Zakup auta w leasingu a pomniejszenie podatku dochodowego

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Re: Zakup auta w leasingu a pomniejszenie podatku dochodowego

Post autor: Michał Krupiński »

lukpio3 pisze:Czyli mówisz że leasing operacyjny jakby nie patrzeć jest dużo korzystniejszy od finansowego?
W przypadku nowych samochodów osobowych zdecydowanie. Daje możliwość uzyskania kosztów podatkowych w krótszym czasie, niż w przypadku leasingu finansowego, zakupu za gotówkę lub na kredyt.
lukpio3 pisze:To tak naprawdę komu i kiedy bardziej opłaca się leasing finansowy? Bo skoro taka forma istnieje to znaczy że ktoś z niej korzysta a nie chce mi się wierzyć że ludzie świadomie przepłacają.
Są specyficzne sytuacje. Np.: leasing operacyjny objęty jest stawką 23% VAT. Natomiast w przypadku leasingu finansowego stosowana jest stawka liczona dla konkretnego środka trwałego. Np.: sprzęt medyczny ma stawkę 8% vat. Gdyby brać go w leasing operacyjny, to trzeba byłoby naliczyć 23% vat, a w przypadku leasingu finansowego będzie to 8% vat.
Leasing finansowy stosuje się też w przypadku środków trwałych o niskiej stawce amortyzacji. Jest jeszcze kilka przypadków. Jest to opisane w linku, który wcześniej wrzuciłem: https://www.fmleasing.pl/porady/leasing ... ory-wybrac - w akapicie "Kiedy więc lepszy będzie leasing finansowy?"
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
lukpio3

Re: Zakup auta w leasingu a pomniejszenie podatku dochodowego

Post autor: lukpio3 »

Bardzo dziękuję za rzeczowe odpowiedzi. Jeszcze w domu na spokojnie wszystko sobie przewertowałem i teraz jest już to dla mnie jasne :).

ODPOWIEDZ