Leasing dla firmy budowlanej

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
qma_con

Leasing dla firmy budowlanej

Post autor: qma_con »

Witam,

Od dłuższego czasu czytałem dyskusje na tutejszym forum i wiele się dowiedziałem choć nie ze wszystkim co zostało tutaj napisane się zgadzam. Po krótce przedstawię problem który aktualnie rozważam:
Zarządzam spółką budowlaną (z o.o.), która korzysta już z leasingu w FGA ("załatwionego") przez dealera i jest z niego zadowolona. Z uwagi na specyfikę branży (zatory płatnicze), zdarzają się pojedyncze spóźnienia 1-4 dni, najdłuższe wyniosło 14 dni i dopiero przy tak długim spóźnieniu FGA wysłało płatny monit. Spółka ma czysty BIK/BIG, podobnie wspólnicy i zarząd. Spółka na przekór trendom poprawia swoje wskaźniki. Cały czas tworzymy i rozwijamy szereg poduszek finansowych które pomagają nam dotrzymywać terminów kluczowych płatności (kredyt w rachunku, zaufani kontrahenci którzy w razie potrzeby zapłacą przed terminem). Jednak z możliwością zatorów liczymy się w dającym się przewidzieć horyzoncie czasowym. Stąd jednym z priorytetów w wyborze kolejnej firmy leasingowej jest w miarę tolerancyjna firma leasingowa. Z punktu widzenia wszystkich dostępnych rejestrów i dokumentów finansowych, poza ryzykowną branżą mamy wizerunek wiarygodnego klienta. W dużej mierze jest to zasługa tego, że w przypadku opóźnień umiejętnie tasujemy płatnościami.
W drugiej połowie roku, lub na początku przyszłego planujemy leasing dwóch kolejnych pojazdów, FGA nie wchodzi w grę (inna marka). Jako, że będą to dwa identyczne pojazdy rozważamy dwa warianty, czyli wybór jednej lub dwóch firm leasingowych. Z dyskusji na forum wynika, że nie warto wiązać się z jedną firmą leasingową. Co w przypadku, gdy umowa zawierana jest jednocześnie? Jaka firma jest w miarę tolerancyjna-akceptująca incydentalne kilkudniowe opóźnienia?

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Re: Leasing dla firmy budowlanej

Post autor: Michał Krupiński »

qma_con pisze:Jako, że będą to dwa identyczne pojazdy rozważamy dwa warianty, czyli wybór jednej lub dwóch firm leasingowych. Z dyskusji na forum wynika, że nie warto wiązać się z jedną firmą leasingową. Co w przypadku, gdy umowa zawierana jest jednocześnie?
Patrząc od strony wygody, to z pewnością podpisując umowę w tym samym czasie łatwiej będzie skorzystać z oferty jednego leasingodawcy, bo to po prostu będzie mniej formalności dla Was.

Pozostaje pytanie jakie to są samochody i jaka jest ich wartość, a raczej jaki jest stosunek ich wartości do Waszych przychodów/dochodów.
Jeżeli jest on duży/bardzo duży, to może zdarzyć się, że niektóre firmy leasingowe będą obawiały się podpisać dwie umowy z dużym zaangażowaniem.
Natomiast jeżeli ten stosunek jest niewielki, a samochody są w "normalnej" cenie albo tym bardziej jeśli ich łączna wartość złapie się w procedurze uproszczonej, to oczywiście nie będzie takiego problemu.
qma_con pisze:Jaka firma jest w miarę tolerancyjna-akceptująca incydentalne kilkudniowe opóźnienia?
Kilkudniowe opóźnienia toleruje każda firma. Przepisy KC regulują zresztą, że umowa może być wypowiedziana dopiero po dodatkowym wezwaniu, w którym wyznaczony jest dodatkowy termin płatności.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
qma_con

Tomek_P pisze:Polecam lekturę:
http://www.fmleasing.pl/publikacje-feli ... ngowe.html

Pod koniec jest informacja na co zwrócić uwagę.
Nie ma tam dla mnie nic nowego, poza tym z przytoczonego artykułu niewiele dla mnie wynika. Tak jak pisałem wcześniej, tak tasuje płatnościami, żeby dotrzymywać terminów lub spóźniać się w granicach cierpliwości. Przy wyborze leasingu istotne jest dla mnie, żeby firma nie wysyłała po kilku dniach od razu płatnego monitu a to nie wynika z OWUL ale niestety dopiero z praktyki. Z FGA problemów nie mam.

Zastanawiałem się gdzie można by na forum napisać o priorytetach płatności wraz z uzasadnieniem czym grozi jakie spóźnienie. Wiedza o tym jakie spóźnienia są dopuszczalne jest generalnie dość ogólna, z doświadczenia mogę napisać:
PIT4-nawet jednodniowe jednorazowe opóźnienie może zostać ukarane,
VAT-do upomnienia z reguły od 2-14dni; potem 7 dni do blokady konta
Leasing-?? w dużej mierze zależy od firmy
Banki-z reguł dopuszczalne spóźnienie max 30 dni w spłacie raty, niedopuszczalny debet itp. zależy od banku np. PEKAO SA 7 dni od powstania monit telefoniczny, po 7 dniach od monitu płatny pisemny monit, potem ??
ZUS-21-30 dni do upomnienia; potem możliwość negocjacji z ZUS, doś elastyczne
PIT/CIT-najniższy priorytet, można zapłacić dopiero w następnym roku kalendarzowym i będą tylko odsetki.

Jeśli jest ktoś tutaj na forum kto zna specyfikę działań firm leasingowych w przypadku opóźnień to zapraszam do kontaktu, możemy napisać artykuł, ja ze swojej strony mogę dokładnie opisać jakie opóźnienia są dopuszczalne i jakie są ewentualne konsekwencje w przypadku opóźnień z PIT4/VAT/ZUS/PIT/CIT. Myślę, że takie zestawienie byłoby pomocne dla przedsiębiorców borykających się z przejściowym brakiem gotówki.

Awatar użytkownika
Wolny

Post autor: Wolny »

Zasada generalna - nie dopuścić do tego, żeby klient miał niezapłacone dwie raty. Czyli do miesiąca umowa może przetrwać bez wypowiedzenia. Na dzień przed fakturowaniem drugiej raty idzie wypowiedzenie jeżeli leasingobiorca nie zapłaci.

Co do wezwań to najczęściej maksymalnie do 14 dni się czeka.

Kolego, nie licz na to, że ktoś z firm leasingowych będzie pisał na publicznym forum po ilu dniach się u nich monituje. ;)

Awatar użytkownika
qma_con

Wolny pisze:Zasada generalna - nie dopuścić do tego, żeby klient miał niezapłacone dwie raty. Czyli do miesiąca umowa może przetrwać bez wypowiedzenia. Na dzień przed fakturowaniem drugiej raty idzie wypowiedzenie jeżeli leasingobiorca nie zapłaci.
Dziękuję, o coś takiego mi chodziło. Czyli opowieści o monitach dopiero po drugiej niezapłaconej fakturze można między bajko włożyć.
Wolny pisze:Kolego, nie licz na to, że ktoś z firm leasingowych będzie pisał na publicznym forum po ilu dniach się u nich monituje. ;)
Zawsze może znaleźć się jakiś były pracownik:) Tacy są najcenniejszym źródłem wiedzy:)

ODPOWIEDZ