Ostateczne wezwanie do zapłaty i przekazanie przedmiotu leasingu dla zabezpieczenia

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Nebraska

Ostateczne wezwanie do zapłaty i przekazanie przedmiotu leasingu dla zabezpieczenia

Post autor: Nebraska »

Witam serdecznie,

Otrzymałem pismo, w którym jest informacja o zadłużeniu (wczesniejszych pism nie widziałem jeśli takie były) o którym nie wiedziałem - oczywiście przesłałem wszystkie opłaty za miesiące jednak jak przypuszczam może to wynikać z czasowych opóźnień 4-10 dni po terminie - przytrafiło mi się tak 2 razy. Oczywiście nie uchylam się od spłat i zaraz to wyrównuje ale jak mogę rozmawiać z leasingodawcą aby zachować przedmiotu leasingu - potrzebuję go do wykonywania zawodu i też nie rozumien stwierdzenia zabezpieczenie na poczet leasingu czy to oznacza, że leasingodawca może sprzedać samochód a ja tak czy inaczej będę spłacał? Generalnie chciałbym się porozumieć bo nigdy nie uchylam się od opłat.

Będę wdzięczny za odpowiedzi w tym temacie - może ktoś spotkał się z takim problemem.

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Re: Ostateczne wezwanie do zapłaty i przekazanie przedmiotu leasingu dla zabezpieczenia

Post autor: Tomasz Piotrowski »

Stracić przedmiot mógłbyś teoretycznie dopiero wtedy, kiedy umowa zostałaby wypowiedziana. W praktyce nawet wtedy możliwe jest wznowienie, jeżeli spłaci się zadłużenie.

Czy jesteś w stanie spłacić to zadłużenie od ręki? Jeżeli tak, to w ogóle nie ma tematu. Robisz przelew, kontaktujesz się z działem windykacji mówiąc o tym, że już zapłaciłeś i to powinno zamknąć sprawę.

Awatar użytkownika
Nebraska

Re: Ostateczne wezwanie do zapłaty i przekazanie przedmiotu leasingu dla zabezpieczenia

Post autor: Nebraska »

Dziękuję za odpowiedź. Też tak zrobiłem. Jest tak jak napisałeś.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ