Korekta faktury za ubezpieczenie w leasingu - płacić czy nie

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Spayker
PRO

Re: Korekta faktury za ubezpieczenie w leasingu - płacić czy nie

Post autor: Spayker »

Problemu nie mają ci któzy leasingowali samochody ciężarowe, maszyny i inne, bo tu cały vat i tak się odliczy od tej korekty.
Najwyżej zamrozić trzeba na chwilę trochę gotówki i odliczy całą tą "dopłatę vat przy następnej deklaracji vatowskiej.
Jest gorzej z samochodami osobowymi, bo jak ktoś odliczył już całe 6000 z limitu vat dla osobówek wcześniej to teraz ta dopłata może być tylko kosztem uzyskania przychodu. :roll:

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
wroclawianka

Post autor: wroclawianka »

ciekawe jak się ma to do osób ,które w styczniu zamkęły swoje firmy albo zawiesiły działalność

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Post autor: Michał Krupiński »

wroclawianka pisze:ciekawe jak się ma to do osób ,które w styczniu zamkęły swoje firmy albo zawiesiły działalność
No dokładnie.

wroclawianka, To informuj nas jakie będą dalsze losy Twojej sprawy, bo Twoje doświadczenie może być cenne dla innych użytkowników forum.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
Vrem

Post autor: Vrem »

Jest jeszcze coś takiego jak przedawnienie:
- dla roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej – 3 lata
- dla roszczeń o świadczenie okresowe (np. czynsz najmu, alimenty, raty kredytowe) – 3 lata

Awatar użytkownika
wroclawianka

Post autor: wroclawianka »

Vrem a nie przypadkiem 5 lat , trochę poszperałam w necie i doczytałam ,że 5 , gdzie to można sprawdzić ?
Czekam na odpowiedź z banku i z tym pisem udam się do jakiegoś prawnika no chyba ,że załawią sprawę pozytywnie w co wątpię .Jestem ciekawa, bo w lipcu tego roku mam wykup samochodu czy nie będą stawiać przeszkód jak im nie zapłacę za to ubezpieczenie , szczerze mówiąc martwi mnie to a samochód wykupić musze , bo po wykupie ma dalej duża wartość więc nie opłaca mi się go zostawiać .

Awatar użytkownika
vrem

Post autor: vrem »

Vrem a nie przypadkiem 5 lat , trochę poszperałam w necie i doczytałam ,że 5 , gdzie to można sprawdzić ?
Pozwól, że przytoczę jaki okres przedawnienia jest dla zobowiązań z tytułu umów leasingu i ubezpieczenia przedmiotów leasingu:

w myśl art. 7091 k.c. (kodeku cywilnego) przez umowę leasingu finansujący zobowiązuje się, w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa, nabyć rzecz od oznaczonego zbywcy na warunkach określonych w tej umowie i oddać tę rzecz korzystającemu do używania albo używania i pobierania pożytków przez czas oznaczony, a korzystający zobowiązuje się zapłacić finansującemu w uzgodnionych ratach wynagrodzenie pieniężne, równe co najmniej cenie lub wynagrodzeniu z tytułu nabycia rzeczy przez finansującego.
Jeżeli w umowie leasingu zastrzeżono, że korzystający obowiązany jest ponosić koszty ubezpieczenia rzeczy od jej utraty w czasie trwania leasingu, w braku odmiennego postanowienia umownego, koszty te obejmują składkę z tytułu ubezpieczenia na ogólnie przyjętych warunkach. Jeżeli strony co do tego się nie umówiły, żadna z nich nie ma obowiązku ubezpieczenia przedmiotu leasingu od jego utraty, poza wypadkami kiedy ubezpieczenie ma charakter obowiązkowy, tak jak w przypadku ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy mechanicznych środków komunikacji. Umowa może określać także, że finansujący ponosi koszty ubezpieczenia przedmiotu leasingu, a składką z tego tytułu obciąża korzystającego.
Okres przedawnienia takich zobowiązań zgodnie z treścią art. 118 k.c. wynosi 3 lata. Zgodnie bowiem z tym przepisem, jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata.

Przedmiotowe roszczenia są roszczeniami związanymi z prowadzoną działalnością gospodarczą (a także roszczeniami o świadczenia okresowe), a skoro przepis szczególny nie określa innego (krótszego lub dłuższego) terminu przedawnienia tych roszczeń, to przedawnienie następuje w okresie trzyletnim.

Awatar użytkownika
poloc

Post autor: poloc »

Witam,mam podobny problem,korekta faktur na ponad 3 tysiące to nie mało.Po telefonie do Urzedu Skarbowego powiedziano mi że to nie mój problem że kontrahent nie naliczył vatu tylko jego
Sam nie wiem co robić

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Post autor: Michał Krupiński »

Vrem, Co do tego biegu przedawnienia to faktycznie możesz mieć rację. Trzy lata to wydaje się być maks jeśli chodzi o takie roszczenia.
Roszczenie podatkowe to ma w tej chwili US do firmy leasingowej i wtedy jest te 5 lat, ale przecież leasingobiorcy to nie dotyczy jako roszczenie podatkowe tylko cywilnoprawne, a ono w przypadku leasingu wynosi 3 lata.
poloc pisze:Witam,mam podobny problem,korekta faktur na ponad 3 tysiące to nie mało.Po telefonie do Urzedu Skarbowego powiedziano mi że to nie mój problem że kontrahent nie naliczył vatu tylko jego
Sam nie wiem co robić
Takie "porady pań z urzędu" raczej trzeba traktować z przymrużeniem oka - choć poniekąd potwierdzałoby to co napisałem wcześniej, że obowiązek zapłaty teraz vat przez firmy leasingowe raczej nie obliguje ich automatycznie do wystawiania korekt i domagania się zapłaty od leasingobiorców... w sensie, że moim zdaniem nie wynika to z przepisów podatkowych.

Może jednak to wynikać z zapisów umowy leasingu i moim zdaniem to jest kluczowa sprawa!!!
Pytanie co jeśli korekta dotyczy już zakończonej umowy - przecież żadnego stosunku cywilnoprawnego w tym momencie pomiędzy korzystającym, a finansującym już nie ma.

Myślę, że jest to ogólnie dość złożony temat i różnych leasingobiorców może różnie dotyczyć. Jak widać jest i kwestia przedawnienia i tego czy w ogóle umowa jest czynna czy już zakończona, itd...

Nie zmienia to jednak faktu, że moim zdaniem (a mogę się mylić) powoływanie się przez firmy leasingowe jedynie na wyrok NSA jako podstawy wystawienia korekty to raczej za mało...
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
Gość

Post autor: Gość »

Może jednak to wynikać z zapisów umowy leasingu i moim zdaniem to jest kluczowa sprawa!!!
...
powoływanie się przez firmy leasingowe jedynie na wyrok NSA jako podstawy wystawienia korekty to raczej za mało...
Masz rację.Konsultowałem te sprawę z prawnikiem -powiedział że takie korekty i żądanie dopłaty możliwe jest tylko jeśli umożliwiają to zapisy w umowie leasingowej.Swoje umowy dałem do sprawdzenia..

Awatar użytkownika
KOLEC

Post autor: KOLEC »

Co jeśli firmy leasingowe wygrają odwołanie w trybunale europejskim? Będą przysyłać kolejne korekty i zwracać z odsetkami? ;)
Tak samo czy korygowałyby faktury i zwracały vat leasingobiorcom teraz gdyby była hipotetycznie sytuacja odwrotna i fiskus postanowiłyby zwrócić za coś niesłusznie naliczony im vat? ;)

Zablokowany