Oferta leasingowa - podpowiedzcie :)

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Mateusz1234

Oferta leasingowa - podpowiedzcie :)

Post autor: Mateusz1234 »

Witam,

Chcę zakupić nowy samochód osobowy z finansowaniem w postaci leasingu operacyjnego.

Otrzymałem od dealera kilka ofert - wpłata 30%, 36 m-cy spłaty, wykup 20%.
Całkowity koszt waha się w granicach: 112,03% - 116,48%.

Korzystałem z leasingu kilka lat temu - dokładnie w 2007 i 20% wpłata, 47 m-cy spłaty, wykup 1% dały całkowity koszt ~111% :)
Wiem, że w między czasie był kryzys i różne inne czynniki. Niemniej jednak teraz mamy teraz niskie stopy procentowe, które jak wiadomo mają być podnoszone, a w związku z tym wzrosną raty i ogólny koszt leasingu.

Chciałbym jednak zapytać czy ta oferta jest na dzień dzisiejszy "normalna" czy mam poszukać czegoś na własną rękę? :)
Ew. co zrobić żeby koszty były mniejsze - inna proporcja kalkulacji - wykup, wpłata?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Mateusz

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
GBoy
PRO

Re: Oferta leasingowa - podpowiedzcie :)

Post autor: GBoy »

Ew. co zrobić żeby koszty były mniejsze
nie brać leasingu przez dealera :twisted: ale jak już nabrałeś teraz ofert to jest po japkach i tak mu będą musieli zapłacić prowizję ;)

Awatar użytkownika
Gość

Post autor: Gość »

W sumie dostałem 2 oferty (nie wiem czy mozna reklamowac firmy ;-)) -> tylko, że w każdej po 2 wyceny - różne wartości początkowe i końcowe.
Z salonu obiecywali początkowo oferty z 4 firm, ale podobno te mają być najkorzystniejsze ;)

Awatar użytkownika
Spayker
PRO

Post autor: Spayker »

Otrzymałem od dealera kilka ofert - wpłata 30%, 36 m-cy spłaty, wykup 20%.
Całkowity koszt waha się w granicach: 112,03% - 116,48%.
Masakra te oferty.
Nawet ta na 112% to w najlepszym przypadku górna granica normalności. 110-111% można nazwać normalnością przy tym wykupie.
Jeszcze jedno - Przy niższym wykupie koszt całkowity będzie mniejszy

Awatar użytkownika
Mateusz1234

Post autor: Mateusz1234 »

No właśnie kombinuję z wyższym wykupem, ponieważ od faktury wykupu można rzekomo odpisać drugi raz VAT - wiadomo max 6000PLN i nie więcej niż 60%.
Przewinęlo się to nawet, w którymś wątku na forum.

Jeżeli jestem w błędzie to mnie poprawcie :)

Pozdrawiam,
Mateusz.

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Post autor: Lui »

Zgadza się, przy wykupie z leasingu operacyjnego można jeszcze raz odliczyć 60% VAT. :)
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
leonis

Post autor: leonis »

pytanie tylko czy na wyższy wykup będzie zgoda ? a powinno być taniej jak wykup jest na początku.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Post autor: Michał Krupiński »

pytanie tylko czy na wyższy wykup będzie zgoda ?
Wysoka wpłata, w miarę krótki okres, firma jak widać działa już jakiś czas - myślę, że nie będzie problemu z wyższym wykupem.
Chyba, że samochód to jakiś wynalazek, który szybko traci na wartości. :)

Co do kosztów, to te 116,xx% to jest zdecydowanie za drogo. Natomiast te 112,xx% nie jest już takie złe - zwłaszcza jeśli to oferta "przez dealera".

Trzeba pamiętać po prostu, że dealerzy to co oddają w rabatach w cenie samochodu, żeby zdobyć klienta, to często potem sobie odbijają w prowizjach za leasing, kredyt, ubezpieczenie, itp.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
Spayker
PRO

Post autor: Spayker »

Natomiast te 112,xx% nie jest już takie złe - zwłaszcza jeśli to oferta "przez dealera".
Może jak na dealera to i nie najgorzej. Nie znam się :D

ODPOWIEDZ