Lista podatkowo-prawnych kontrowersji dotyczących leasingu
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
- Michał Krupiński
- PRO
Temat Tomka_P o nieskuteczności lobby leasingowego skłonił mnie do zaproponowania dyskusji i stworzenia listy kontrowersyjnych zagadnień prawno-podatkowych związanych z leasingiem.
Kontrowersyjnych to znaczy takich, w których jesteśmy skazani na łaskę lub niełaskę Urzędów Skarbowych oraz instytucji odwoławczych od ich decyzji.
Z tych, które na szybko przychodzą mi do głowy, to:
1. Pierwsza wpłata/czynsz inicjalny (czy ma być zaliczany jednorazowo do kosztów, czy też proporcjonalnie).
2. VAT od refakturowanego ubezpieczenia (czy musi być naliczany przez firmy leasingowe, czy też nie).
3. VAT od samochodów osobowych (temat świeżo na tapecie - czekamy, aż coś się wyjaśni w NSA i w nowelizacji ustawy o VAT).
4. Sprawa cesji umowy leasingu - rozbieżność pomiędzy możliwościami, które daje prawo cywilne, a prawem podatkowym i jego interpretacją przez organy podatkowe
To tyle co na szybko przychodzi mi do głowy - wpisujcie kolejne jeśli jakieś macie, no i zapraszam do dyskusji.
Kontrowersyjnych to znaczy takich, w których jesteśmy skazani na łaskę lub niełaskę Urzędów Skarbowych oraz instytucji odwoławczych od ich decyzji.
Z tych, które na szybko przychodzą mi do głowy, to:
1. Pierwsza wpłata/czynsz inicjalny (czy ma być zaliczany jednorazowo do kosztów, czy też proporcjonalnie).
2. VAT od refakturowanego ubezpieczenia (czy musi być naliczany przez firmy leasingowe, czy też nie).
3. VAT od samochodów osobowych (temat świeżo na tapecie - czekamy, aż coś się wyjaśni w NSA i w nowelizacji ustawy o VAT).
4. Sprawa cesji umowy leasingu - rozbieżność pomiędzy możliwościami, które daje prawo cywilne, a prawem podatkowym i jego interpretacją przez organy podatkowe
To tyle co na szybko przychodzi mi do głowy - wpisujcie kolejne jeśli jakieś macie, no i zapraszam do dyskusji.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
- Michał Krupiński
- PRO
Re: Lista podatkowo-prawnych kontrowersji dotyczących leasingu
Co kolega ma na myśli?Konio pisze:Mów nam jeszcze.

"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
- Tomasz Piotrowski
- PRO
Zacny temat. Znajdzie się jeszcze tego trochę.
Przygotuję coś od siebie w wolnej chwili.

Przygotuję coś od siebie w wolnej chwili.
Ad 1
Wlasnie coś o tym slyszałem
Czy możecie napisać w czym dokładien jest problem>
- Tomasz Piotrowski
- PRO
Re: Lista podatkowo-prawnych kontrowersji dotyczących leasingu
Problem jest w tym, że niektóre urzędy skarbowe uważają, że wpłata wstępna nie jest kosztem, który można rozliczyć jednorazowo. Twierdzą oni, że koszt ten powinno rozliczać się proporcjonalnie przez cały okres trwania umowy leasingu. Tak jak np amortyzuje się samochód lub coś w tym stylu.MPV5 pisze:Ad 1
Jednak już w kilku wyrokach WSA pogoniło z taką interpretacją urzędników więc nie ma się co obawiać na zapas. Ale ryzyko, że jakiś kontroler się przyczepi pozostaje.