrobić w takiej sytuacji .
Dziękuję i Pozdrawiam.
mam pytanie: oddałem samochód firmie leasingowej (umowa wcześniej została wypowiedziana) ,również próbowałem wznowić umowę.Otrzymałem note obciązeniową z kwotą do zapłacenia ,ponieważ nie mogłem jej zapłacić oddałem auto firmie leasingowej.Przy odbiorze nie było żadnych uwag co do stanu technicznego ,zewnetrznego co jest w protokole odbioru. Samochód(wartość) w tamtym roku nawet przy niższej kwocie sprzedaży pokrywała wymaganą kwotę.Dzisiaj otrzymałem nakaz zapłaty od firmy lesaingowej (tzn z Sądu),kwota jest ta sama co na nocie obciążeniowej.Dowiedziałem się od znajomego że samochód został sprzedany(również od firmy dostał informację że zmienił się właściciel) i umowa zakończona. Czy mogę prosić o jakaś podpowiedż co mogę zrobić w takiej sytuacji .
Dziękuję i Pozdrawiam.
Witam,PIOTR 27 pisze: ↑19 mar 2025, o 21:43 Witam,
mam pytanie: oddałem samochód firmie leasingowej (umowa wcześniej została wypowiedziana) ,również próbowałem wznowić umowę.Otrzymałem note obciązeniową z kwotą do zapłacenia ,ponieważ nie mogłem jej zapłacić oddałem auto firmie leasingowej.Przy odbiorze nie było żadnych uwag co do stanu technicznego ,zewnetrznego co jest w protokole odbioru. Samochód(wartość) w tamtym roku nawet przy niższej kwocie sprzedaży pokrywała wymaganą kwotę.Dzisiaj otrzymałem nakaz zapłaty od firmy lesaingowej (tzn z Sądu),kwota jest ta sama co na nocie obciążeniowej.Dowiedziałem się od znajomego że samochód został sprzedany(również od firmy ubezpieczeniowej dostałem informację że zmienił się właściciel) i umowa zakończona. Czy mogę prosić o jakaś podpowiedż co mogę zrobić w takiej sytuacji .
Dziękuję i Pozdrawiam.
Dziękuję i Pozdrawiam.
Pismo do leasingodawcy:PIOTR 27 pisze: ↑19 mar 2025, o 21:43 Witam,
Dziękuję i Pozdrawiam.
Dotyczy: żądanie udzielenia informacji i rozliczenia sprzedaży pojazdu po zakończeniu umowy leasingu
Szanowni Państwo,
w związku z rozwiązaniem umowy leasingu nr [tu numer umowy] oraz zwrotem pojazdu marki [marka, model, nr rejestracyjny] w dniu [data], zwracam się z uprzejmą prośbą o:
Podanie kwoty, za jaką pojazd został zbyty po jego zwrocie oraz
Sporządzenie rozliczenia wierzytelności z uwzględnieniem uzyskanej przez Państwa kwoty z tytułu sprzedaży przedmiotu leasingu.
Pragnę zaznaczyć, że brak rozliczenia korzyści uzyskanej przez leasingodawcę po rozwiązaniu umowy (art. 5 k.c.) może prowadzić do nieuprawnionego wzbogacenia się kosztem leasingobiorcy, co w świetle ugruntowanego orzecznictwa sądów powszechnych oraz Sądu Najwyższego jest niedopuszczalne.
Zwracam również uwagę, że w protokole zdawczo-odbiorczym brak było jakichkolwiek uwag co do stanu technicznego pojazdu, co potwierdza, iż samochód został zwrócony w należytym stanie umożliwiającym jego sprzedaż.
Proszę o udzielenie odpowiedzi w terminie 7 dni.
A do sądu dodatkowo takie coś:
SPRZECIW OD NAKAZU ZAPŁATY
wniesiony w terminie na podstawie art. 505 § 1 k.p.c.
Wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty wydanego przez Sąd Rejonowy w [nazwa sądu], sygn. akt [sygnatura], w dniu [data wydania] i doręczonego mi w dniu [data doręczenia], w całości.
Uzasadnienie
Kwestionuję zasadność i wysokość dochodzonego roszczenia, albowiem:
Umowa leasingu została rozwiązana, a pojazd został zwrócony leasingodawcy w stanie niebudzącym zastrzeżeń, co potwierdza protokół odbioru.
Leasingodawca nie przedstawił rozliczenia umowy z uwzględnieniem uzyskanej przez siebie kwoty ze sprzedaży pojazdu.
Brak pomniejszenia roszczenia o kwotę uzyskaną ze sprzedaży pojazdu stanowi naruszenie art. 5 k.c. oraz prowadzi do bezpodstawnego wzbogacenia się leasingodawcy.
Wnoszę o oddalenie powództwa w całości.
SPRZECIW OD NAKAZU ZAPŁATY
wniesiony w terminie na podstawie art. 505 § 1 k.p.c.
Wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty wydanego przez Sąd Rejonowy w [nazwa sądu], sygn. akt [sygnatura], w dniu [data wydania] i doręczonego mi w dniu [data doręczenia], w całości.
Uzasadnienie
Kwestionuję zasadność i wysokość dochodzonego roszczenia, albowiem:
Umowa leasingu została rozwiązana, a pojazd został zwrócony leasingodawcy w stanie niebudzącym zastrzeżeń, co potwierdza protokół odbioru.
Leasingodawca nie przedstawił rozliczenia umowy z uwzględnieniem uzyskanej przez siebie kwoty ze sprzedaży pojazdu.
Brak pomniejszenia roszczenia o kwotę uzyskaną ze sprzedaży pojazdu stanowi naruszenie art. 5 k.c. oraz prowadzi do bezpodstawnego wzbogacenia się leasingodawcy.
Wnoszę o oddalenie powództwa w całości.