Volkswagen Leasing - rozliczenie wypowiedzianej umowy?
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Volkswagen Leasing - rozliczenie wypowiedzianej umowy?
Witam.Mam mały problem.Rok temu moja firma padła.Mialem wziete auto w VW bank Polska ?(leasing) zalegalem juz 3 raty i zostala wyslana do mnie jakas firma Maciej Panfil po auto.Dogadałem sie z gosciem i sam dobrowolnie odstawilem auto do Piaseczna.Jak sie pozniej okazało auto zostalo bardzo szybko sprzedane i do dnia dzisiejszego nie wiem za ile.Moj prawnik dzwoniac do Vw leasing otrzymał informacje ze to tajemnica handlowa.Teraz przysłali mi ze wisze im zalegle raty i jakies dziwne dodatkowe koszta.Bardzo prosze o jakas rade, pomoc czy cos moge zrobic????Moze PIH albo rzecznik praw konsumenta mi pomoze .Prosze o rade.
Dodam ze leasing mialem na 35 msc w tym moja wpłata byla 25% wartosci auta,a splacilem 15 rat.
Dodam ze leasing mialem na 35 msc w tym moja wpłata byla 25% wartosci auta,a splacilem 15 rat.
- Jarosław Król
- Administracja
Re: Volkswagen Leasing - rozliczenie wypowiedzianej umowy?
W rozliczeniu powinni byli uwzględnić cenę sprzedanego samochodu, która powinna pomniejszyć kwotę, którą jesteś im dłużny. Jeżeli tego nie zrobili, to masz podstawy, żeby spierać się z nimi przed sądem, że nie pomniejszyli swojej należności o uzyskane korzyści.
Jeżeli prawnik zna się na leasingu, to będzie wiedział co robić.
Jeżeli prawnik zna się na leasingu, to będzie wiedział co robić.
To pewnie koszty windykacji. Z tym nic nie zrobisz.Ralf pisze:jakies dziwne dodatkowe koszta
Co do uwzględniania samochodu w rozliczeniu to tak jak poprzednik napisał. A urzędy nie pomogą, bo nie zawierałeś umowę jako konsument, tylko jako przedsiębiorca.
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Tak dokladnie koszty windykacji.On bardziej zajmuje sie rozwodami ale troszke sie znamy i poprosilem zeby zadzwonil.Banda oszustów .
- Michał Krupiński
- PRO
To nie jest żadna tajemnica handlowa. Wartość sprzedanego pojazdu powinna obniżyć należność z tytułu odszkodowania za przedterminowe wypowiedzenie umowy, bo jest to korzyść finansującego.
Niestety Volkswagen Leasing ma bardzo nieprecyzyjne zapisy umowne dotyczące uwzględnienia wartości oddanego przedmiotu w rozliczeniu - co jest zresztą jednym z wielu powodów, żeby nie korzystać z usług tej firmy...
Myślę, że powinieneś domagać się przedstawienia rozliczenia umowy ze wskazaną wartością samochodu powołując się na Art. 709-15 Kodeksu Cywilnego. Jeżeli się to nie uda, to pozostaje podniesienie tego argumentu w sądzie, jeżeli będą występowali o nakaz zapłaty całej kwoty bez uwzględnienia ceny zwróconego samochodu.
Niestety Volkswagen Leasing ma bardzo nieprecyzyjne zapisy umowne dotyczące uwzględnienia wartości oddanego przedmiotu w rozliczeniu - co jest zresztą jednym z wielu powodów, żeby nie korzystać z usług tej firmy...
Myślę, że powinieneś domagać się przedstawienia rozliczenia umowy ze wskazaną wartością samochodu powołując się na Art. 709-15 Kodeksu Cywilnego. Jeżeli się to nie uda, to pozostaje podniesienie tego argumentu w sądzie, jeżeli będą występowali o nakaz zapłaty całej kwoty bez uwzględnienia ceny zwróconego samochodu.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
Dziękuje za rade bede działał moze cos sie uda.Pozdrawiam