Pytanie - wybor oferty leasingowej ?
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Pytanie - wybor oferty leasingowej ?
Witam Serdecznie
Stoje w przededniu wyboru oferty leasingowej na samochod na firme.
Jest to pierwsza tego typu sprawa dla mnie stad zupelnie nie znam sie na tym i z gory przepraszam za dyletanctwo. Staram sie rozeznac ale nie jest to proste. Wpadlem dopiero wczoraj na to forum dlatego czytam ale szczerze mowiac powoli niektore sprawy trafia.
Mam do wyboru na chwile obecna leasing w Pekao i Orix.
Otrzymalem wlasnie papiery od Orixa i chcialbym spytac czy ktos zna te umowy i czy ew. ktos rzuacajac okiem moglby cos stwierdzic i doradzic ?
Rowniez zastanawia mnie rubryka umowy i opcjonalne pola do wpelnienia,gdzie nalezaloby podjac stosowna decyzje tj. (czy ktos moze doradzic co jak wplywa i jak wybrac najlepiej ? )
D.Wartość Początkowa PrzedmiotunLeasingu (łączna) : ___ PLN/EUR/CHF/USD (opcjonalnie)
H. Sposób obliczania wynagrodzenia ORIX : stała stopa / zmienna stopa (opcjonalnie)
K. Terminy płatności Opłat Leasingowych,o których mowa w pkt. 7.3 OgólnychWarunków Umów Leasingu : Do 20 / 25 dnia kazdego miesiąca kalendarzowego (opcjonalnie)
N. Zabezpieczenia: 1. Weksel własny Korzystającego in blanco poręczony przez: ...
R Wykaz załączników do Umowy Leasingu, stanowiących jej integralną część: 3. Umowa kaucji (opcjonalnie – lub zeby mozna było wpisywać)
bardzo dziekuje za pomoc.
pozdrawiam
Tomasz
Stoje w przededniu wyboru oferty leasingowej na samochod na firme.
Jest to pierwsza tego typu sprawa dla mnie stad zupelnie nie znam sie na tym i z gory przepraszam za dyletanctwo. Staram sie rozeznac ale nie jest to proste. Wpadlem dopiero wczoraj na to forum dlatego czytam ale szczerze mowiac powoli niektore sprawy trafia.
Mam do wyboru na chwile obecna leasing w Pekao i Orix.
Otrzymalem wlasnie papiery od Orixa i chcialbym spytac czy ktos zna te umowy i czy ew. ktos rzuacajac okiem moglby cos stwierdzic i doradzic ?
Rowniez zastanawia mnie rubryka umowy i opcjonalne pola do wpelnienia,gdzie nalezaloby podjac stosowna decyzje tj. (czy ktos moze doradzic co jak wplywa i jak wybrac najlepiej ? )
D.Wartość Początkowa PrzedmiotunLeasingu (łączna) : ___ PLN/EUR/CHF/USD (opcjonalnie)
H. Sposób obliczania wynagrodzenia ORIX : stała stopa / zmienna stopa (opcjonalnie)
K. Terminy płatności Opłat Leasingowych,o których mowa w pkt. 7.3 OgólnychWarunków Umów Leasingu : Do 20 / 25 dnia kazdego miesiąca kalendarzowego (opcjonalnie)
N. Zabezpieczenia: 1. Weksel własny Korzystającego in blanco poręczony przez: ...
R Wykaz załączników do Umowy Leasingu, stanowiących jej integralną część: 3. Umowa kaucji (opcjonalnie – lub zeby mozna było wpisywać)
bardzo dziekuje za pomoc.
pozdrawiam
Tomasz
- Tomasz Piotrowski
- PRO
Re: Pytanie - wybor oferty leasingowej ?
To są pola, które wypełnia się zgodnie z tym co było na ofercie. Jeżeli to była oferta ze zmienną stopą, to zaznaczasz zmienna, itd. Możesz to zrobić w obecności przedstawiciela, żeby nie byłą wątpliwości.D.Wartość Początkowa PrzedmiotunLeasingu (łączna) : ___ PLN/EUR/CHF/USD (opcjonalnie)
PS. Masz tylko ofertę Orix i Pekao? Wydaje mi się, że dwie oferty to trochę za mało, żeby mieć dobre porównanie. Ze 2-3 mogłyby się jeszcze przydać.
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
dzieki za informacje.
choc nie rozumiem czy to ja podejmuje decyzej w jakiej walucie, jaka stopa. ?
Jesli tak to prawde mowiac nie wiem co wybrac i tymbardizej dlaczego.
Co do innych ofert mialem jeszcze kilka ale poprostu 'odpadly' , skupilem sie na tych.
pzdr
Tomasz
choc nie rozumiem czy to ja podejmuje decyzej w jakiej walucie, jaka stopa. ?
Co do innych ofert mialem jeszcze kilka ale poprostu 'odpadly' , skupilem sie na tych.
pzdr
Tomasz
- Tomasz Piotrowski
- PRO
Można powiedzieć, że decyzję podjąłeś już wcześniej składając zapytanie o ofertę na określonych warunkachchoc nie rozumiem czy to ja podejmuje decyzej w jakiej walucie, jaka stopa. ?
Teraz chodzi tylko o to żeby informacje na wniosku pokrywały się z zapisami w umowie. Podejdź do tego wypełniania wniosku bardziej jak do formalności.
Co do walut, to tylko i wyłącznie PLN chyba że masz dochody w walucie obcej, inaczej będziesz skazany na ryzyko kursowe.
A stopa zmienna jeżeli się zdecydujesz to leasingodawca będzie mógł zmieniać co jakiś czas wysokość raty jeśli podrożeje WIBOR. W stopie zmiennej tego nie będzie, ale na pewno też oferta będzie droższa bo zawiera w sobie ryzyko wzrostu stóp. A ono jest teraz duże bo mamy w Polsce problem z rosnącą inflacją.
Dla porównania poproś o ofertę taką i taką to sam zobaczysz różnicę.
- Michał Krupiński
- PRO
qq3, Jeżeli będziesz chciał to możesz puścić na mój e-mail te oferty i umowy, to spróbuję coś podpowiedzieć.
Na pewno nie napiszę Ci co masz wybrać, bo to Twoja decyzja, ale będę mógł ewentualnie zwrócić uwagę na jakieś istotne rzeczy.
Mój e-mail michal@forumleasing.pl
Na pewno nie napiszę Ci co masz wybrać, bo to Twoja decyzja, ale będę mógł ewentualnie zwrócić uwagę na jakieś istotne rzeczy.
Mój e-mail michal@forumleasing.pl
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."