Leasing a oszczędności z podatku dochodowego
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Leasing a oszczędności z podatku dochodowego
Witam,
obecnie pisze pracę nt. leasingu i znalazłam na tej stronie bardzo przydatne porównanie leasingu i kredytu pod względem kosztów przygotowanego przez użytkownika marquis. Jednak nie wiem skąd liczba 11 566 przy oszczędnościach z podatku dochodowego w przypadku leasingu. Byłabym wdzięczna za odpowiedź. W mojej pracy porównuje kredyt i leasing w kwocie 200 000 zł. Byłabym wdzięczna za pomoc w przeprowadzeniu takiej analizy tej kwoty.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Prosiłabym o odpowiedź na maila : paulinagrochowska@onet.pl
obecnie pisze pracę nt. leasingu i znalazłam na tej stronie bardzo przydatne porównanie leasingu i kredytu pod względem kosztów przygotowanego przez użytkownika marquis. Jednak nie wiem skąd liczba 11 566 przy oszczędnościach z podatku dochodowego w przypadku leasingu. Byłabym wdzięczna za odpowiedź. W mojej pracy porównuje kredyt i leasing w kwocie 200 000 zł. Byłabym wdzięczna za pomoc w przeprowadzeniu takiej analizy tej kwoty.
- Michał Krupiński
- PRO
Re: Leasing a oszczędności z podatku dochodowego
Tamto wyliczenie jest już nieaktualne, bo było robione kilka lat temu kiedy przy leasingu samochodu osobowego można było odliczać 60% VAt, maks 6000 zł.paulus216 pisze:Witam,
W Twoim przypadku co ma być przedmiotem leasingu? Samochód osobowy?
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
samochód ciężarowy
W sumie przedmiot może być jakikolwiek. Chodzi raczej o kalkulacje porównawczą. Może być to samochód ciężarowy, osobowy bądź też jakaś maszyna. Proszę o jakąkolwiek pomoc !!!
- Michał Krupiński
- PRO
Inne będą wyliczenia dla samochodu ciężarowego, a inne dla osobowego, bo jest inna zasada odliczania VAT.
Więc musisz się zdecydować co wolisz.
Podaj także jaki ma być okres leasingu, wysokość wpłaty wstępnej oraz w jakiej wysokości (%) podatek dochodowy płaci ten przykładowy przedsiębiorca.
Mając te dane, będę w stanie pomóc.
Więc musisz się zdecydować co wolisz.
Podaj także jaki ma być okres leasingu, wysokość wpłaty wstępnej oraz w jakiej wysokości (%) podatek dochodowy płaci ten przykładowy przedsiębiorca.
Mając te dane, będę w stanie pomóc.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
Leasing operacyjny
36 mc
Rodzaj wpłaty % Kwota netto VAT Kwota brutto
opłata wstępna 10,000 20 000,00 zł 4 600,00 zł 24 600,00 zł
raty miesięczne 2,637 5 237,26 zł 1 212,85 zł 6 486,11 zł
opłata końcowa 1,000 2 000,00 zł 460,00 zł 2 460,00 zł
suma opłat 105,918 211 837,36 zł 48 722,60 zł 260 559,96 zł
kredyt
36 mc
wysokość 200 000 zł
z odsetkami 220 455,67 zł ( 6,5%)
na podstawie tych danych ( otrzymanych z banku ) chciałabym zrobić takie porównanie. Niech będzie to samochód ciężarowy.
36 mc
Rodzaj wpłaty % Kwota netto VAT Kwota brutto
opłata wstępna 10,000 20 000,00 zł 4 600,00 zł 24 600,00 zł
raty miesięczne 2,637 5 237,26 zł 1 212,85 zł 6 486,11 zł
opłata końcowa 1,000 2 000,00 zł 460,00 zł 2 460,00 zł
suma opłat 105,918 211 837,36 zł 48 722,60 zł 260 559,96 zł
kredyt
36 mc
wysokość 200 000 zł
z odsetkami 220 455,67 zł ( 6,5%)
na podstawie tych danych ( otrzymanych z banku ) chciałabym zrobić takie porównanie. Niech będzie to samochód ciężarowy.
podatek dochodowy 19 %
- Michał Krupiński
- PRO
Jak to obliczyć?
W przypadku podatku dochodowego bierzesz sumę netto pierwszej wpłaty i zsumowane wszystkie raty leasingu i mnożysz przez podatek (19%). Otrzymujesz kwotę oszczędności na podatku dochodowym.
W przypadku VAT bierzesz 23% sumy czynszu inicjalnego i wszystkich rat i masz VAT do odliczenia.
Czyli:
PODATEK DOCHODOWY
Koszt uzyskania przychodu - 63 662,60
Oszczędność na podatku dochodowym - 19% - 12 095,89
PODATEK VAT
VAT do odliczenia - 23% - 14 642,40
Razem oszczędności podatkowe - 26 738,29
W obliczeniach nie ująłem wykupu. Jeżeli ma być ujęty, to wystarczy powiększyć powyższe kwoty.
W przypadku podatku dochodowego bierzesz sumę netto pierwszej wpłaty i zsumowane wszystkie raty leasingu i mnożysz przez podatek (19%). Otrzymujesz kwotę oszczędności na podatku dochodowym.
W przypadku VAT bierzesz 23% sumy czynszu inicjalnego i wszystkich rat i masz VAT do odliczenia.
Czyli:
PODATEK DOCHODOWY
Koszt uzyskania przychodu - 63 662,60
Oszczędność na podatku dochodowym - 19% - 12 095,89
PODATEK VAT
VAT do odliczenia - 23% - 14 642,40
Razem oszczędności podatkowe - 26 738,29
W obliczeniach nie ująłem wykupu. Jeżeli ma być ujęty, to wystarczy powiększyć powyższe kwoty.
mogłabym prosić maila do Pana ? wysłałabym Panu część pracy o kosztach, a Pan rzuciłby na to okiem 

Licząc w ten sposób oszczędności z podatku dochodowego wychodzą 39 869,10 zł = ( 10 000 zł + 36 * 5 237,26 zł) * 19 %