Zaniżona wycena pojazdu-FGA

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
skansen

Zaniżona wycena pojazdu-FGA

Post autor: skansen »

Witam,

Chciałbym po krótce opisać mój problem.
W wyniku problemów finansowych spółka utraciła płynność finansową. Gdy stało się jasne, że nie mamy finansowych możliwości kontynuowania leasingu, po dwóch niezapłaconych fakturach skontaktowałem się z FGA informując, że dalej nie będziemy w stanie spłacać rat leasingowych. Jako, że umowa nie przewidywała możliwości wypowiedzenia umowy przez nas, cesja też nie wchodziła w gre, poprosiłem FGA o jak najszybsze rozwiązanie umowy wraz z wskazaniem miejsca na zwrot pojazdu. Chciałem w ten sposób uniknąć dodatkowych kosztów windykacji samochodu oraz zaniżenia jego wyceny. Gdy tylko otrzymałem ich pismo udałem się na parking depozytowy zwrócić pojazd. Było to możliwe tylko w Warszawie. Niezbyt mi odpowiadała wycieczka przez pół Polski do Warszawy (żona była na kilka dni przed porodem) ale zacisnąłem zęby-wypucowałem samochód i pojechałem do Warszawy. Chciałem sprawę załatwić możliwie polubownie, udało się pokonać pojawiające się po drodze schody. Spisałem protokół przekazania samochodu i cierpliwie czekałem na dalszy rozwój wypadków. Niestety otrzymałem wezwanie do wykupu weksla, ponieważ kwota uzyskana za sprzedaży nie pokryła sumy niezapłaconych rat. Wycena, na podstawie której FGA sprzedało samochód jest niższa o około 10 000złotych od wyceny z Eurotax/WP.pl (uwzględniającej przebieg i stan pojazdu). W wycenie są opisane uszkodzenia których nie ujęto w protokole przekazania pojazdu (m.in. lakiernicze). Pojazdu nie wystawiono na stronie FGA tylko sprzedano współpracującej firmie która wystawiła go za cenę zbliżoną do "mojej" wyceny (około 45000zł) opisując stan samochodu "jak nowy" i zapewniając, że lakier jest oryginalny. Sądząc po fotografiach zamieszczonych w internecie nie wykonywano żadnych poprawek lakierniczych, umyto jedynie komore silnika, i delikatnie przeczyszczono wnętrze. W tej chwili FGA żąda od nas niecałych 2000zł które po zapłacie chce powiększyć o koszty windykacji. Jestem rozgoryczony tą sytuacją o tyle, że nie oczekiwałem zwrotu "nadwyżki" ze sprzedaży, ale liczyłem, że uda się umowę rozliczyć do zera, zwłaszcza, że troche zachodu i pieniędzy kosztowało mnie odstawienie pojazdu...

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Re: Zaniżona wycena pojazdu-FGA

Post autor: Michał Krupiński »

Cześć,
Niestety jest to dość częsta praktyka niektórych firm leasingowych, że przedmioty powindykacyjne sprzedawane są "okazyjnie" w dziwacznych okolicznościach.

Pozostają Ci w zasadzie dwa wyjścia:
1. Negocjować z nimi dając do zrozumienia, że przedmiot został sprzedany w sposób, który spowodował, że zostałeś poszkodowany.
2. Jeżeli to nie zadziała, to pozostaje Ci sąd.

Zarówno w 1 jak i 2 punkcie najlepiej będzie skorzystać z pomocy prawnika, który ma to już przećwiczone - są tacy. Taka osoba będzie wiedziała na co się powoływać, żeby przyniosło to jakiś skutek.

Póki co zbieraj wszystkie możliwe dowody na to, że samochód został sprzedany w taki a nie inny sposób.

Możesz też spróbować skontaktować się ze Stowarzyszeniem Leasingobiorców - oni prowadzili takie sprawy, więc mają to pewnie przećwiczone. Z tym, że nie jestem pewien czy to stowarzyszenie jeszcze funkcjonuje, bo ostatnio jakoś ciężko zaobserwować jakąkolwiek ich aktywność.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

ODPOWIEDZ