Leasing auta używanego, wykup
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Leasing auta używanego, wykup
Witam,
jestem nowy w temacie leasingu, czytam już o nim kilka dni. Chciałbym zakupić auto używane (4 letnie), o wartości 50tys brutto. Wpłata własna 45%, okres leasingu 24 miesiące.
Moje obliczenia (załóżmy leasing 114%, jaki realnie mogę dostać?)
Wartość auta: 50 tys brutto
Całkowita wartość: 50tys*1,14 = 57 000,00 zł
Czynsz inicjalny: 22 500,00 zł
Wykup (1%): 500zł
Wysokość raty: (57tys-22,5tys-500zł)/24 = ~1416zł
VAT do odliczenia: 6000zł
Podatek dochodowy do odliczenia: 44642,85 netto * 0,18 = 8035zł
Po 2 latach chciałbym wykupić auto na osobe prywatną (żeby nie wciagać auta na firmę) po czym po pół roku sprzedać auto, dzięki czemu nie będzie na mnie ciążył obowiązek podatkowy.
Czy przy sprzedaży auta nie będe musiał korygować VAT, oraz płacić podatku dochodowego?
Byłem w VB leasing to powiedzieli mi że nie jest możliwe wykupienie auta na osobę prywatną. Tutaj na stronie czytałem zupełnie inne informacje, już sam nie wiem co mam o tym wsyzstkim myśleć.
pozdrawiam i z góry dziekuję za podpowiedzi.
jestem nowy w temacie leasingu, czytam już o nim kilka dni. Chciałbym zakupić auto używane (4 letnie), o wartości 50tys brutto. Wpłata własna 45%, okres leasingu 24 miesiące.
Moje obliczenia (załóżmy leasing 114%, jaki realnie mogę dostać?)
Wartość auta: 50 tys brutto
Całkowita wartość: 50tys*1,14 = 57 000,00 zł
Czynsz inicjalny: 22 500,00 zł
Wykup (1%): 500zł
Wysokość raty: (57tys-22,5tys-500zł)/24 = ~1416zł
VAT do odliczenia: 6000zł
Podatek dochodowy do odliczenia: 44642,85 netto * 0,18 = 8035zł
Po 2 latach chciałbym wykupić auto na osobe prywatną (żeby nie wciagać auta na firmę) po czym po pół roku sprzedać auto, dzięki czemu nie będzie na mnie ciążył obowiązek podatkowy.
Czy przy sprzedaży auta nie będe musiał korygować VAT, oraz płacić podatku dochodowego?
Byłem w VB leasing to powiedzieli mi że nie jest możliwe wykupienie auta na osobę prywatną. Tutaj na stronie czytałem zupełnie inne informacje, już sam nie wiem co mam o tym wsyzstkim myśleć.
pozdrawiam i z góry dziekuję za podpowiedzi.
Re: Leasing auta używanego, wykup
Minimalny wykup w przypadku leasingu na 24 m-ce wynosi 19% (czasem 16%).
Poza tym, może już się zapoznałeś z poniższymi wątkami:
>> Czynsz inicjalny - więcej, czy mniej <<
>> Wykup przedmiotu - jak najkorzystniej <<
Poza tym, może już się zapoznałeś z poniższymi wątkami:
>> Czynsz inicjalny - więcej, czy mniej <<
>> Wykup przedmiotu - jak najkorzystniej <<
"Nie znam się na tym, więc tym chętniej się wypowiem..." --> FAIL!
- Michał Krupiński
- PRO
Bast, Co do zasady to nie ma takiej opcji, żeby wykupić samochód na osobę trzecią w cenie wykupu. Jednak jeśli ktoś prowadzi działalność jako osoba fizyczna, to >może< wykupić samochód i nie "wprowadzać" go "na działalność" tylko potraktować jako użytek prywatny.Po 2 latach chciałbym wykupić auto na osobe prywatną (żeby nie wciagać auta na firmę) po czym po pół roku sprzedać auto, dzięki czemu nie będzie na mnie ciążył obowiązek podatkowy.
Zaznaczyłem słowo może, bo co do tego nie ma jednoznacznej interpretacji. Teoretycznie przepisy tego nie zabraniają, ale zdarzają się sytuacje kiedy Urzędy Skarbowe robią z tego "problem". Na forum na ten temat było już kilka dyskusji i były wrzucane interpretacje różnych Izba Skarbowych, które były od siebie diametralnie różne. Także pewności co do tego nigdy nie będzie.
Jednak wiele osób tak robi - to znaczy wykupuje samochód z leasingu i nie wprowadza go do firmy, po czym sprzedaje bez podatku.
Ale zaznaczam, że może to zrobić tylko osoba, która prowadzi działalność i jest leasingobiorcą. Firma leasingowa tak czy inaczej w cenie wykupu nie sprzeda tego samochodu nikomu innemu jak tylko dotychczasowemu leasingobiorcy - stąd taką informację dostałeś w VBL.
Co do wykupu, to tak jak Matti napisał - przy 24 miesiącach 1% wykup samochodu nie będzie możliwy.
Ogólnie przy leasingu samochodów okres 24 miesięcy nie jest za szczęśliwy. Najlepiej zaczynać od 36 miesięcy w górę. No chyba, że komuś z jakiś powodów zależy na jak najkrótszym okresie.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Witam,
przy podanych parametrach jest możliwe uzyskanie kosztów całkowitych leasingu operacyjnego przy stopie stałej na poziomie ok.110-114%.
Wysokość wykupu w tym przypadku wynosi minimalnie 16%.
Nie ma możliwości wykupu leasingowanego samochodu na osobę prywatną.
Pozdrawiam
Barbara Podlaszuk
przy podanych parametrach jest możliwe uzyskanie kosztów całkowitych leasingu operacyjnego przy stopie stałej na poziomie ok.110-114%.
Wysokość wykupu w tym przypadku wynosi minimalnie 16%.
Nie ma możliwości wykupu leasingowanego samochodu na osobę prywatną.
Pozdrawiam
Barbara Podlaszuk