Wynajem długoterminowy, a leasing

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Schnapps

Wynajem długoterminowy, a leasing

Post autor: Schnapps »

Witam,

czy firmy wypożyczające auta udostępniają samochody bez większych problemów (to jest takich jak przy leasingu)?

Pozdrawiam

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Spayker
PRO

Re: Wynajem długoterminowy, a leasing

Post autor: Spayker »

Schnapps pisze:Witam,

czy firmy wypożyczające auta udostępniają samochody bez większych problemów (to jest takich jak przy leasingu)?

Pozdrawiam
Jest podobnie.
Jakie masz problemy przy leasingu?

Awatar użytkownika
Schnapps

Post autor: Schnapps »

Tzn. tak...
Chcę użytkować samochód jako taksówkę, dla leasingodawców to jest dodatkowa grupa ryzyka (moim zdaniem bzdura, bo to oznacza, że dzięki autu będę zarabiać i oddawać im pieniądze, to jest dla nich tak jakby gwarancja) i nie wiem, czy dostanę taki leasing w korzystnych warunkach. Oczywiście rozpoczynam działalność (chcę zacząć w tym miesiącu) i zaproponowano mi 25 % wpłaty własnej , a w tym momencie nie mam takich pieniędzy. Dlatego też zastanawiałem się nad wynajmem długo/średnioterminowym. Najchętniej jednak wziąłbym kredyt na samochód używany 10 letni i przy takim samochodzie jest w stanie dać nawet te 25%.

Awatar użytkownika
Spayker
PRO

Post autor: Spayker »

Jeżeli chodzi o wynajem samochodu na taksówkę to moim zdaniem tym bardzij bez szans.
Zbyt duża utrata wartości samochodu.
(moim zdaniem bzdura, bo to oznacza, że dzięki autu będę zarabiać i oddawać im pieniądze, to jest dla nich tak jakby gwarancja)
Nie bardzo wiem jaka to gwarancja. :roll:

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Post autor: Michał Krupiński »

Schnapps pisze:Chcę użytkować samochód jako taksówkę, dla leasingodawców to jest dodatkowa grupa ryzyka (moim zdaniem bzdura
Chodzi o przedmiot leasingu. W przypadku Twojej rezygnacji z leasingu bądź windykacji samochód typu taxi jest "niesprzedawalny" za normalną cenę na rynku wtórnym.
Dlatego dla leasingodawcy jest to większe ryzyko.
Schnapps pisze:dzięki autu będę zarabiać i oddawać im pieniądze, to jest dla nich tak jakby gwarancja
To, że samochód będzie wykorzystywany w celach stricte zarobkowych nie oznacza jeszcze, że będziesz w terminie spłacał raty. Nie oznacza to także, że spłacisz je do końca.
Z całym szacunkiem, ale nie ma tu żadnej gwarancji. Jesteś nowym podmiotem i to także jest większe ryzyko, bo tak mówią statystyki, że nowy podmiot to większa szansa na windykację, itd.

Z tego względu, w przypadku taxi raczej ciężko będzie liczyć na wpłatę na poziomie mniejszym niż właśnie te 20-25%.

Co do wynajmu, to tak jak przedmówca napisał - będzie tym trudniej, bo samochód typu taksówka ma dużo szybszą utratę wartości.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
ricco70

Post autor: ricco70 »

Sam wynajalem auto bez problemu.Ze wzgledu na zla historie w BIK nie mialem szans.Malo tego znalazlem firme ktora przy wynajmie srednioterminowym nawet nie chciala dokumentow finansowych. Auta klasy A w firmie mam juz za 955 netto przy 23 mc wynajmu.Dla zainteresowanych-pomoge

Awatar użytkownika
jut

Post autor: jut »

Witam, jak możesz podaj namiary na tą firmę, kont443@wp.pl
Dziekuje

ODPOWIEDZ