Wynajem długoterminowy, a leasing
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Wynajem długoterminowy, a leasing
Witam,
czy firmy wypożyczające auta udostępniają samochody bez większych problemów (to jest takich jak przy leasingu)?
Pozdrawiam
czy firmy wypożyczające auta udostępniają samochody bez większych problemów (to jest takich jak przy leasingu)?
Pozdrawiam
Re: Wynajem długoterminowy, a leasing
Jest podobnie.Schnapps pisze:Witam,
Pozdrawiam
Jakie masz problemy przy leasingu?
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Tzn. tak...
Chcę użytkować samochód jako taksówkę, dla leasingodawców to jest dodatkowa grupa ryzyka (moim zdaniem bzdura, bo to oznacza, że dzięki autu będę zarabiać i oddawać im pieniądze, to jest dla nich tak jakby gwarancja) i nie wiem, czy dostanę taki leasing w korzystnych warunkach. Oczywiście rozpoczynam działalność (chcę zacząć w tym miesiącu) i zaproponowano mi 25 % wpłaty własnej , a w tym momencie nie mam takich pieniędzy. Dlatego też zastanawiałem się nad wynajmem długo/średnioterminowym. Najchętniej jednak wziąłbym kredyt na samochód używany 10 letni i przy takim samochodzie jest w stanie dać nawet te 25%.
Chcę użytkować samochód jako taksówkę, dla leasingodawców to jest dodatkowa grupa ryzyka (moim zdaniem bzdura, bo to oznacza, że dzięki autu będę zarabiać i oddawać im pieniądze, to jest dla nich tak jakby gwarancja) i nie wiem, czy dostanę taki leasing w korzystnych warunkach. Oczywiście rozpoczynam działalność (chcę zacząć w tym miesiącu) i zaproponowano mi 25 % wpłaty własnej , a w tym momencie nie mam takich pieniędzy. Dlatego też zastanawiałem się nad wynajmem długo/średnioterminowym. Najchętniej jednak wziąłbym kredyt na samochód używany 10 letni i przy takim samochodzie jest w stanie dać nawet te 25%.
Jeżeli chodzi o wynajem samochodu na taksówkę to moim zdaniem tym bardzij bez szans.
Zbyt duża utrata wartości samochodu.

Zbyt duża utrata wartości samochodu.
Nie bardzo wiem jaka to gwarancja.(moim zdaniem bzdura, bo to oznacza, że dzięki autu będę zarabiać i oddawać im pieniądze, to jest dla nich tak jakby gwarancja)

- Michał Krupiński
- PRO
Chodzi o przedmiot leasingu. W przypadku Twojej rezygnacji z leasingu bądź windykacji samochód typu taxi jest "niesprzedawalny" za normalną cenę na rynku wtórnym.Schnapps pisze:Chcę użytkować samochód jako taksówkę, dla leasingodawców to jest dodatkowa grupa ryzyka (moim zdaniem bzdura
Dlatego dla leasingodawcy jest to większe ryzyko.
To, że samochód będzie wykorzystywany w celach stricte zarobkowych nie oznacza jeszcze, że będziesz w terminie spłacał raty. Nie oznacza to także, że spłacisz je do końca.Schnapps pisze:dzięki autu będę zarabiać i oddawać im pieniądze, to jest dla nich tak jakby gwarancja
Z całym szacunkiem, ale nie ma tu żadnej gwarancji. Jesteś nowym podmiotem i to także jest większe ryzyko, bo tak mówią statystyki, że nowy podmiot to większa szansa na windykację, itd.
Z tego względu, w przypadku taxi raczej ciężko będzie liczyć na wpłatę na poziomie mniejszym niż właśnie te 20-25%.
Co do wynajmu, to tak jak przedmówca napisał - będzie tym trudniej, bo samochód typu taksówka ma dużo szybszą utratę wartości.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
Sam wynajalem auto bez problemu.Ze wzgledu na zla historie w BIK nie mialem szans.Malo tego znalazlem firme ktora przy wynajmie srednioterminowym nawet nie chciala dokumentow finansowych. Auta klasy A w firmie mam juz za 955 netto przy 23 mc wynajmu.Dla zainteresowanych-pomoge
Witam, jak możesz podaj namiary na tą firmę, kont443@wp.pl
Dziekuje
Dziekuje