Leasing nowego auta o jakie zapisy walczyć

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
maeday

Leasing nowego auta o jakie zapisy walczyć

Post autor: maeday »

Witam
Mam pytanie do doświadczonych "leasingobiorców" ;)
Zamierzam kupić (a właściwie już zamówiłem i czekam na dostarczenie) nowy samochód osobowy, sporej wartości, ponad 310k netto.
Mógłbym go kupić za gotówkę, posiłkuje się leasingem tylko ze względów korzyści podatkowych.
Parametry leasingu:
wstępna: 30%
okres: 35 miesięcy
wykup: 1%
Z tego samego wynika, że będę zawierał umowę z oczywistym zamiarem zatrzymania auta po jej zakończeniu. Parametry leasingu (wysoka opłata wstępna, dość krótki okres i wykup 1%) sprawiają, że sam pojazd jest wystarczającym zabezpieczeniem zawieranej umowy.Dlatego chciałbym się dobrze zabezpieczyć przed niektórymi sytuacjami i zapisami w umowie.
Moje pytanie brzmi, czy z doświadczenia forumowiczów można wynegocjować następujące warunki umowy:
1) Domyślne złożenie oferty zakupu przedmiotu leasingu przez kupującego po zakończeniu umowy leasingu (tak aby uniknąć niebezpieczeństwa niewywiązania się w określonym czasie z powiadomienia o zamiarze wykupu.
2) Przy szkodzie częściowej interesuje mnie wyłącznie załatwienie sprawy bezgotówkowo w autoryzowanym serwisie - z tym myślę nie będzie kłopotu.
3) Przy szkodzie całkowitej i wygaśnięciu umowy (ubezpieczenie z AC będzie wypłacone z VAT, z zachowaniem stałej wartości sumy ubezpieczenia przez okres ubezpieczenia bez amortyzacji) interesuje mnie załatwienie sprawy w ten sposób, że spłacam wszystkie pozostałe do spłaty raty + wartość wykupu po cenie netto (może być nawet wyliczone bez dyskonta - niech leasing też ma coś dla siebie ;), natomiast leasing przenosi na mnie cesję prawa do ubiegania się o odszkodowanie od ubezpieczyciela i przy pozostaniu wraku, również prawo własności do niego.
4) Zabezpieczenie: jeden z oferentów (ING ) już we wstępnej ofercie, bez negocjacji zaznaczył, że nie będzie wymagał ode mnie zabezpieczenia wekslem. Pozostali zaoferowali zabezpieczenie wekslem in blanco wraz z deklaracją wekslową. Jednak nie podpiszę weksla in blanco bez opatrzenia go stosownymi adnotacjami: o remitencie, dacie ważności, braku zgody na indos i dopisanej na nim informacji, że zawarta do niego została deklaracja/umowa wekslowa regulująca warunki jego wykorzystania.
5) Zmiana kosztów finansowania zależna od WIBOR1M, jednak działająca automatycznie w dwie strony (nie tylko w górę).

Z góry dziękuję za sugestie i odpowiedzi :)

Jak otrzymać wiele dobrych ofert leasingu? Wyszukiwarka i Kalkulator

Wyszukiwarka Leasingu - najlepszy i najprostszy sposób, żeby otrzymać dobre i tanie oferty od wielu dobrze ocenianych leasingodawców.
Firmy leasingowe same złożą Ci oferty, bez pośredników.

Kalkulator leasingu - skorzystaj jeśli chcesz szybko poznać przybliżone koszty leasingu i wysokość raty miesięcznej

Awatar użytkownika
Spayker
PRO

Re: Leasing nowego auta o jakie zapisy walczyć

Post autor: Spayker »

Z 1, 2 i 5 nie ma problemu o ile leasingodawca dobry.

Z 4 można wynegocjować. Wartość auta spora, więc tym większa szansa.

Największy problem będzie chyba z 3. Chodzi o cesję, bo z wrakiem też nie powinno być problemu.

Są leasingodawcy, którzy spełniają powyższe warunki.

Awatar użytkownika
maeday

Dziękuję za odpowiedz :)
Obecnie negocjuję z trzema: mL RL i INGL, koszt ich ofert jest podobny, od 103,5% do 104% jednak tak jak pisałem nie tyle zależy mi na koszcie co na w/w warunkach, więc jeśli żaden nie będzie w stanie ich spełnić w całości, poproszę o namiar na kogoś kto spełni :)
Odbiór auta we wrześniu, także trochę czasu zostało.

Awatar użytkownika
palacz

Post autor: palacz »

Z ciekawości zapytam - dlaczego zależy Ci na bezpośrednim rozliczeniu szkody całkowitej z ubezpieczycielem?

Awatar użytkownika
maeday

Aby zabezpieczyć swój własny interes, kwota wstępna spora ok 120k więc nie zamierzam ryzykować z często "szemranymi" zapisami umowy odnośnie likwidacji szkody całkowitej, a zagwarantowanie cesji praw do odszkodowania, po "ludzkim" rozliczenie leasingu, mi to gwarantuje.
Ubezpieczenie AC będę miał bardzo dobre (wypłata kwoty brutto, stała wartość przez okres ubezpieczenia bez amortyzacji - czyli w 1roku cała kwota z faktury) więc żaden GAP tak nie zabezpiecza i jest całkowicie zbędny.

Awatar użytkownika
bluelakes

Post autor: bluelakes »

Witam
Przygotowuję się do zawarcia umowy leasingowej z podobnych przesłanek jak powyżej i mozolnie przechodzę przez poszczególne OWUL. Czy mogłabym zapytać, którego leasingodawcę wybrałeś i które zapisy z powyższych udało się wywalczyć?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

ODPOWIEDZ