zielony w leasingu - samochód używany wpłata 5 tys. zł, rata 500 zł

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
qbolt

zielony w leasingu - samochód używany wpłata 5 tys. zł, rata 500 zł

Post autor: qbolt »

Witam,
Jestem całkowicie nowy w temacie leasingu i w zasadzie mam tylko jedno pytanie (na chwilę obecną). Uda mi się znaleźć ofertę na auto na firmę, aby składka miesięczna nie przekraczała 500 brutto, a opłata wstępna max 5.000? Interesowałoby mnie auto osobowe. Jak do tej pory zawsze kupowałem za gotówkę, a teraz mam firmę, która działa dość dobrze (miesięczny obrót 20.000) i zastanawiam się, czy udałoby mi się znaleźć ofertę leasingową.
Zakładam, że pytanie bardzo uogólnione, dlatego trochę więcej informacji, które mogą pomóc w odpowiedzi:

Od kiedy istnieje firma: 3 miesiące
Wiek przedsiębiorcy: 33
Przedmiot leasingu (rodzaj, marka, model): auto osobowe, nie mam wybranego
Rok produkcji: od 2009
Wartość netto przedmiotu leasingu: -
Czy będzie wystawiona faktura z pełnym VATem czy VAT marża: pełny
Preferowany okres leasingu: 60 miesięcy
Preferowana wielkość opłaty wstępnej: 5000
Preferowana wielkość wykupu: -
Przeterminowane zobowiązania (czyli sytuacja w bazach BIK, BIG,KRD): nie mam

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Re: zielony w leasingu - samochód używany wpłata 5 tys. zł, rata 500 zł

Post autor: Michał Krupiński »

Cześć,
Tak trochę ciężko znaleźć równowagę pomiędzy Twoimi założeniami, bo chcesz stosunkowo sporo wpłacić, a mieć niską ratę.

Są firmy leasingowe, które, pomimo tego, że krótko prowadzisz działalność, będą w stanie udzielić Ci leasingu już przy 10% wpłaty własnej. Czyli byłbyś w stanie sfinansować samochód o wartości nawet 50 tys. zł. Tylko, że przy 60 miesiącach leasingu rata za auto w takiej cenie wyniosłaby około 900 złotych, czyli znacznie powyżej Twoich oczekiwań.

Najbliżej będzie chyba auto w cenie około 30 tys. złotych i wpłacie 15%. Wtedy opłata wstępna wyniesie 4500, a rata około 500-530 złotych (w zależności od marży oferty).

Co do rocznika, to w zasadzie tylko dwie firmy w miarę bezproblemowo finansują auta, których wiek + okres leasingu może łącznie wynieść 10 lat. Oznacza to, że najstarszy samochód jakiego musisz szukać, to 2011 rok produkcji.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

ODPOWIEDZ