Leasing agregatu tynkarskiego i samochodu do 3,5t - nowa fir

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
rasoir

Leasing agregatu tynkarskiego i samochodu do 3,5t - nowa fir

Post autor: rasoir »

Witam,

chciałbym założyć firmę, zajmującą się tynkami maszynowymi. Aby móc rozpocząć działalność, potrzebny jest mi agregat tynkarski oraz samochód. Szacowana wartość tych zakupów to:

agregat tynkarski - ok. 16 000 - 17 000zł brutto
samochód - ok. 15 000 - 18 000 brutto

Biorąc pod uwagę, że pytam o leasing dla nowo powstałej firmy bez żadnej przeszłości i dochodów to czy jest w ogóle jakaś możliwość otrzymania go? Czym ew. można by poświadczyć? Mój tata posiada gospodarstwo rolne wraz z kilkoma działkami rolniczymi oraz lasem, czy taka działka mogła by być poręczeniem?

Jeżeli otrzymałbym leasing, to ile musiałbym wpłacić na początek i jaka była by przybliżona rata na samochód oraz maszynę jeżeli mówimy o okresie leasingowania 48-60 miesięcy?

Jakie musiałby spełniać warunki samochód abym mógł go wziąć w leasing? Pytam tutaj głównie o wiek bo mówimy o samochodzie używanym. Agregat miałby być nowy.

Czy są oferty leasingów w których pierwsze miesiące są zawieszone od rat? Mówię tutaj o czasie na start firmy (zdobycie pierwszych zleceń) np. 2 - 3 miesiące?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i wskazówki!

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Re: Leasing agregatu tynkarskiego i samochodu do 3,5t - nowa fir

Post autor: Michał Krupiński »

Cześć rasoir,
chciałbym założyć firmę, zajmującą się tynkami maszynowymi. Aby móc rozpocząć działalność, potrzebny jest mi agregat tynkarski oraz samochód.
Jeżeli chodzi o leasing samochodu to nie ma większych problemów, żeby nowa firma go otrzymała. Na rynku jest co najmniej kilka firm leasingowych, które udzielają finansowania na samochody osobowe i ciężarowe o DMC do 3,5T przedsiębiorcom, którzy dopiero zarejestrowali działalność czy założyli spółkę.

Gorzej już będzie niestety z tym agregatem tynkarskim, bo przy takich przedmiotach wymagana jest historia finansowa, ewentualnie poręczenie innej firmy, która taką historię finansową ma.
Biorąc pod uwagę, że pytam o leasing dla nowo powstałej firmy bez żadnej przeszłości i dochodów to czy jest w ogóle jakaś możliwość otrzymania go? Czym ew. można by poświadczyć? Mój tata posiada gospodarstwo rolne wraz z kilkoma działkami rolniczymi oraz lasem, czy taka działka mogła by być poręczeniem?
Jest szansa, żeby Twój tata był poręczycielem - choć to oczywiście zależy od tego czy dany leasingodawca zgodzi się na takie poręczenie. Jeśli chodzi o rolnika, to nie każda firm leasingowa to "czuje", są też zresztą jeszcze kwestie podatkowe i dlatego może nie być łatwo, żeby któraś z firm zgodziła się na takie poręczenie.
Ale można spróbować....
samochód - ok. 15 000 - 18 000 brutto
(...)
Jakie musiałby spełniać warunki samochód abym mógł go wziąć w leasing? Pytam tutaj głównie o wiek bo mówimy o samochodzie używanym.

Po cenie wnioskuję, że chodzi o samochód zaawansowany wiekiem - niestety takich pojazdów nie da się finansować w leasingu.
Generalna zasada jest taka, że wiek pojazdu i okres leasingu łączenie nie mogą przekroczyć 8 lat. Niektóre firmy są trochę bardziej liberalne, ale też nie jakoś szczególnie.
Więc, żeby leasing rozłożyć na 48-60 lat, to w zasadzie musiałbyś znaleźć samochód z roku prod. około 2008-2009.

Jest jednak jeszcze jedna ważna rzecz - firmy leasingowe mają zazwyczaj kwotę minimalną poniżej, której nie chcą podejmować się finansowania. Zazwyczaj jest to kwota 20 000 - 25 000 zł netto, czasem nawet więcej.

Dlatego sądzę, że może nie być Ci łatwo znaleźć finansowanie poprzez leasing - choć nie napiszę też, że nie będzie to możliwe.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
rasoir

Post autor: rasoir »

Dziękuję za wypowiedzi. No tak w sumie podejrzewałem, że będzie ciężko. Interesuje się również dotacją, ale mniemam że będzie ciężko ją otrzymać biorąc pod uwagę, że musiało by to być dofinansowanie 40000zł.

Tomek_P Dzięki za linki, zaraz biorę się za lekturę.

Mam jeszcze jedno pytanie czy macie może jakieś namiary na doradcę w sprawach własnie dotacji, aby ocenił mój pomysł i wypowiedział się co do szans?

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Post autor: Lui »

Mam jeszcze jedno pytanie czy macie może jakieś namiary na doradcę w sprawach własnie dotacji, aby ocenił mój pomysł i wypowiedział się co do szans?
Poszukaj kogoś w swoim regionie, bo czasem są jakieś programy lokalne.
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
Grzybu

Post autor: Grzybu »

Dzięki wielkie za wskazówki też mi się przydały, ja znam dobrego doradce, który by mógł pomóc w takiej sprawie więc jakby co to dam namiary:)

Awatar użytkownika
gwiazdeczka

Post autor: gwiazdeczka »

Rowniez dzieki za wskazowke! A poza tym to czy udalo sie znalezc takiego doradce/jakies inne zrodlo?

Awatar użytkownika
Biedroneczka

Post autor: Biedroneczka »

Również dziękuję za wskazówki. Już nie muszę pisać podobnego tematu. Ale o jakieś namiary na sprawdzonego doradcę to bym poprosiła jednak.

Awatar użytkownika
branko30

Post autor: branko30 »

witam
Otrzymałem dotację na agregaty tynkarskie i inne rzeczy budowlane.
Nie dostanę jednak kredytu (firma działania poniżej roku).
Dotacja jest na 90 tys. zł.
Maszyny na 150 tys. netto.
Potrzebuje 60tys. wkładu +VAT- czyli w sumie 94 500 zł.
jest ktoś chętny na jakąś współpracę / kupno udziałow lub całej spółki?- temat muszę zamknąć w ciągu tygodnia.
Prosze o info- 722-395-272
biuro@np-partners.pl
Piotr Stuper

ODPOWIEDZ