Leasing 5-letni podzielony na 2 okresy

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Meblok

Leasing 5-letni podzielony na 2 okresy

Post autor: Meblok »

Witam
Zamierzam kupić nowa maszynę do obróbki mebli . Okres leasingowy wynosi 5 lat stawka amortyzacyjna 14 % rocznie. Okres leasingowy podzielony jest na 2 okresy. Pierwszy 3 letni i drugi 2 letni. Mam pytanie czy po spłatach pierwszego okresu 3 letniego pozostała kwota do spłaty musi być wyższa niż 20% całej wartości maszyny ? Czy jest przepis prawny określający % danej wartości która musi pozostać spłacona w drugim 2 letnim okresie leasingowym ? Pytam się dlatego ,ponieważ 2 leasingodawców ma odmienne zdanie na ten temat
Mam nadzieję jasno i klarownie opisałem cala sytuacje .
Z góry dziękuję za odpowiedz.
Pozdrawiam

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Re: Leasing 5-letni podzielony na 2 okresy

Post autor: Tomasz Piotrowski »

Mam pytanie czy po spłatach pierwszego okresu 3 letniego pozostała kwota do spłaty musi być wyższa niż 20% całej wartości maszyny ? Czy jest przepis prawny określający % danej wartości która musi pozostać spłacona w drugim 2 letnim okresie leasingowym ?
Musi być spłacona co najmniej wartość początkowa przedmiotu leasingu, żeby można było skorzystać z prawa do wykupu za wartość hipotetyczną (czyli za niski wykup).
Jeżeli po trzech latach umowa będzie zawierana na wartości circa 20% obecnej ceny nowej maszyny, to co najmniej tyle musi być spłacone.

Można zapytać po co w ogóle taka konstrukcja? :o
Jeżeli tu jest amortyzacja 14% to przecież po tych 3 latach nie da się podpisać umowy na 2 lata tylko znowu będzie trzeba na minimum 3. Chyba, że to ma być leasing finansowy.
Jednak nie rozumiem jaki jest tego cel. Nie lepiej podpisać umowę od razu na pięć lat? :|

Awatar użytkownika
urzednik

Post autor: urzednik »

Tomek_P pisze:
Mam pytanie czy po spłatach pierwszego okresu 3 letniego pozostała kwota do spłaty musi być wyższa niż 20% całej wartości maszyny ? Czy jest przepis prawny określający % danej wartości która musi pozostać spłacona w drugim 2 letnim okresie leasingowym ?
Musi być spłacona co najmniej wartość początkowa przedmiotu leasingu, żeby można było skorzystać z prawa do wykupu za wartość hipotetyczną (czyli za niski wykup).
Jeżeli po trzech latach umowa będzie zawierana na wartości circa 20% obecnej ceny nowej maszyny, to co najmniej tyle musi być spłacone.

Można zapytać po co w ogóle taka konstrukcja? :o
Jeżeli tu jest amortyzacja 14% to przecież po tych 3 latach nie da się podpisać umowy na 2 lata tylko znowu będzie trzeba na minimum 3. Chyba, że to ma być leasing finansowy.
Jednak nie rozumiem jaki jest tego cel. Nie lepiej podpisać umowę od razu na pięć lat? :|
Wydaje mi się, że chodzi o zawarcie umowy na 3 lata, wykup ca 20%, a nastepnie przedłuzenie jej zgodnie z ustawą o kolejne 2 lata... wówczas nie ma problemu..
Druga wersja to zawarcie umowy na 3 lata, zakonczenie jej, a nastepnie zawarcie nowej na 2 lata ( leasing zwrotny wtedy byłby) tez jest do akceptacji.
Innej mozliwości raczej nie ma...

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Post autor: Tomasz Piotrowski »

Tylko ja nie rozumiem czemu ma służyć takie rozwiązanie. :?

Meblok, Możesz napisać?

Awatar użytkownika
Wolny

Post autor: Wolny »

Druga wersja to zawarcie umowy na 3 lata, zakonczenie jej, a nastepnie zawarcie nowej na 2 lata ( leasing zwrotny wtedy byłby) tez jest do akceptacji.
14% amortyzacji rocznie przedmiotu leasingu to na 2 lata w operacyjnym nie bardzo; 3 minimum i to przy 20% wykupu

Awatar użytkownika
urzednik

Post autor: urzednik »

Wolny pisze:
14% amortyzacji rocznie przedmiotu leasingu to na 2 lata w operacyjnym nie bardzo; 3 minimum i to przy 20% wykupu
oczywiście,nadgorliwosć moja wyszła, musiałoby 3 lata być!!!

ODPOWIEDZ