Czy stopa dyskontowa leasingu (potrzebna do obliczania NPV) zawsze równa się stopie oprocentowania tego leasingu?
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Czy stopa dyskontowa leasingu (potrzebna do obliczania NPV) zawsze równa się stopie oprocentowania tego leasingu?
Cześć, orientuje sie może ktoś czy stopa dyskontowa leasingu (potrzebna do obliczania NPV) zawsze równa się stopie oprocentowania tego leasingu ? Jeśli tak to z czego to wynika ? Zauważyłem taką zależność przeglądając różne przykłady obliczania efektywności leasingu. Bede bardzo wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam
- Tomasz Piotrowski
- PRO
Re: Czy stopa dyskontowa leasingu (potrzebna do obliczania NPV) zawsze równa się stopie oprocentowania tego leasingu?
Hm
A możesz podać te przykłady?
A możesz podać te przykłady?
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Re: Czy stopa dyskontowa leasingu (potrzebna do obliczania NPV) zawsze równa się stopie oprocentowania tego leasingu?
Nie moge wrzucic scanów bo pliki są za duże, natomiast wrzuciłem to tutaj http://pokazywarka.pl/przyklady-2/ W pierwszym przykładzie nie ma na zdjęciu tej imformacji, ale stopa dyskonta przy NPV dla kredytu była równa 10 % a dla leasingu 12 %, czyli tak jak oprocentowanie ( nie mam juz tej ksiązki więc nie moge zrobić nowego zdjęcia). Na drugim przykładzie już widać że stopa dyskontowa=oprocentowanie. I teraz nie wiem czy to przypadek czy tak ma być. A może ktoś mógłby mi powiedzieć jak dla przykładu na drugim zdjęciu obliczyć stope dyskontową? ( wtedy mógłbym sprawdzić czy sie to zgadza). Jest na to jakiś wzór ?
Hmm teraz przeglądając jedną książkę trafiłem na stwierdzenie że czynnikiem aktualizującym przepływy w metodzie NPV jest wymagana przez inwestorów stopa dochodu. Więc może to o to chodzi, bo w leasingu stopą dochodu wymagana przez inwestorów jest oprocentowanie tak ? Wie ktoś coś ?
Hmm teraz przeglądając jedną książkę trafiłem na stwierdzenie że czynnikiem aktualizującym przepływy w metodzie NPV jest wymagana przez inwestorów stopa dochodu. Więc może to o to chodzi, bo w leasingu stopą dochodu wymagana przez inwestorów jest oprocentowanie tak ? Wie ktoś coś ?