Cesja leasingu
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Cesja leasingu
Witam. Nie wiem gdzie wrzucić to pytam tu. Szukam informacji i nie mogę znaleźć a ciekawi mnie 1 rzecz. Jestem cedentem. Dostałam info, że cesja leasingu przebiegła pomyślnie. Czy osoba przejmująca leasing może się wycofać i zrezygnować z cesji mimo że proces się zakończył? Bo zgłupiałam czy cesja też podlega przepisom dającym możliwość rezygnacji z zawartej umowy.
- Jarosław Król
- Administracja
Re: Cesja leasingu
Chodzi Ci o prawo do odstąpienia od umowy? To prawo nie dotyczy przedsiębiorców, tylko konsumentów.Kasia111 pisze:Witam. Nie wiem gdzie wrzucić to pytam tu. Szukam informacji i nie mogę znaleźć a ciekawi mnie 1 rzecz. Jestem cedentem. Dostałam info, że cesja leasingu przebiegła pomyślnie. Czy osoba przejmująca leasing może się wycofać i zrezygnować z cesji mimo że proces się zakończył? Bo zgłupiałam czy cesja też podlega przepisom dającym możliwość rezygnacji z zawartej umowy.
Czemu pytasz? Może opisz bardziej sytuację, to będzie łatwiej udzielić konkretnej odpowiedzi.
Tak - chodzi o prawo odstąpienia od umowy choć nie wiem czy to dobrze nazwane w przypadku cesji. Sytuacja wyglada dokładnie tak - z byłym mężem przeprowadziliśmy cesję leasingu auta - z mojej firmy na jego. Zastanowiło mnie czy ten proces jest już definitywnie zakończony skoro dostałam informację o zakończeniu cesji, czy istnieje właśnie jakiś czas na odstąpienie tak jak to jest w przypadku zawierania umów. Nie chciałabym być niemile zaskoczona jeśli się okaże że były mąż znalazł "furtkę" na cofnięcie tego procesu.
- Jarosław Król
- Administracja
Jeśli już przejął faktycznie samochód (został mu wydany), to ma już zobowiązanie wobec leasingodawcy i tutaj nie ma rozwiązań pozwalających na odstąpienie od umowy.Kasia111 pisze:Tak - chodzi o prawo odstąpienia od umowy choć nie wiem czy to dobrze nazwane w przypadku cesji. Sytuacja wyglada dokładnie tak - z byłym mężem przeprowadziliśmy cesję leasingu auta - z mojej firmy na jego. Zastanowiło mnie czy ten proces jest już definitywnie zakończony skoro dostałam informację o zakończeniu cesji, czy istnieje właśnie jakiś czas na odstąpienie tak jak to jest w przypadku zawierania umów. Nie chciałabym być niemile zaskoczona jeśli się okaże że były mąż znalazł "furtkę" na cofnięcie tego procesu.
Jeśli natomiast tylko dostał zgodę na cesję, a faktycznie nie weszła ona jeszcze w życie (nie przejął samochodu), to leasingodawca może sam niejako "anulować" umowę cesji, aby zabezpieczyć swoje interesy.
Nie otrzymałam jeszcze dokumentów od leasingodawcy. Ostatni mail zawierał informację że przedmiot leasingu powinien być wydany po otrzymaniu informacji o zakończeniu procesu. SMS o zakończeniu cesji przyszedł ale dokumentów żadnych jeszcze nie otrzymałam a minął tydzień. Fizycznie mój mąż auto odebrał pół roku szybciej pokrywając wszelkie koszty. Nie zrobiłam przekazania przedmiotu "na papierze" . Jestem bardzo niezadowolona ze współpracy z leasingodawcą bo musiałam wyciągać informacje, bardzo słaby przepływ informacji.
- Jarosław Król
- Administracja
W dokumentach cesji nie było jakiegoś protokołu przekazania?Kasia111 pisze:Nie otrzymałam jeszcze dokumentów od leasingodawcy. Ostatni mail zawierał informację że przedmiot leasingu powinien być wydany po otrzymaniu informacji o zakończeniu procesu. SMS o zakończeniu cesji przyszedł ale dokumentów żadnych jeszcze nie otrzymałam a minął tydzień. Fizycznie mój mąż auto odebrał pół roku szybciej pokrywając wszelkie koszty. Nie zrobiłam przekazania przedmiotu "na papierze" . Jestem bardzo niezadowolona ze współpracy z leasingodawcą bo musiałam wyciągać informacje, bardzo słaby przepływ informacji.
Przeglądam dokumenty które dotychczas podpisałam. Jest porozumienie między leasingodawcą, cedentem i cesjonariuszem. Jest paragraf który mówi o tym że leasingodawca wyraża zgodę na przekazanie przedmiotu po podpisaniu porozumienia, leasingodawca jako ostatni podpisuje dokument, a cedent zobowiązuje się przekazać przedmiot po otrzymaniu informacji o podpisaniu przez leasingodawcę. Nie było żadnego typowego protokołu przekazania.