Najem długoterminowy samochodu

Porady i pomoc w uzyskaniu finansowania pojazdów i sprzętu. Także dyskusje o wynajmie długoterminowym. Sprawy związane z przebiegiem leasingu, użytkowaniem przedmiotu, cesje, wykup i zakończenie umowy
Kigro

Najem długoterminowy samochodu

Post autor: Kigro »

Zastanawiam się obecnie nad skorzystaniem z usługi najmu długoterminowego samochodu. Do niedawna jeszcze brałem pod uwagę leasing. Ale potem pomyślałem sobie, że skoro chcę auto na rok, może na maksymalnie dwa to może lepszą opcją będzie własnie najem?

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Spayker
PRO

Re: Najem długoterminowy samochodu

Post autor: Spayker »

Jeśli chcesz najem długoterminowy w formie leasingu operacyjnego z wysokim wykupem (najczęściej taką ma formę), to umowa i tak jest zawierana na co najmniej 2 lata (wymóg podatkowy - amortyzacja).

Każda forma ma swoje zalety i wady i wszystko zależy od oczekiwań, budżetu, podejścia.

Jeśli najem długoterminowy, to ogólnie najkorzystniej wychodzą marki, które mają niską utratę wartości w czasie - lub finansujący (np.: "fabryczny") gwarantuje wysoki wykup. Dzięki temu rata jest stosunkowo niska.

Jeśli te warunki nie są spełnione, to z finansowego punktu widzenia lepiej wychodzi zwykły leasing z niskim wykupem.

ODPOWIEDZ