Cesja umowy leasingu

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Beatrice

Cesja umowy leasingu

Post autor: Beatrice »

Jak to jest z tymi cesjami umowy leasingu. Uzyskałem informacje iż dla umów zawartych po 01.01.2013r. jeśli przedstawi się podmiot który ma dla leasingodawcy zdolność, to następuje prosta podmiana leasingobiorcy. Natomiast w przypadku umów zawartych przed 01.01.2013r. następuje rozwiązanie umowy, ponowna wycena i podpisywana jest nowa umowa.

Takie rozwiązanie jest skrajnie dla mnie niekorzystne, ponieważ do spłaty pozostało kilka rat, a jak ponownie wycenią auto to będzie drugi raz spłacane. No i pewnie różnicy nie zwrócą, bo po co...

Ma ktoś doświadczenie w tej materii?

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
NatTadi23

Re: Cesja umowy leasingu

Post autor: NatTadi23 »

dzieki za linka.

Awatar użytkownika
kolorado80

Post autor: kolorado80 »

Witam czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego w millenium można zrobić cesję umowy z 2012 a w Getinie nie można. Mam do oddania dwa samochody z 2012 roku umowy na 60 m-cy spłaconych 36 rat a Getin mówi że się nie da zrobić cesji, pół roku wcześniej podobny temat zrobiliśmy z millenium i można było. Identyczne umowy identyczny okres trwania

Awatar użytkownika
palacz

Post autor: palacz »

kolorado80 pisze:Witam czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego w millenium można zrobić cesję umowy z 2012 a w Getinie nie można. Mam do oddania dwa samochody z 2012 roku umowy na 60 m-cy spłaconych 36 rat a Getin mówi że się nie da zrobić cesji, pół roku wcześniej podobny temat zrobiliśmy z millenium i można było. Identyczne umowy identyczny okres trwania
A ile jest teraz do końca leasingu? Czy czasem nie mniej niż 24 miesiące?

Awatar użytkownika
kolorado80

Post autor: kolorado80 »

jak złożyliśmy wniosek to zostało 25rat teraz już jest 24 ale odmawiają dokonania cesji powołując się na to że umowa jest z 2012

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Post autor: Michał Krupiński »

kolorado80 pisze:jak złożyliśmy wniosek to zostało 25rat teraz już jest 24 ale odmawiają dokonania cesji powołując się na to że umowa jest z 2012
Niestety przed 2013 rokiem cesja leasingu nie była uregulowana podatkowo, a fiskus stał na stanowisku, że (najczęściej) umowa leasingu po przeniesieniu prawa na nowy podmiot przestaje być umową leasingu na gruncie podatkowym.

Leasingodawcy stosowali różne rozwiązania, żeby iść klientom na rękę. Najczęściej rozliczano umowę ze starym klientem, a nowy podpisywał nową umowę na okres co najmniej 24 miesięcy i na wartość +/- rynkową, żeby fiskus nie miał się czego czepić.

Niestety są też leasingodawcy, którzy niechętnie idą klientom na rękę i uniemożliwiają cesję lub jakąkolwiek inną formę "przeniesienia" umowy na inny podmiot.

I to jest właśnie odpowiedź dlaczego Millennium może, a Getin "nie może". :)
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

ODPOWIEDZ