Koszt całkowity leasingu - jak się oblicza i co się na niego składa?
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Koszt całkowity leasingu - jak się oblicza i co się na niego składa?
Mam pytanko dotyczące liczenia całkowitego kosztu leasingu
Jeśli chcę policzyć całkowity koszt leasingu, i załóżmy kupuję auto za 50 tyś zł, a muszę oddać 55 tyś zł, z czego wkładu własnego mam 10 tyś to
a) całkowity koszt leasingu jest 1+ 5k / 40k wiec 112.5% to jest koszt leasingu (przecież "pożyczam" tylko 40 tyś a oddaje 45)
(tutaj tak napisali: http://www.bankier.pl/firma/multiarticl ... orstw.html)
b) całkowity koszt leasingu wynosi:1+ 5k/50k wiec 110% bo przecież muszę mieć też ten wkład własny. I to wydaje mi się prawidłowe mimo tamtego linku, tak?
z góry dzięki!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
// NOTATKA MODERATORA //
Temat wydzielony z wątku:
Jesteś zielony w temacie leasingu? Pytaj śmiało- o wszystko!
Nie krępuj się zadawać pytań! Na tym forum żadne nie zostanie bez odpowiedzi!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jeśli chcę policzyć całkowity koszt leasingu, i załóżmy kupuję auto za 50 tyś zł, a muszę oddać 55 tyś zł, z czego wkładu własnego mam 10 tyś to
a) całkowity koszt leasingu jest 1+ 5k / 40k wiec 112.5% to jest koszt leasingu (przecież "pożyczam" tylko 40 tyś a oddaje 45)
(tutaj tak napisali: http://www.bankier.pl/firma/multiarticl ... orstw.html)
b) całkowity koszt leasingu wynosi:1+ 5k/50k wiec 110% bo przecież muszę mieć też ten wkład własny. I to wydaje mi się prawidłowe mimo tamtego linku, tak?
z góry dzięki!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
// NOTATKA MODERATORA //
Temat wydzielony z wątku:
Jesteś zielony w temacie leasingu? Pytaj śmiało- o wszystko!
Nie krępuj się zadawać pytań! Na tym forum żadne nie zostanie bez odpowiedzi!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
- Michał Krupiński
- PRO
Re: Koszt całkowity leasingu - jak się oblicza i co się na niego składa?
Koszt całkowity jest wartością umowną, która przyjęła się z biegiem czasu jako charakterystyczny element prezentacji praktycznie każdej oferty leasingu.Shadow pisze:Mam pytanko dotyczące liczenia całkowitego kosztu leasingu
Najczęściej jest to wyrażona w procentach suma czynszu inicjalnego, wszystkich rat oraz wykupu - czyli wszystkich opłat zawartych w harmonogramie płatności.
Jednak zdarzają się leasingodawcy, którzy podając koszt całkowity nie zawierają w nim, np.: wykupu lub opłaty manipulacyjnej.
Jak wspomniałem - jest to po prostu wartość "umowna", w odróżnieniu od np.: kosztu rzeczywistego, który jest wartością stricte "matematyczną".
Dlatego - zgodnie z tym zwyczajem - odpowiedź będzie "b". Koszt całkowity w Twoim przykładzie wynosi 110%.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Mam jeszcze jedno pytanko
jak rozliczamy opcję wykupu, z tego co wiem w leasingu operacyjnym opcja wykupu nie zalicza się do kosztów uzyskania przychodu jeśli wynosi ponad 3500zł, natomiast można drugi raz rozliczyć podatek VAT. Jak to wygląda jeśli chodzi o tarczę podatkową, amortyzację i VAT
załóżmy
1. opcja wykupu to 1000zł więc:
Vat 23%=230zł
razem 1230zł
VAT odliczony 230zł*0.6=138
VAT nieodliczony 230-138=92 zł ,-czy to można wrzucić do kosztów uzyskania przychodu jako zapłacony podatek?
KPU w tym przypadku wynosi: 1092zł tak?
wiec oszczędność 0,19%*1092+138 na opcji wykupu:345,48
amortyzacji brak.
2 opcja:
5000zł opcja wykupu:
VAT23=1150
VAT odliczony=690zł
VAT nieodliczony/zapłacony=460zł
KPU=460zł
oszczedność 460*0,19=87,4 +690=777,4
oszczędności dodatkowe związane z amortyzacją 5000zł będą trwały minimum 30 miesięcy od momentu wykupu w stawce 40%?
cos pomieszałem
?
jak rozliczamy opcję wykupu, z tego co wiem w leasingu operacyjnym opcja wykupu nie zalicza się do kosztów uzyskania przychodu jeśli wynosi ponad 3500zł, natomiast można drugi raz rozliczyć podatek VAT. Jak to wygląda jeśli chodzi o tarczę podatkową, amortyzację i VAT
załóżmy
1. opcja wykupu to 1000zł więc:
Vat 23%=230zł
razem 1230zł
VAT odliczony 230zł*0.6=138
VAT nieodliczony 230-138=92 zł ,-czy to można wrzucić do kosztów uzyskania przychodu jako zapłacony podatek?
KPU w tym przypadku wynosi: 1092zł tak?
wiec oszczędność 0,19%*1092+138 na opcji wykupu:345,48
amortyzacji brak.
2 opcja:
5000zł opcja wykupu:
VAT23=1150
VAT odliczony=690zł
KPU=460zł
oszczędności dodatkowe związane z amortyzacją 5000zł będą trwały minimum 30 miesięcy od momentu wykupu w stawce 40%?
cos pomieszałem

Wszystko dobrze poza:
Amortyzujesz nie 5000 tylko 5460
VAT nieodliczony w tym przypadku też nie idzie do kosztów tylko powiększa cenę samochodu do amortyzacji.Shadow pisze: 2 opcja:
5000zł opcja wykupu:
VAT23=1150
VAT odliczony=690zł
KPU=460zł
Amortyzujesz nie 5000 tylko 5460
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.