Prośba o poradę odnośnie oddania/sprzedania/cesji

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
wildu

Prośba o poradę odnośnie oddania/sprzedania/cesji

Post autor: wildu »

Witajcie,

Piszę tutaj ponieważ wiem, że znacie się na rzeczy, a ja jestem w takiej sytuacji, że nie wiem co dla mnie będzie najłatwiejsza, a zarazem najszybsze.

Aktualnie mieszkam zagranicą i nie szybko wrócę do Polski. Wcześniej prowadziłem działalność gosp. tutaj w Polsce i miałem (mam) leasing w Raiffeisen. Przeszły mi właśnie dwa lata spłacania (50% czasu trwania umowy) więc wiem, że doszła mi możliwość wykupienia samochodu, tylko biorąc pod uwagę, że będę musiał liczyć to jako dochód i oddać VAT + podatek dochodowy do US, to nie wygląda to zbyt atrakcyjnie. Pozostaje mi więc oddanie samochodu lub cesja. Naczytałem się nieco, że z oddaniem jest amortyzacja, ale według aktualnej wyceny tego modelu do ilości spłaconych rat, bank powinien wyjść na tym korzystnie, a co za tym idzie nie powinienem nic dopłacać.

Jak wygląda cesja, to szczerze nie do końca się orientuję na tą chwilę. Wiem, tylko podstawę - podmiot jest przekazywany na inna działalność, ale jak wygląda sprawa podatkowa?

Dodam, że jestem aktualnie w Polsce więc chciałbym to załatwić stosunkowo szybko, tak więc terminy też gonią :)

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
Dawid

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
KoniKWawa

Re: Prośba o poradę odnośnie oddania/sprzedania/cesji

Post autor: KoniKWawa »

Jak sobie z tym poradziłeś?

ODPOWIEDZ