wypowiedzenie umowy przez vbleasing

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
olak87

wypowiedzenie umowy przez vbleasing

Post autor: olak87 »

witam
mam pytanie, z powodu nie zaplaconej faktury( z która ja się nie zgadzam) firma vb leasing wypowiedziała mi umowę, i teraz tak oni każą zapłacić mi ta fakturę plus koszty windykacji lub oddać samochód, czy jeśli ja oddam samochód maja oni prawo zadać ode mnie zapłaty za auto rat do końca trwania umowy ? czy oddaje i mam z nimi spokój ? czy wogole opłaca się to auto im oddać , czy w ten sposób pozbędę się auta a zapłacić i tak będę musiala ?

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Re: wypowiedzenie umowy przez vbleasing

Post autor: Michał Krupiński »

Po oddaniu samochodu umowa będzie rozliczona.

Firmie leasingowej należy się odszkodowanie - składa się na nie:
- wszystkie pozostałe raty do końca umowy (trochę pomniejszone o odsetki - przynajmniej część z nich
- do tego dochodzą koszty ewentualnej windykacji
- no i oczywiście niezapłacone do tej pory faktury

To odszkodowanie będzie pomniejszone o wartość, którą VB Leasing uzyska, np. z odsprzedaży tego zwróconego samochodu.

Jeżeli więc wartość samochodu pokryje wszystkie powyższe zobowiązania, to masz spokój. Jeżeli nie, to będziesz musiała dopłacić. Wiele zależy od tego w jakim momencie trwania umowy jesteś, ile wpłacałaś na początku, jaka jest wartość rynkowa tego samochodu, itd.
Aha - pamiętaj, że jeżeli zwrócisz ten samochód, to VB Leasing raczej nie sprzeda go za tak dobrą cenę jak sama mogłabyś to zrobić - co może dodatkowo niekorzystnie wpłynąć na rozliczenie.

Także najlepiej jest po prostu kontynuować tą umowę jeżeli Cię na to stać.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
Spayker
PRO

Post autor: Spayker »

z powodu nie zaplaconej faktury( z która ja się nie zgadzam)
Co to za faktura z którą się nie zgadzasz?

Awatar użytkownika
olak87

Post autor: olak87 »

za ubezpieczenie

ODPOWIEDZ