Wykup przedmiotu leasingu po zakonczeniu umowy a podatek
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Wykup przedmiotu leasingu po zakonczeniu umowy a podatek
Witam
Pisząc prace mgr postanowiłem jeden podrozdział poświecić na ukazanie w praktyce korzyści leasingu operacyjnego.
Przydatny jest przykład z tematu: Leasing czy kredyt (różnice, zalety i wady)
http://www.forumleasing.pl/viewtopic.php?f=7&t=895
Tylko tam nie ma wykupu i stąd moje pytania.
Przykład
leasingu operacyjnym na samochód osobowy o wartosci netto 133 967,21zł umowa na 36 miesiecy ,
wykup za np 1% tj 1339,67zł netto , vat 308,12zł
Skończyła się umowa leasingu
Jako leasingobiorca wcześniej wrzucałem raty i oplate wstepna w koszty uzyskania przychodu, odliczyłem 6 tys Vat-u itd.
Czy teraz powinno się liczyć tak:
vat podlgajacy odliczeniu (60% z 308,12zł)= 184,87zł
vat nie podlegajacy odliczeniu (308,12-184,87)= 123,25zł
wartosc amortyzowana (1339,67 + 123,25 ) = 1462,92zł
wartosc podlegajaca amortyzacji (wartosc amortyzowana * (2*20%) * 19%) = 111,18zł
Suma oszczędności z wykupu = 111,18 + 184,87 = 296,05zł
dobrze kombinuje?
co do vat-u to jestem pewny ze dobrze kombinuje, ale co do amortyzacji to nie wiem czy aby na pewno ma byc ta kwota wykupu ;/ czy inna
Pisząc prace mgr postanowiłem jeden podrozdział poświecić na ukazanie w praktyce korzyści leasingu operacyjnego.
Przydatny jest przykład z tematu: Leasing czy kredyt (różnice, zalety i wady)
http://www.forumleasing.pl/viewtopic.php?f=7&t=895
Tylko tam nie ma wykupu i stąd moje pytania.
Przykład
leasingu operacyjnym na samochód osobowy o wartosci netto 133 967,21zł umowa na 36 miesiecy ,
wykup za np 1% tj 1339,67zł netto , vat 308,12zł
Skończyła się umowa leasingu
Jako leasingobiorca wcześniej wrzucałem raty i oplate wstepna w koszty uzyskania przychodu, odliczyłem 6 tys Vat-u itd.
Czy teraz powinno się liczyć tak:
vat podlgajacy odliczeniu (60% z 308,12zł)= 184,87zł
vat nie podlegajacy odliczeniu (308,12-184,87)= 123,25zł
wartosc amortyzowana (1339,67 + 123,25 ) = 1462,92zł
wartosc podlegajaca amortyzacji (wartosc amortyzowana * (2*20%) * 19%) = 111,18zł
Suma oszczędności z wykupu = 111,18 + 184,87 = 296,05zł
dobrze kombinuje?
co do vat-u to jestem pewny ze dobrze kombinuje, ale co do amortyzacji to nie wiem czy aby na pewno ma byc ta kwota wykupu ;/ czy inna
Re: Wykup przedmiotu leasingu po zakonczeniu umowy a podatek
takiej niskiej kwoty sie nie amortyzuje tylko w calosi w koszty wllicza w miesiacu poniesienia
Poniżej 3 500zł się nie musi amortyzować ale można, no chyba ze coś źle kojarzę.
Mi nie chodzi o kwotę czy to mniej niz 3,5 tys czy wiecej chodzi mi czy tak to sie liczy w tej sytuacji.
To wykup też można wrzucić w koszty uzyskania przychodu? sądziłem że nie, w końcu to już jest odrębna umowa kupna - sprzedaży
Mi nie chodzi o kwotę czy to mniej niz 3,5 tys czy wiecej chodzi mi czy tak to sie liczy w tej sytuacji.
To wykup też można wrzucić w koszty uzyskania przychodu? sądziłem że nie, w końcu to już jest odrębna umowa kupna - sprzedaży
- Tomasz Piotrowski
- PRO
To wykup też można wrzucić w koszty uzyskania przychodu?
A amortyzacja to nie koszt uzyskania przychodu?
Co do obliczeń to nie sprawdziłem czy dobrze policzyłeś, ale założenia są dobre.
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
W tym pytaniu miałem na myśli wrzucenie wykupu w całości jak raty leasingowe to odniesienie do wypowiedziTomek_P pisze:To wykup też można wrzucić w koszty uzyskania przychodu?
A amortyzacja to nie koszt uzyskania przychodu?
i to mi nie pasowało :ptakiej niskiej kwoty sie nie amortyzuje tylko w calosi w koszty wllicza w miesiacu poniesienia
jak są słuszne to gitTomek_P pisze: Co do obliczeń to nie sprawdziłem czy dobrze policzyłeś, ale założenia są dobre.
Czyli co jak jest mniej niż 3,5 tys to się wrzuca jak ratę leasingowa w koszty uzyskania przychodu a jak powyżej to obliczać wg słusznych założeń z postu 1?
TakRafael22 pisze:
Czyli co jak jest mniej niż 3,5 tys to się wrzuca jak ratę leasingowa w koszty uzyskania przychodu a jak powyżej to obliczać wg słusznych założeń z postu 1?