Dostawa przedmiotu leasingu przez dostawcę - pytanie

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Marta22

Dostawa przedmiotu leasingu przez dostawcę - pytanie

Post autor: Marta22 »

Witam,
Poszukuję odpowiedzi na taką oto sytuację:

Pomimo zawarcia umowy leasingu dostawca nie dostarczył przedmiotu leasingu w umówionym terminie.

1. Co może zrobić leasingobiorca, aby doprowadzić do realizacji umowy leasingu?
2. Co może zrobić leasingodawca, aby doprowadzić do realizacji umowy leasingu?
3. Kto ponosi odpowiedzialność za brak dostawy przedmiotu leasingu i względem kogo?

Bardzo proszę o pomoc, do tej pory nic konkretnego nie znalazłam, a muszę wyjaśnić te zagadnienia, wpadłam tylko ewentualnie na pomysł z pozwem o wydanie rzeczy z tytułu zawartej umowy sprzedaży, tylko też nie wiem czy ma do tego prawo LD czy też LB jako użytkownik?

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Jarosław Król
Administracja

Re: Dostawa przedmiotu leasingu przez dostawcę - pytanie

Post autor: Jarosław Król »

Dysponujesz OWUL do zawartej umowy? W jego początkowej części powinny być zapisy dotyczące warunków dostawy i skutków nie wywiązania się z niej orzez dostawcę. Jeżeli nie znajdziesz, to podaj nazwę leasingodawcy, spróbujemy pomóc.

Awatar użytkownika
Marta22

Post autor: Marta22 »

OWUL mam, umowa dotyczy leasingu w mLeasing.
Tak, przejrzałam te zapisy, odnośnie odpowiedzialności wydaje mi się, że będzie to par. 3 ust. 5, ale też nie wiem czy dobrze to interpretuje. Jest tam co prawda zapis, że to Korzystający jest odpowiedzialny i ponosi wszelkie ryzyka związane m.in. z dostawą (...) Ale wobec kogo, Leasingodawcy?
A co do pytań 1 i 2 również mogę prosić o jakieś sugestie?

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Post autor: Michał Krupiński »

Były zawarte jakieś umowy sprzedaży, zaliczki itp.?

Leasingodawca generalnie niewiele może tu pomóc, czy jakoś przymusić dostawcę. Prawo do tego ma leasingobiorca, co więcej ma wolną rękę, tzn. leasingodawca nie może "zabronić" dochodzenia swoich praw wobec dostawcy.
Marta22 pisze:Korzystający jest odpowiedzialny i ponosi wszelkie ryzyka związane m.in. z dostawą (...) Ale wobec kogo, Leasingodawcy?
Hmmm....
Jeżeli przedmiot jest, np.: uszkodzony, albo ma wady prawne, czy cokolwiek, to wszystkie negatywne rzeczy, które się z tym wiążą są ryzykiem leasingobiorcy. Leasingodawca nie ma jakby nic do tego, bo on tylko wykłada środki na finansowanie i nie chce przyjmować na siebie ryzyka, że coś jest nie tak z przedmiotem, bo to nie jego "broszka". W praktyce leasingodawcy nawet nie widzą na oczy zdecydowanej większość przedmiotów, które finansują. :)

Stąd to leasingobiorca dysponuje przedmiotem tak jakby był jego właścicielem i bierze na siebie wszystkie związane z tym ryzyka.
Natomiast ma jednocześnie prawo - tak jak właściciel - do występowania z roszczeniami do dostawcy... Więc wszystko w Twoich rękach, chyba, że jest to jakiś specyficzny rodzaj umowy, który stanowi inaczej. Tak jest np.: przy pewnego rodzaju finansowaniach fabrycznych, gdzie związek finansującego ze zbywcą jest bardziej "ścisły".
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

ODPOWIEDZ