Sprzedaż auta po leasingu a podatek

Porady i pomoc w uzyskaniu finansowania pojazdów i sprzętu. Także dyskusje o wynajmie długoterminowym. Sprawy związane z przebiegiem leasingu, użytkowaniem przedmiotu, cesje, wykup i zakończenie umowy
Awatar użytkownika
marlis

Sprzedaż auta po leasingu a podatek

Post autor: marlis »

Dzień dobry,

W 2023 roku prowadząc JDG i rozliczając się na podatku liniowym, wykupiłem auto z leasingu na siebie (czyli jako osoba prywatna).
Od grudnia 2024 roku wznowiłem działalność i postanowiłem sprzedać auto w styczniu 2025 roku.

Moje pytanie brzmi:
1. Czy będę musiał zapłacić podatek VAT od sprzedaży?
2. Jaki podatek dochodowy będę musiał zapłacić od sprzedaży?
3. Czy płacę ten podatek jako osoba fizyczna czy jako działalność?
4. W jakim terminie będę musiał zapłacić ten podatek? Czy jeżeli będzie to potraktowane jako osoba fizyczna to dobrze rozumiem, że z kolejnym zeznaniem podatkowym - czyli 2026 rok?

Bardzo dziękuję za pomoc.

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
palacz

Re: Sprzedaż auta po leasingu a podatek

Post autor: palacz »

marlis pisze: 14 gru 2024, o 16:11 Dzień dobry,

W 2023 roku prowadząc JDG i rozliczając się na podatku liniowym, wykupiłem auto z leasingu na siebie (czyli jako osoba prywatna).
Od grudnia 2024 roku wznowiłem działalność i postanowiłem sprzedać auto w styczniu 2025 roku.

Moje pytanie brzmi:
1. Czy będę musiał zapłacić podatek VAT od sprzedaży?
2. Jaki podatek dochodowy będę musiał zapłacić od sprzedaży?
3. Czy płacę ten podatek jako osoba fizyczna czy jako działalność?
4. W jakim terminie będę musiał zapłacić ten podatek? Czy jeżeli będzie to potraktowane jako osoba fizyczna to dobrze rozumiem, że z kolejnym zeznaniem podatkowym - czyli 2026 rok?

Bardzo dziękuję za pomoc.
Wg mnie:
1. Nie
2. Przychód z odpłatnego zbycia rzeczy
3. Jako osoba fizyczna
4. Deklaracja za 2025 rok, czyli do 30 kwietnia 2026 roku

ODPOWIEDZ