Zmiana leasingobiorcy przed uplywem 24 m leas. op.

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
traveller

Zmiana leasingobiorcy przed uplywem 24 m leas. op.

Post autor: traveller »

witam,
mam pytanie/problem do rozwiazania, bede wdzieczny za jakakolwiek pomoc.
od 19 miesiecy leasinguje auto z efl w spolce z o.o. w ktorej jestem prezesem. leasing jest na 36 miesiecy.
aktualnie spolka nam sie sypie, w wyniku czego musze ustapic z funkcji prezesa. chcialem przepisac leasing na swoja firme (dzialanosc) - cesja czy cos podobnego. efl poinformowal (infolinia) ze przy cesji przed uplywem 24 miesiecy leasing operacyjnego (40% amortyzacji), cesja jest traktowana jak zakonczenie aktualnej umowy (ze spolka) i zawiazanie nowej (moja dzialanosc), przy czym efl wycenia przedmiot leasingu zgodnie z cena rynkowa. czy jest sposob zeby tego uniknac, tj przepisac umowe leasingowa na dzialanosc zachowujac kwote pozostala do konca leasingu? niefortunnie sie sklada ze roznica pomiedzy cena rynkowa auta a kwota pozostala do splacenia to ok. 100 tys. zl. takze gra warta swieczki.
czy moze sa jakiekolwiek opcje umozliwiajace moze posrednia takie przekazanie umowy do innego podmiotu?

dziekuje, wszelkie wskazowki bardzo pomocne

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
GBoy
PRO

Re: Zmiana leasingobiorcy przed uplywem 24 m leas. op.

Post autor: GBoy »

Z tego co wiem w EFL nie ma innej metody na cesję niż taka jak opisałeś. :roll: :|
Przed upływem 24 miesięcy nie masz praktycznie żadnej innej opcji! :( :( :|

Awatar użytkownika
Spayker
PRO

Re: Zmiana leasingobiorcy przed uplywem 24 m leas. op.

Post autor: Spayker »

Dokładnie. EFL nie robi cesji, tylko zawiera nową umowę.

Żadne inne rozwiązanie nie przychodzi mi do głowy.
Pozostaje przemęczyć się 5 miesięcy i wykupić samochód. To znaczy wykupić może tylko spółka i potem Tobie sprzedać.

ODPOWIEDZ