zapłata za auto przez leasingodawcę, a split payment
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
zapłata za auto przez leasingodawcę, a split payment
Cześć
Proszę o pomoc/informację. Po uruchomieniu leasingu (ale jeszcze przed wydaniem auta), zostałem poinformowany przez dostawcę, że otrzymał zapłatę za auto przelewem w formie split paymentu. Czy to jest teraz powszechna praktyka?
Dostawca mówi, że chce zwrócić ten przelew i zawnioskować o przelew w kwocie brutto. Jest małym przedsiębiorcą, który nie płaci tak dużego VAT-u, a w tym momencie ma zamrożone pieniądze. Czy może dokonać takiej operacji, czy to już przepadło i jak przelew poszedł, to nie ma odwrotu?
Czy może odmówić mi wydania auta? Nie postawił jeszcze tak sprawy, ale mam wrażenie, że do tego to zmierza - dopóki nie otrzyma całości kwoty brutto, nie wyda auta. Jak zareagować w takiej sytuacji?
Proszę o pomoc/informację. Po uruchomieniu leasingu (ale jeszcze przed wydaniem auta), zostałem poinformowany przez dostawcę, że otrzymał zapłatę za auto przelewem w formie split paymentu. Czy to jest teraz powszechna praktyka?
Dostawca mówi, że chce zwrócić ten przelew i zawnioskować o przelew w kwocie brutto. Jest małym przedsiębiorcą, który nie płaci tak dużego VAT-u, a w tym momencie ma zamrożone pieniądze. Czy może dokonać takiej operacji, czy to już przepadło i jak przelew poszedł, to nie ma odwrotu?
Czy może odmówić mi wydania auta? Nie postawił jeszcze tak sprawy, ale mam wrażenie, że do tego to zmierza - dopóki nie otrzyma całości kwoty brutto, nie wyda auta. Jak zareagować w takiej sytuacji?
- Jarosław Król
- Administracja
Re: zapłata za auto przez leasingodawcę, a split payment
Powszechna nie, ale coraz częstsza. Zgaduję, że leasingodawcą jest, któraś ze spółek kontrolowanych przez skarb państwa?adam-p pisze:Cześć
Obawiam się, że wszystko odbyło się zgodnie z prawem. Odbiorca przelewu może złożyć wniosek do US o zwolnienie tych środków, co niestety trwać może do 60 dni, ale w praktyce jest dość szybko o ile ma się dobre kontakty z "paniami" z urzędu.
Leasingodawcą jest Alior. Ponoć mają takie procedury, że dla nowych dostawców realizują zapłatę poprzez split. Chyba dmuchają na zimne, żeby mieć czyste ręce, jeśli dostawca nie zapłaciłby VAT-u. Ma to jakiś sens, tylko że powinno to być jasno zaznaczone podczas zawierania takiej umowy, a niestety agent nie przekazał tej informacji ani mi, ani przede wszystkim, dostawcy.
[Off topic] Dla leasingodawcy sprawa jest prosta, zapłacili, wywiązali się z umowy i wszystko jest zgodnie z prawem. Duży sobie poradzi, ale Ci na samym dole - ich już z góry nie widać :/ I piszę ogólnie, nie tylko o tym leasingodawcy, bo pewnie będą następcy.[/Off topic]
[Off topic] Dla leasingodawcy sprawa jest prosta, zapłacili, wywiązali się z umowy i wszystko jest zgodnie z prawem. Duży sobie poradzi, ale Ci na samym dole - ich już z góry nie widać :/ I piszę ogólnie, nie tylko o tym leasingodawcy, bo pewnie będą następcy.[/Off topic]
- Jarosław Król
- Administracja
Przepisy o split paymencie wprowadzili politycy. To co miało usprawnić obrót i pomóc w eliminacji przestępstw posłużyło głównie do podniesienia obciążeń dla normalnych, zwykłych podatników. Tak właśnie się walczy z tzw. "mafiami vatowskimi".adam-p pisze:[Off topic] Dla leasingodawcy sprawa jest prosta, zapłacili, wywiązali się z umowy i wszystko jest zgodnie z prawem. Duży sobie poradzi, ale Ci na samym dole - ich już z góry nie widać :/ I piszę ogólnie, nie tylko o tym leasingodawcy, bo pewnie będą następcy.[/Off topic]