Trzęsienie ziemi w Japonii a kurs jena i leasing w JPY
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Re: Trzęsienie ziemi w Japonii a kurs jena i leasing w JPY
W sumie masz rację MICHAEL pozostało mi nie wiele a nie wziąłem pod uwagę dodatkowych opłat. Zacząłem spłacać od sierpnia, więc pozostało mi 4 raty + wykup, ale po tym co przeszedlem to chyba już nic mnie nie zaskoczy. Chyba poprostu doczekam konica nic nie zmieniając a swoja drogą przy jakichkolwiek kolejnych umowach leasingowych będę bardziej ostrożny odpisując cokolwiek. Reasumując może ktoś doradzi co dzisiaj jest najbardziej alternatywnym rozwiązaniem, jaka waluta, bank itp. Moje auto służyło do transportu i wraz z końcem spłaty nadejdzie i jego koniec
. Nie stać mnie na nowy za gotówkę więc prosiłbym o ewentualne porady, pozdrawiam Mariusz.

mario534, Waluta to najlepiej PLN, ale to już pewnie wiesz. 

Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Tylko leasing w EFL i tylko złotówki. Ja mam Fiata Bravo w tych zasranych jenach zostało mi jeszcze rok. Z raty 1300 zł urosło mi 2600 zł .Myślałem że tego Hu....a doradcę przybiję do ściany.
- leasingmaniak
- PRO
Krok, Pierwszy zadowolony z tej firmy na forum?Tylko leasing w EFL

- Michał Krupiński
- PRO
Nie no bez przesady.Krok, Pierwszy zadowolony z tej firmy na forum?
Nie każdy jest przecież niezadowolony.

"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
Słuszna sugestia "Lui", ale tak jak piszesz o walucie to już teraz wiem, ze muszą to być PLN. Chodzi mi bardziej o wybór banku. Ta przeklęta umowa w jenach podpisana została z RL i pomijając walutę nic do nich nie mam ale im wiecej opinii i porad tym lepiej. Jak pisałem wczesniej juz nigdy nie podpiszę pochopnie umowy, przeanalizuję wszystkie za i przeciw. Zastanawiam się nad BRE co o tym sądzicie?
- Michał Krupiński
- PRO
Tymczasem jen jest już po 3,36 - tak "tani" już dawno nie był.
Mam nadzieję, że to lekka ulga dla wszystkich mających leasing w jenach AD 2008.
Z drugiej strony pokazuje kompletną nieprzewidywalność prognoz, bo kto mógł przewiedzieć tak szybką interwencję banków państw G7 na osłabienie jena?
Rynki jak to rynki - zachowują się stadnie.
Dlatego jest to kolejny dowód na to, że decydowanie się na leasing w jenach, we franku, w euro, itp., to jest zwykła, nieprzewidywalna loteria.
Co innego jak w latach 90tych stopy procentowe w Polsce były bardzo wysokie - wtedy leasing w walutach obcych miał sens...
Teraz nie ma! No chyba, że przychody/koszty firmy też zależą od kursu danej waluty, to wtedy oczywiście tak...
Ale jeśli ktoś zarabia wyłącznie w złotówkach, to dla takiego kogoś leasing walutowy będzie zwykłym hazardem.
Znowu skorzystałem z okazji, żeby napisać to ostrzeżenie.

Mam nadzieję, że to lekka ulga dla wszystkich mających leasing w jenach AD 2008.
Z drugiej strony pokazuje kompletną nieprzewidywalność prognoz, bo kto mógł przewiedzieć tak szybką interwencję banków państw G7 na osłabienie jena?

Rynki jak to rynki - zachowują się stadnie.
Dlatego jest to kolejny dowód na to, że decydowanie się na leasing w jenach, we franku, w euro, itp., to jest zwykła, nieprzewidywalna loteria.
Co innego jak w latach 90tych stopy procentowe w Polsce były bardzo wysokie - wtedy leasing w walutach obcych miał sens...
Teraz nie ma! No chyba, że przychody/koszty firmy też zależą od kursu danej waluty, to wtedy oczywiście tak...
Ale jeśli ktoś zarabia wyłącznie w złotówkach, to dla takiego kogoś leasing walutowy będzie zwykłym hazardem.
Znowu skorzystałem z okazji, żeby napisać to ostrzeżenie.

"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
WitajcieTymczasem jen jest już po 3,36 - tak "tani" już dawno nie był.
Jen był już nawet za 3,21 zł a przez dwa ostatnie dni wzrósł o 10 gr!

Nie da się nic przewidzieć.

- Michał Krupiński
- PRO
Heh... No tym razem jest to efekt wzrostu tzw. "awersji do ryzyka". Ta cała awersja wynika z tego, że jest duża przecena na rynku surowców - tanieje srebro, miedź, itd. i przede wszystkim ropa naftowa.Jen był już nawet za 3,21 zł a przez dwa ostatnie dni wzrósł o 10 gr!![]()
Nie da się nic przewidzieć.![]()
Jeśli inwestorzy spekulacyjni "uciekają" z jakiś rynków to muszą gdzieś przenieść i czasowo "zaparkować" swoje pieniądze.
Takim bezpiecznym miejscem jest jen japoński - co będzie się działo dalej niestety nie wiadomo.
Także z uporem maniaka będę powtarzał, że leasing w jenach, jak i zresztą w każdej walucie obcej to niepotrzebna loteria i nerwy - jeśli w tej samej walucie się nie zarabia.
Swoją drogą cieszę się, że kontynuujemy ten wątek - na przyszłość jak ktoś będzie entuzjastą leasingu denominowanego, to zawsze będzie można mu pokazać tą dyskusję, żeby zobaczył jak mocno i w jak "niekontrolowany" sposób może zmieniać się kurs waluty na przestrzeni raptem kilku tygodni.