Trzęsienie ziemi w Japonii a kurs jena i leasing w JPY

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
MKa

Re: Trzęsienie ziemi w Japonii a kurs jena i leasing w JPY

Post autor: MKa »

Ostrzegam wszystkich żeby przestali sprawdzać kurs... To może stać się przyczyną wielu nerwic i nie tylko.
Instytut Zdrowia Psychicznego ;)

Pozdrawiam
MKa

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Post autor: Tomasz Piotrowski »

Jeny swoją drogą, ale co z frankiem się dzieje to masakra dla kredytobiorców i leasingobiorców w tej walucie. :roll:

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Post autor: Michał Krupiński »

Ostrzegam wszystkich żeby przestali sprawdzać kurs... To może stać się przyczyną wielu nerwic i nie tylko.
Podpisuję się pod tym. :)
Wpływ na to ma się żaden, więc nie ma sensu denerwować się dodatkowo. :)
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
maj

Post autor: maj »

Pierwszy raz napisze. lipiec 2008 leasing na auto. ok 65 tys zl przeliczone na jeny. Spłacone 100 koła a do spłaty drugie tyle. Ciągle rosnie. Firma padła a dług rosnie. Jestem ząłamny i uzalezniony od tych tabel.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

lipiec 2008 leasing na auto
O shit! Najgorszy możliwy moment. :(
Współczuję. :(
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
MKa

Post autor: MKa »

maj pisze:Pierwszy raz napisze. lipiec 2008 leasing na auto. ok 65 tys zl przeliczone na jeny. Spłacone 100 koła a do spłaty drugie tyle. Ciągle rosnie. Firma padła a dług rosnie. Jestem załamny i uzalezniony od tych tabel.
Dokładnie Cię rozumiem, wzięłam samochód w czerwcu 2008 roku, wówczas do spłaty było 120 000 zł, na dzień dzisiejszy po prawie 3 latach pozostało 115 000 !!! Najgorsze w tym wszystkim jest to, że wartość rynkowa auta jest grubo poniżej 100 000. Już go nawet chciałam oddać z tym p... lizingiem komuś byle tylko miesięcznie nie musieć płacić takich wysokich rat.
Moja firma w ostatnim czasie też nieźle dostała w tyłek, ale walczymy...

Pozdrawiam
MKa

Awatar użytkownika
Matti
PRO/Moderator

Post autor: Matti »

Ja znam przypadek podpisania umowy leasingowej w jenach na auto o wartosci 115tys pln brutto W POŁOWIE WRZEŚNIA 2008! No tego, to ja pojąć nie mogę. Rozumiem, czerwiec, lipiec, czy nawet sierpień, bo nie każdy musi być rekinem finansiery, ale wrzesień?!
Klient (mój znajomy) zdał się na "wiedzę" swojego kolegi z branży, ktory pracuje w FL. Ten doradził mu leasing na samochód w jenach. Rozumiecie to? Przecież wtedy już wszędzie trąbili, ze nastał kryzys. Jak jednemu i drugiemu nic nie przyszlo do glowy, to ja nie wiem :roll:
No, ale każdy ma swój rozum i niech potem nie ma pretensji do "onych".
"Nie znam się na tym, więc tym chętniej się wypowiem..." --> FAIL!

Awatar użytkownika
maj

Post autor: maj »

I tu pojawia sie pytanie. Przewalutowac i miec w plecy stówke czy czekac i moze miec dwie stówki?? Pytanie rodem z Sheakspire'a. Mam czas do konca mieisaca bo jak czytam warunki (przynajmniej na tyle ile je rozumiem) kurs wezma z ostatniego dnia zeszłego miesiąca wtedy w tabeli RL 3,63, dzis rano 3,82

Awatar użytkownika
mario534

Post autor: mario534 »

Własnie, dobre pytanie co robic dalej. Nie wiele wiem o leasingu i zaliczam się do osob, które wpakowaly sie w te nieszczęsne jeny!!!!!!!!! Podpisałem umowę w czerwcu 2008 roku, wartość auta 75000 netto z czego wpakowałem juz około 120000 zł- umowa na 3 lata. Zostało mi jeszcze troche, ale powoli widzę koniec tego g..... . Jedyna pozytywna myśl w tym wszystkim to taka, że obecna wartość auta jest zbliżona to pozostałej spłaty. Były miesiące, że ledwo wiązałem koniec z konicem ale starałem się utrzymać firmę wyskrobując kasę na kosmiczne raty. Dręczy mnie myśl czy może przewalutować to g.... . Proszę o pomocne wypowiedzi i komentarze osób posiadających jakąkolwiek wiedzę na ten temat. Z góry serdeczne dzięki za wszelkie info, pozdrawiam Mariusz.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

mario534 pisze:Własnie, dobre pytanie co robic dalej. Nie wiele wiem o leasingu i zaliczam się do osob, które wpakowaly sie w te nieszczęsne jeny!!!!!!!!! Podpisałem umowę w czerwcu 2008 roku, wartość auta 75000 netto z czego wpakowałem juz około 120000 zł- umowa na 3 lata. Zostało mi jeszcze troche, ale powoli widzę koniec tego g..... . Jedyna pozytywna myśl w tym wszystkim to taka, że obecna wartość auta jest zbliżona to pozostałej spłaty. Były miesiące, że ledwo wiązałem koniec z konicem ale starałem się utrzymać firmę wyskrobując kasę na kosmiczne raty. Dręczy mnie myśl czy może przewalutować to g.... . Proszę o pomocne wypowiedzi i komentarze osób posiadających jakąkolwiek wiedzę na ten temat. Z góry serdeczne dzięki za wszelkie info, pozdrawiam Mariusz.
Jeśli zawierałeś umowę leasingu w czerwcu 2008 na trzy lata, zatem zostało Ci do spłaty pewnie tylko ze 2-3 raty + wykup.
Nie wiem czy jest zatem sens przewalutowania leasingu na złotówki, bo to już teraz niewiele zmieni.

Nawet zakładając, że kurs jena poszybuje mocno w górę, to już tak bardzo Cię teraz nie dotknie, a przy tym musisz pamiętać, że w większości firm leasingowych przewalutowanie wiąże się z opłatą manipulacyjną - pytanie więc czy warta skórka wyprawki.

Poza tym zobaczcie jak rynek jest rozchwiany - dziś notowania jena do dolara otworzyły się spadkiem prawie 3%, a wobec złotego jeszcze więcej i w zasadzie wróciły do poziomu sprzed trzęsienia.
Tak naprawdę chyba nikt nie przewidzi co będzie działo się dalej - to jest teraz jak wróżenie z fusów.

ODPOWIEDZ