Vrem, Co do tego biegu przedawnienia to faktycznie możesz mieć rację. Trzy lata to wydaje się być maks jeśli chodzi o takie roszczenia.
Roszczenie podatkowe to ma w tej chwili US do firmy leasingowej i wtedy jest te 5 lat, ale przecież leasingobiorcy to nie dotyczy jako roszczenie podatkowe tylko cywilnoprawne, a ono w przypadku leasingu wynosi 3 lata.
poloc pisze:Witam,mam podobny problem,korekta faktur na ponad 3 tysiące to nie mało.Po telefonie do Urzedu Skarbowego powiedziano mi że to nie mój problem że kontrahent nie naliczył vatu tylko jego
Sam nie wiem co robić
Takie "porady pań z urzędu" raczej trzeba traktować z przymrużeniem oka - choć poniekąd potwierdzałoby to co napisałem wcześniej, że obowiązek zapłaty teraz vat przez firmy leasingowe raczej nie obliguje ich automatycznie do wystawiania korekt i domagania się zapłaty od leasingobiorców... w sensie, że moim zdaniem nie wynika to z przepisów podatkowych.
Może jednak to wynikać z zapisów umowy leasingu i moim zdaniem to jest kluczowa sprawa!!!
Pytanie co jeśli korekta dotyczy już zakończonej umowy - przecież żadnego stosunku cywilnoprawnego w tym momencie pomiędzy korzystającym, a finansującym już nie ma.
Myślę, że jest to ogólnie dość złożony temat i różnych leasingobiorców może różnie dotyczyć. Jak widać jest i kwestia przedawnienia i tego czy w ogóle umowa jest czynna czy już zakończona, itd...
Nie zmienia to jednak faktu, że moim zdaniem (a mogę się mylić) powoływanie się przez firmy leasingowe jedynie na wyrok NSA jako podstawy wystawienia korekty to raczej za mało...