Wypowiedziana umowa w Idea Leasing a wznowienie

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
stokerpol

Wypowiedziana umowa w Idea Leasing a wznowienie

Post autor: stokerpol »

Witam.
Otóż jestem w takowej sytuacji. Została wypowiedziana umowa w Idea Leasing, wczoraj Panowie przyjechali odebrać auto, wszystko bezproblemowo, nie stawiałem oporu, grzecznie i kulturalnie. Dostałem informację, iż zadłużenie wynosi ponad 8 tys zł ze wszystkimi kosztami włącznie ze wznowieniem umowy i windykacją. Pieniądze zorganizowałem i do poniedziałku będę miał na spłatę zadłużenia. Nie byłoby problemu, gdyby nie okazało się dzisiaj jednak, że Idea Leasing nie chce wznowić umowy... Ja rozumiem, że dałem plamę nie opłacając rat, ale miałem chwilowo ciężką sytuację materialną. A w tym momencie pozbawili mnie auta, nie mogę za bardzo pracować bez środka transportu i dodatkowo nie chcą współpracować.
Myślę, że po prostu chcą szybiej odzyskać pieniądze. Leasing miałem na 72m. + wpłata własna 5%. 12 miesięcy płaciłem bezproblemowo, 3 miesiące bez płacenia, ale obecnie jestem w stanie znowu płacić regularnie. W tym momencie zlicytują przedmiot leasingu i jeszcze będę im winny około 40 tys zł.. Czy ktoś może mi coś doradzić? Czy jednak starać się w jakiś sposób wznowić umowę leasingu?

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Re: Wypowiedziana umowa w Idea Leasing a wznowienie

Post autor: Tomasz Piotrowski »

stokerpol pisze:Pieniądze zorganizowałem i do poniedziałku będę miał na spłatę zadłużenia. Nie byłoby problemu, gdyby nie okazało się dzisiaj jednak, że Idea Leasing nie chce wznowić umowy...
Skąd wiesz, że nie chcą wznowić umowy? Na razie nie zapłaciłeś zadłużenia, więc oni jeszcze nie są w stanie zająć stanowiska w tej sprawie. Może jakiś windykator tylko tak straszy? Chyba, że masz więcej przesłanek, to napisz dokładnie o co chodzi.

Awatar użytkownika
stokerpol

Tomek_P pisze:
stokerpol pisze:Pieniądze zorganizowałem i do poniedziałku będę miał na spłatę zadłużenia. Nie byłoby problemu, gdyby nie okazało się dzisiaj jednak, że Idea Leasing nie chce wznowić umowy...
Skąd wiesz, że nie chcą wznowić umowy? Na razie nie zapłaciłeś zadłużenia, więc oni jeszcze nie są w stanie zająć stanowiska w tej sprawie. Może jakiś windykator tylko tak straszy? Chyba, że masz więcej przesłanek, to napisz dokładnie o co chodzi.
Takie informacje dostałem od prowadzącego sprawę windykatora terenowego. Jego szef natomiast powiedział mi w rozmowie, że gdy wpłacę w poniedziałek pieniądze na ich konto to wznowią umowę.
Co ciekawe, jeszcze wczoraj miałem termin 21 dni na spłatę, a teraz jak w ciągu 3-4 dni zorganizuje środki to nagle problem... Ogólnie widać, że jeden przez drugiego kłamie, więc nie wiem co o tym myślec, bo nie chcę wpłacić pieniędzy tylko po to, aby zniwelować dług, a auto zostanie zlictyowane ...

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Post autor: Tomasz Piotrowski »

stokerpol pisze:Takie informacje dostałem od prowadzącego sprawę windykatora terenowego. Jego szef natomiast powiedział mi w rozmowie, że gdy wpłacę w poniedziałek pieniądze na ich konto to wznowią umowę.
Windykator jest od windykowania, a nie wznawiania. Jego przełożony jest z pewnością lepszym źródłem informacji.

Poza tym decyzja o wznowieniu zapada po spłacie zadłużenia, a nie przed nim. Każdy leasingodawca jest zainteresowany wznowieniem i Idea nie jest tu wyjątkiem.
Odmowa wznowienia następuje w przypadkach skrajnych, kiedy widać, że kontynuacja może zakończyć się utratą przedmiotu albo zniknięciem firmy.
stokerpol pisze:Co ciekawe, jeszcze wczoraj miałem termin 21 dni na spłatę, a teraz jak w ciągu 3-4 dni zorganizuje środki to nagle problem... Ogólnie widać, że jeden przez drugiego kłamie, więc nie wiem co o tym myślec, bo nie chcę wpłacić pieniędzy tylko po to, aby zniwelować dług, a auto zostanie zlictyowane ...
Gwarancji Ci żadnej nikt nie da, ale sądzę, że po spłacie nie będzie żadnego problemu z wznowieniem.

Awatar użytkownika
stokerpol

Tomek_P pisze:
stokerpol pisze:Takie informacje dostałem od prowadzącego sprawę windykatora terenowego. Jego szef natomiast powiedział mi w rozmowie, że gdy wpłacę w poniedziałek pieniądze na ich konto to wznowią umowę.
Windykator jest od windykowania, a nie wznawiania. Jego przełożony jest z pewnością lepszym źródłem informacji.

Poza tym decyzja o wznowieniu zapada po spłacie zadłużenia, a nie przed nim. Każdy leasingodawca jest zainteresowany wznowieniem i Idea nie jest tu wyjątkiem.
Odmowa wznowienia następuje w przypadkach skrajnych, kiedy widać, że kontynuacja może zakończyć się utratą przedmiotu albo zniknięciem firmy.
stokerpol pisze:Co ciekawe, jeszcze wczoraj miałem termin 21 dni na spłatę, a teraz jak w ciągu 3-4 dni zorganizuje środki to nagle problem... Ogólnie widać, że jeden przez drugiego kłamie, więc nie wiem co o tym myślec, bo nie chcę wpłacić pieniędzy tylko po to, aby zniwelować dług, a auto zostanie zlictyowane ...
Gwarancji Ci żadnej nikt nie da, ale sądzę, że po spłacie nie będzie żadnego problemu z wznowieniem.
A możesz mnie poinstruować w jaki sposób i gdzie mogę otrzymać rzetelne informacje? Ewentualnie mogę liczyć na jakąś pomoc z Twojej strony?

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Post autor: Lui »

Może powiedz po prostu temu dyrektorowi, że windykator powiedział Ci, że umowa nie będzie wznawiana, co bardzo Cię niepokoi i czy możesz dostać coś na piśmie, że jednak będzie. Chociaż przesłane e-mailem.
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

ODPOWIEDZ