przeczytałem umowę i OWUL od deski do deski i nasunęło mi się kilka pytań. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi

Zapis w umowie
W jaki sposób skutecznie złożyć takie zawiadomienie i czy można je złożyć już przy podpisywaniu umowy? Trochę słabo byłoby zapomnieć, szczególnie przy 1% kwocie wykupu.nie później niż 30 dni przed zakończeniem umowy Korzystający zawiadomi Finansującego o zamiarze nabycia Przedmiotu Leasingu (...) W przypadku niespełnienia któregokolwiek z warunków, o których mowa w ust. 1 powyżej prawo Korzystającego do nabycia Przedmiotu Leasingu wygasa.
OWU
Co ciekawe w umowie nie jest to wcale "szczegółowo określone". Jedyne co znalazłem na ten temat, to:Paragraf 2 Definicje, punkt 11
„Miejsce Używania” oznacza miejsce używania Przedmiotu Leasingu, a w przypadku, gdy Przedmiotem Leasingu jest pojazd – miejsce postoju, szczegółowo określone w Umowie Leasingu.
No i znowu odwołanie do umowy, a w umowie nie ma pojęcia "miejsce używania". Co z tego wynika? Chyba nicKorzystający będzie używał Przedmiot Leasingu w Miejscu Używania określonym w Umowie Leasingu. Zmiana Miejsca Używania jest możliwa po uzyskaniu pisemnej zgody Finansującego. W przypadku otrzymania od Finansującego zgody na zmianę miejsca używania, Korzystający ponosi pełną odpowiedzialność za prawidłowe ubezpieczenie Przedmiotu Leasingu, uwzględniające miejsce jego używania.

Gdzie można zapoznać się z definicją "jazdy wyścigowej, konkursowej i treningowej". Jeżeli wynajmę sobie plac, na którym będę jeździł między pachołkami, to jest już jazda treningowa?W przypadku, gdy Przedmiotem Leasingu jest środek transportu, Korzystający nie może bez pisemnej zgody Finansującego wykorzystywać Przedmiotu Leasingu jako rekwizytu, do zarobkowego podnajmu, do jazd wyścigowych, konkursowych i reningowych oraz używać Przedmiotu Leasingu do nauki jazdy.
Finansujący jest uprawniony do żądania od Korzystającego oznakowania Przedmiotu Leasingu przy użyciu oznaczeń przekazanych przez Finansującego, w sposób nie budzący wątpliwości osób trzecich i wskazujący, że Przedmiot Leasingu stanowi własność Finansującego. W takim przypadku Korzystający ponosi koszt oznakowania Przedmiotu Leasingu oraz odpowiedzialność za achowanie oznakowania w czasie trwania Umowy Leasingu. W przypadku nieoznakowania Przedmiotu Leasingu przez Korzystającego zgodnie z żądaniem Finansującego, Finansujący jest uprawniony do dochodzenia od Korzystającego kary umownej w wysokości określonej w § 15 ust. 1 lit. d).
Kara to 15% (piętnaście procent) opłaty wstępnej. Kara może być znacząca! Co to oznacza? Czy mogę być zmuszony do naklejenia na aucie logo leasingodawcy już po zawarciu umowy? Nie widzę w umowie zapisów które precyzowały by ten podpunkt. Trochę to dziwne...
Czy to oznacza, że nie mogę np. sam sobie wymienić klocków hamulcowych? Z każdym drobiazgiem muszę jeździć do ASO?Korzystający nie może dokonywać jakichkolwiek zmian, poprawek, udoskonaleń, przeróbek Przedmiotu Leasingu, odłączać lub dołączać jakiejkolwiek części Przedmiotu Leasingu bez pisemnej zgody Finansującego.
Korzystający jest zobowiązany do przeprowadzania na swój koszt wymaganych przeglądów i napraw Przedmiotu Leasingu wyłącznie przez firmy autoryzowane przez Dostawcę, zgodnie z instrukcją Dostawcy lub producenta Przedmiotu Leasingu.
Czy to oznacza, że jeżeli np na wakacjach, odpukać, skręcę sobie nogę i nie będę w stanie prowadzić auta, moj znajomy nie ma prawa prowadzić pojazdu? Muszę wzywac lawetę?Korzystający nie może bez pisemnej zgody Finansującego oddawać Przedmiotu Leasingu lub jego części do używania osobie trzeciej ani ustanawiać na Przedmiocie Leasingu lub jego części jakichkolwiek praw na rzecz osób trzecich.
Czy są jakieś bardziej szczegółowe przepisy które to regulują. Wyobraźmy sobie, że mam wykupioną wycieczkę zagraniczną, a leasingodawca akurat w tym czasie zażyczy sobie kontrolę. Czy mam prawo negocjowania terminów w tym zakresie? Czy mogą mnie np zwlec z łóżka o 5 rano i zarządać okazania pojazdu?Korzystający nieodwołalnie upoważnia Finansującego do kontrolowania w każdym czasie, również poprzez upoważnione
przez Finansującego osoby trzecie, sposobu wykorzystania i stanu Przedmiotu Leasingu oraz dokumentów Korzystającego z tym związanych oraz zobowiązuje się do umożliwienia kontroli oraz udostępniania dokumentów.
I znowu, rozumiem, że w takiej sytuacji jestem zmuszony do wydania worka pieniędzy w ASO?Jeśli w przypadku Szkody Częściowej ubezpieczyciel nie przyzna Odszkodowania Ubezpieczeniowego na rzecz Finansującego, Korzystający ma obowiązek przywrócenia Przedmiotu Leasingu do stanu sprzed szkody, na własny koszt w autoryzowanej przez Dostawcę firmie.
O jakich sprawozdaniach i deklaracjach może być tu mowa?Kary umowne:
a) z tytułu nieprzesłania na adres Finansującego sprawozdań finansowych i deklaracji podatkowych w terminach odpowiadających urzędowym terminom ich złożenia w odpowiednich organach – karą w wysokości 10% (dziesięć procent) Raty Leasingowej ymagalnej w miesiącu, w którym Korzystający zobowiązany był złożyć sprawozdanie lub deklarację podatkową
Hmmm, czy tak jest u wszystkich leasingodawców?Korzystającemu nie przysługuje uprawnienie do wypowiedzenia Umowy Leasingu w trakcie jej trwania.
Nie rozumiem najważniejszego z mojego punktu widzenia fragmentu - rozliczenie umowy leasingu oraz zasad rozliczania szkody całkowitej (par. 18)
Zrozumiałem z tego, że Leasingodawca może domagać się ode mnie, żebym wykupił wrak. Nie muszę tego dokonywac osobiście - mogę wskazać osobę trzecią, która ten wrak wykupi. Zapis mówi jednak, że Finansujący ma prawo sprzedać wrak za cenę "inną niż określoną przez ubezpieczyciela". Przykład, wycena pozostałości na 20.000 netto. Leasingodawca sprzedaje pozostałość za 10.000 (bo nie chciało mu się długo szukać). W tym momencie jestem stratny. Pytanie, czy w tej kwestii mam jakikolwiek wybór? Czy jeżel leasingodawca może nie zaproponować mi wykupienia wraku, tylko sprzedać go na własną rękę osobie trzeciej nawet w przypadku, kiedy to ja chciałbym ten wrak wykupić?W przypadku, gdy w wyniku likwidacji przez ubezpieczyciela Szkody Całkowitej, ubezpieczyciel wypłaci Odszkodowanie Ubezpieczeniowe, ale nie przejmie własności pozostałości Przedmiotu Leasingu (uszkodzonego Przedmiot Leasingu), Korzystający w terminie wskazanym przez Finansującego zobowiązuje się do nabycia pozostałości Przedmiotu Leasingu za cenę netto odpowiadającą wartości tych pozostałości określonej przez ubezpieczyciela lub do wskazania osoby trzeciej, która dokona nabycia pozostałości. Finansujący ma prawo sprzedać pozostałości osobie trzeciej wskazanej przez Korzystającego za cenę netto inną niż odpowiadająca wartości pozostałości określonej przez ubezpieczyciela, a Korzystający potwierdza powyższe prawo Finansującego i oświadcza, że zrzeka się jakichkolwiek roszczeń wobec Finansującego z tego tytułu. Własność pozostałości przechodzi na Korzystającego (osobę trzecią) po zapłacie przez Korzystającego (osobę trzecią) kwoty wyszczególnionej w fakturze VAT ystawionej przez Finansującego. Jeżeli osoba trzecia wskazana przez Korzystającego nabędzie pozostałości za cenę netto niższą niż odpowiadająca wartości pozostałości określonej przez ubezpieczyciela, Korzystający zobowiązany jest do zapłaty Finansującemu różnicy między tymi kwotami. Jeżeli osoba trzecia wskazana przez Korzystającego nabędzie pozostałości za cenę netto wyższą niż odpowiadającą wartości pozostałości określonej przez ubezpieczyciela, Korzystającemu nie przysługują żadne roszczenia wobec Finansującego. W przypadku, gdy Korzystający lub osoba trzecia wskazana przez Korzystającego nie dokonana
nabycia pozostałości w terminie uzgodnionym z Finansującym, Finansujący może obciążyć Korzystającego karą umowną w wysokości wartości pozostałości określonej przez ubezpieczyciela oraz dokonać sprzedaży pozostałości Przedmiotu Leasingu według własnego uznania.
Chyba to jest zapis, który jest dla mnie kluczowy. Pytanie czy dobrze go rozumiem. Powiedzmy, że pozostała mi do spłaty ostatnia rata leasingu (oraz wykup 1%). Jeżeli auto zostanie skradzione, ubezpieczyciel wypłaca odszkodowanie leasingodawcy. Leasingodawca pokrywa z ubezpieczenia ostatnią ratę oraz kwotę wykupu, a nadwyżkę ponad tą kwotę przekazuje mi, jako "rekompensatę".W przypadku, gdy ubezpieczyciel przyzna Odszkodowanie Ubezpieczeniowe w wysokości wyższej niż Odszkodowanie Korzystającego wobec Finansującego, ustalone zgodnie z ust. 5 powyżej, Strony ustalają, że nadwyżka Odszkodowania
Ubezpieczeniowego nad Odszkodowaniem przysługującym Finansującemu od Korzystającego jest należna Korzystającemu i zostanie mu wypłacona przez Finansującego po otrzymaniu przez Finansującego Odszkodowania Ubezpieczeniowego (rekompensata). Kwota rekompensaty przysługującej Korzystającemu zostanie pomniejszona o obciążenia publicznoprawne spoczywające na Finansującym w związku z rozliczeniem Umowy Leasingu w niniejszy sposób. Kwota rekompensaty nie może być wyższa niż suma Rat Leasingowych zapłaconych przez Korzystającego do dnia wygaśnięcia Umowy Leasingu.
Rozumiem, że ten punkt daje mi możliwość manewru w przypadku kiedy nie zgodzę się z wyceną ubezpieczyciela i będę chciał dochodzić swoich praw na własną rękę?W przypadku, gdy Korzystający będzie kwestionować ustalony przez ubezpieczyciela sposób naprawienia szkody lub wysokość wypłaconego Odszkodowania Ubezpieczeniowego, Finansujący może dokonać na rzecz Korzystającego cesji roszczeń wobec ubezpieczyciela pod warunkiem, że Korzystający wykonał wszelkie zobowiązania wynikające ze wszystkich Umów Leasingu, a w szczególności uiścił wszystkie wymagalne Raty Leasingowe i inne należności.
Ciekawe, czy ktoś dobrnął do tego fragmentu