Leasing a szkoda całkowita (kradzież, kasacja)

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
andrzejewski

Re: Leasing a szkoda całkowita (kradzież, kasacja)

Post autor: andrzejewski »

To dlaczego w Warunkach ubezpieczenia jest napisane jak byk,że: w przypadku zaistnienia szkody na przedmiocie leasingu zwracane są koszty ODTWORZENIA przedmiotu leasingu , względnie zakupu przedmiotu zastępczego...". Pani z Grenkeleasing poinformowała mnie , że tego zrobić nie można bo to jest inny przedmiot i nie może funkcjonować w obrębie umowy. Dla mnie jest to świadome wprowadzanie w błąd , nie wiem tylko kto wprowadza w błąd grenke czy towarzystwo ubezpieczeniowe.

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
ntk

Post autor: ntk »

andrzejewski pisze:To dlaczego w Warunkach ubezpieczenia jest napisane jak byk,że: w przypadku zaistnienia szkody na przedmiocie leasingu zwracane są koszty ODTWORZENIA przedmiotu leasingu , względnie zakupu przedmiotu zastępczego...". Pani z Grenkeleasing poinformowała mnie , że tego zrobić nie można bo to jest inny przedmiot i nie może funkcjonować w obrębie umowy. Dla mnie jest to świadome wprowadzanie w błąd , nie wiem tylko kto wprowadza w błąd grenke czy towarzystwo ubezpieczeniowe.
Jedna umowa leasingu dotyczy jednego środka trwałego. W przypadku szkody całkowitej umowa wygasa i zawrzeć trzeba drugą jeśli już.Nie ma innej możliwości.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Post autor: Michał Krupiński »

To dlaczego w Warunkach ubezpieczenia jest napisane jak byk,że: w przypadku zaistnienia szkody na przedmiocie leasingu zwracane są koszty ODTWORZENIA przedmiotu leasingu , względnie zakupu przedmiotu zastępczego...". Pani z Grenkeleasing poinformowała mnie , że tego zrobić nie można bo to jest inny przedmiot i nie może funkcjonować w obrębie umowy. Dla mnie jest to świadome wprowadzanie w błąd , nie wiem tylko kto wprowadza w błąd grenke czy towarzystwo ubezpieczeniowe.
Przyznam się, że nie do końca zrozumiałem o co chodzi. :oops:
Czy można prosić o bardziej szczegółowy opis zdarzenia?
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
Dimitri

Post autor: Dimitri »

andrzejewski pisze:To dlaczego w Warunkach ubezpieczenia jest napisane jak byk,że: w przypadku zaistnienia szkody na przedmiocie leasingu zwracane są koszty ODTWORZENIA przedmiotu leasingu , względnie zakupu przedmiotu zastępczego...". Pani z Grenkeleasing poinformowała mnie , że tego zrobić nie można bo to jest inny przedmiot i nie może funkcjonować w obrębie umowy. Dla mnie jest to świadome wprowadzanie w błąd , nie wiem tylko kto wprowadza w błąd grenke czy towarzystwo ubezpieczeniowe.
Firma leasingowa ma rację i towarzystwo ubezpieczeniowe też może mieć rację ;)
Ale umowę leasingu trzeba rozliczyć niezależnie

Każdy ma rację a pytanie ile będzie tego odszkodowania to już do ubezpieczyciela

Awatar użytkownika
videostudio

Post autor: videostudio »

To mój pierwszy post na forum, na pytanie na które nigdzie nie znalazłem odpowiedzi.
Jeśli dojdzie do kradzieży samochodu zakupionego w leasingu. Co dzieje się w przypadku gdy po kradzieży samochodu, zgłoszeniu na policję, w ubezpieczalni i w funduszu leasingowym samochód przed upływem 30 dni od dnia wygaśnięcia umowy leasingu- odnajduje się? Jest jeszcze załóżmy przed umorzeniem sprawy przez policję i wypłatą odszkodowania przez ubezpieczyciela.
Zgodnie z OWUL Raiffeisena umowa ulega wygaśnięciu z uwagi na szkodę kradzieżową - bez oczekiwania na umorzenie przez policję.

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Post autor: Lui »

Zgodnie z OWUL Raiffeisena umowa ulega wygaśnięciu z uwagi na szkodę kradzieżową - bez oczekiwania na umorzenie przez policję.
Umowa z zasadzie wygasa z mocy prawa (Kodeks Cywilny).
Leasingodawca ma teraz moc prawną, żeby zdecydować co się stanie. Wiele zależy od warunków i stanowiska ubezpieczyciela.
Nie ma przeszkód, żeby umowę w jakiś sposób wznowić jeżeli na tym Ci zależy, ale to musisz ustalać już z finansującym.

W przypadku Raiffeisena nie powinno być jednak problemu, żeby się porozumieć.
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.

Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
stratny

Post autor: stratny »

W styczniu mi skradziono pojazd, który miałem w 100% ubezpieczony (AC + GAP).

Zapłacone było 7 rat leasingowych, leasing otrzymał z odszkodowania pełną kwotę wartości zakupu, a i tak jeszcze chce odemnie prawie 12000 zł (auto było warte 37000 netto).

Tak więc, 7 rat leasingowych zapłaconych = 10000 netto
plus 12000 netto do dopłaty, tyle mam w plecy przez kradzież samochodu po 7 miesiącach od jego zakupu.

omijajcie szerokim łukiem bre leasing.

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Post autor: Lui »

stratny pisze:W styczniu mi skradziono pojazd, który miałem w 100% ubezpieczony (AC + GAP).

Zapłacone było 7 rat leasingowych, leasing otrzymał z odszkodowania pełną kwotę wartości zakupu, a i tak jeszcze chce odemnie prawie 12000 zł (auto było warte 37000 netto).

Tak więc, 7 rat leasingowych zapłaconych = 10000 netto
plus 12000 netto do dopłaty, tyle mam w plecy przez kradzież samochodu po 7 miesiącach od jego zakupu.

omijajcie szerokim łukiem bre leasing.
A ile odszkodowania wypłacił ubezpieczyciel AC i GAP? Bo może tu jest problem?
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.

Awatar użytkownika
stratny

Post autor: stratny »

Lui pisze: A ile odszkodowania wypłacił ubezpieczyciel AC i GAP? Bo może tu jest problem?
Napisałem wyżej, że dostał 100% kwoty z faktury zakupu samochodu.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Post autor: Michał Krupiński »

stratny pisze:
Lui pisze: A ile odszkodowania wypłacił ubezpieczyciel AC i GAP? Bo może tu jest problem?
Napisałem wyżej, że dostał 100% kwoty z faktury zakupu samochodu.
Czyli dostał 37.000 + Ty zapłaciłeś 10.000 + jeszcze 12.000 do zapłacenia.
To daje około 160% wartości samochodu.

Coś tu chyba jest nie tak. Jesteś pewien, że czegoś nie pomyliłeś, bo to są jakieś wartości z sufitu? :roll:
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

ODPOWIEDZ