Moja sytuacja: 31 lipca 2013 zakończę pracę na etacie i od 1 sierpnia 2013 będę kontunuował pracę dla obecnego pracodawcy już jako kontraktor (jednoosobowa działalność gospodarcza). Wniosek o działalność planuję złożyć jakoś na przełomie czerwca i lipca. Applikacja iLease wymaga podania danych mojej firmy więc nie bardzo mogę jej użyć do wysłania zapytań, pozostaje mi więc niejako "ręczne" kontaktowanie się z leasingodawcami. Pytanie jednak czy leasing samochodu firmowego w takiej sytuacji jak moja jest w ogóle możliwy lub też praktykowany na wystarczająco dużą skalę abym nie był ograniczony do 1 lub 2 "niszowych" firm? Żeby było jeszcze ciekawiej to pracuję za granicą więc nie bardzo mam szansę dzwonić do każdej firmy lub odwiedzać je osobiście.
Pytanie dodatkowe: Jak w ogóle wygląda praktyka brania auta w leasing? Chcę kupić auto nowe a salonu (Ford) za około 85 tys PLN. Czy najpierw wybieram firmę leasingową a oni kupują auto od "swojego" dostawcy Fordów czy idę do salonu, wybieram auto i mówię "ta i ta firma będzie moim leasingodawcą"?
Jeśli są już wątki z odpowiedziami na te pytania to wystarczą linki do nich, przeznaję, że przeszukałem forum dość pobieżnie