Ile trwa rozliczenie szkody całkowitej w leasingu? Czekam już miesiącami…

Ubezpieczenia GAP i komunikacyjne (AC/OC). Jak oszczędzać na ubezpieczeniach w leasingu i wynajmie? Pytania dotyczące likwidacji szkód itp.
Awatar użytkownika
JanekBus

Ile trwa rozliczenie szkody całkowitej w leasingu? Czekam już miesiącami…

Post autor: JanekBus »

Cześć,
mam pytanie do osób, które miały szkodę całkowitą w leasingu.

W sierpniu miałem kolizję – bus w leasingu, szkoda całkowita, ubezpieczyciel wypłacił już odszkodowanie na konto leasingodawcy (bo ubezpieczenie AC i GAP było „pakietowe” od leasingu).

I od tego momentu cisza. Minęły ponad dwa miesiące, a leasing jeszcze się nie rozliczył.
Twierdzą, że muszą „sprzedać wrak”, że „to potrwa”, ale nie potrafią podać żadnego terminu. Dają do zrozumienia, że mogę czekać i pół roku…
Czy to normalne? Czy są jakieś przepisy, które określają, ile mają czasu na rozliczenie umowy po szkodzie całkowitej?

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Diver78

Re: Ile trwa rozliczenie szkody całkowitej w leasingu? Czekam już miesiącami…

Post autor: Diver78 »

Niestety – klasyka. Leasingodawcy potrafią trzymać temat kilka miesięcy.
Nie ma żadnych przepisów, które ich zobowiązują do rozliczenia w konkretnym terminie. Wszystko zależy od ich wewnętrznych procedur, sprzedaży wraku, itd.
Jedynym sposobem, żeby coś ruszyło, jest niestety regularne przypominanie się i dzwonienie co kilka dni.

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Post autor: Tomasz Piotrowski »

Zgadzam się – to częsty problem.
Właśnie dlatego doradzamy, żeby GAP brać niezależnie, a nie w pakiecie z leasingiem.

Wtedy odszkodowanie z GAP wypłacane jest Tobie, a nie leasingodawcy, więc możesz sam decydować, co dalej robisz z pieniędzmi, bez czekania na całe biurokratyczne rozliczenie umowy.

Do tego niezależny GAP jest zwykle dużo, dużo tańszy. Tu można sprawdzić ceny: https://www.fmleasing.pl/kalkulator-gap-online

Awatar użytkownika
JanekBus

Post autor: JanekBus »

Dzięki za odpowiedzi.
Nie ukrywam, że jestem w szoku, że nie ma żadnego terminu narzuconego przepisami. Gdybym wiedział, że to tyle trwa, to pewnie wziąłbym GAP osobno, żeby chociaż te pieniądze mieć od razu.
Teraz zostałem bez auta, bez środków i z leasingiem, który każe mi czekać „aż wrak się sprzeda”...

Awatar użytkownika
leler

Post autor: leler »

Cześć,

mam pytanie do osób, które miały szkodę całkowitą w leasingu.

W sierpniu miałem kolizję – bus w leasingu, szkoda całkowita, ubezpieczyciel wypłacił już odszkodowanie na konto leasingodawcy (bo ubezpieczenie AC i GAP było „pakietowe” do leasingu).

I od tego momentu cisza. Minęły ponad dwa miesiące, a leasing jeszcze się nie rozliczył.

Twierdzą, że muszą „sprzedać wrak”, że „to potrwa”, ale nie potrafią podać żadnego terminu. Czy to normalne?

Awatar użytkownika
Jarosław Król
Administracja

Post autor: Jarosław Król »

leler pisze: 14 lis 2025, o 15:48Minęły ponad dwa miesiące, a leasing jeszcze się nie rozliczył.
Ciężko powiedzieć, ile to jeszcze potrwa - zależy od leasingodawcy. U niektórych potrafi to zająć nawet kilka miesięcy. Jak sam napisałeś, ubezpieczyciel już wypłacił odszkodowanie, a raczej ubezpieczyciele, bo piszesz, że miałeś także GAP. Więc jesteś w połowie drogi... :) Powodzenia. 8-)

BTW: Jak napisali przedmówcy - najlepiej kupować GAP samemu, wtedy miałbyś już środki u siebie.

ODPOWIEDZ