Leasing w pln czy euro?
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Leasing w pln czy euro?
Witam
Kupuje Audi za 250.000 netto. Przy podpisaniu umowy zarezerwowano mi w salonie kurs 4.0.
Gość z firmy leasingowej proponuje leasing w euro. Nie wiem czy rzeczywiście będzie korzystniejszy? Jak to wygląda w praktyce. Umowa w euro a raty płatne w pln czy też euro no i co lepsze w dzisiejszej sytuacji, wahania euro?
Dziekuje i pozdrawiam
Kupuje Audi za 250.000 netto. Przy podpisaniu umowy zarezerwowano mi w salonie kurs 4.0.
Gość z firmy leasingowej proponuje leasing w euro. Nie wiem czy rzeczywiście będzie korzystniejszy? Jak to wygląda w praktyce. Umowa w euro a raty płatne w pln czy też euro no i co lepsze w dzisiejszej sytuacji, wahania euro?
Dziekuje i pozdrawiam
Re: pln czy euro
Porównaj jaki jest koszt leasingu w ofercie w pln i eur. Zobacz jaki przyjmą spread przy obliczaniu wartości samochodu, która będzie wpisana w eur w umowie leasingu.moracz pisze:Witam
Dziekuje i pozdrawiam
Sprawdz też jaki będzie spread przy fakturowaniu rat.
Po tym wszystkim zobacz czy będzie opłacać się ryzykowanie zmian kursowych.

Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
- Michał Krupiński
- PRO
Re: pln czy euro
Analitycy są zdania, że kurs złotego wobec walut obcych będzie się w najbliższych miesiącach mocno wahał, przy czym amplituda tych wahań ma być coraz mniejsza.no i co lepsze w dzisiejszej sytuacji, wahania euro?
Tyle tylko, że to co mówią analitycy, to często są ich pobożne życzenia.
Tak naprawdę nie ma mądrego, który przewidzi co się będzie działo, a zwłaszcza w sytuacji takiej niepewności jak w tej chwili. Nie wiadomo tak naprawdę czy nie pojawi się jakaś druga fala kryzysu, nie wiadomo co ze strefą euro w obliczu kryzysu zadłużenia Grecji i innych krajów.
Praktyka pokazuje, że jak strefa euro ma kłopoty to złoty dostaje jeszcze mocniej w tyłek niż samo euro.
Ale generalnie za dużo jest niepewności.
Ja przeważnie trzymam się zdania, że jeśli zarabia się w euro, to finansować należy się w euro, a jeśli w złotych to w złotych.
Zwłaszcza, że różnice w oprocentowaniu wcale nie są tak olbrzymie, a część z niego i tak zjada dodatkowo spread.
Chyba, że ktoś ma żyłkę hazardzisty.

"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
Re: Leasing w pln czy euro?
Sprawdziłem, że tematu o leasingu denominowanym nie ma w FAQ.
Może warto dodać, bo pytania o to już pojawiały się na forum.

Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.
- Jarosław Król
- Administracja
Re: Leasing w pln czy euro?
ZrobioneLui pisze:Sprawdziłem, że tematu o leasingu denominowanym nie ma w FAQ.![]()

Leasing w złotych czy denominowany w walutach obcych?