Leasing a zwolnienie z vat
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Leasing a zwolnienie z vat
Witam, chciałbym wziąć leasing operacyjny, jestem zwolniony z vat. Jakieś inne minusy oprócz tego że nie będę mógł odliczyć vatu są przy takiej opcji ?
Re: Leasing a zwolnienie z vat
Innych minusów brak.mikahakin pisze:Witam, chciałbym wziąć leasing operacyjny, jestem zwolniony z vat. Jakieś inne minusy oprócz tego że nie będę mógł odliczyć vatu są przy takiej opcji ?
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Kiedys trudniej było dostac leasing nie-vatowcom ale teraz to bez znaczenia
Re: Leasing a odliczenie VAT
Witam,
przed wejściem nowej ustawy o VAT w 2011, podatnikom przysługiwało prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego, w przypadku samochodów osobowy odliczenie to nie mogło jednak przekroczyć 60% kwoty VAT-u (max.6000tyś).
Czy obecnie zakupując samochód na podstawie umowy leasingu od opłaty wstępnej np. netto 9000 zł mogę odliczyć max 60% czyli 5400 zł, (resztę nieodliczonego VAT-u 3600 mogę wrzucić w KUP)?
Czy mogę cały VAT odliczyć?
Z góry dziękuje za pomoc
Julia
przed wejściem nowej ustawy o VAT w 2011, podatnikom przysługiwało prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego, w przypadku samochodów osobowy odliczenie to nie mogło jednak przekroczyć 60% kwoty VAT-u (max.6000tyś).
Czy obecnie zakupując samochód na podstawie umowy leasingu od opłaty wstępnej np. netto 9000 zł mogę odliczyć max 60% czyli 5400 zł, (resztę nieodliczonego VAT-u 3600 mogę wrzucić w KUP)?
Czy mogę cały VAT odliczyć?
Z góry dziękuje za pomoc

Julia
VAT od 9000 zł to 2070 zł.Czy obecnie zakupując samochód na podstawie umowy leasingu od opłaty wstępnej np. netto 9000 zł mogę odliczyć max 60% czyli 5400 zł, (resztę nieodliczonego VAT-u 3600 mogę wrzucić w KUP)?
Możesz odliczyć 60% z tego czyli 1242 zł, a 828 jest kosztem.
Jeżeli to jest samochód osobowy to nie.Czy mogę cały VAT odliczyć?
Pozostałe z limitu 4758 zł (6000 - 1242) możesz odliczać proporcjonalnie od rat leasingowych oczywiście nie więcej niż 60% vat z każdej raty.
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.
- Tomasz Piotrowski
- PRO
Julia, Tu masz wszystko na ten temat:
VAT w leasingu osobówek
Polecam też:
Podwójne odliczenie VAT w leasingu osobowych - w praktyce
VAT w leasingu osobówek
Polecam też:
Podwójne odliczenie VAT w leasingu osobowych - w praktyce