Samochody z homologacją wracają od stycznia 2014, ale czy na długo? Dyskusja na temat odliczania VAT od samochodów osobowych i z homologacją ciężarową N1 w 2014
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Re: Samochody z homologacją wracają od stycznia 2014, ale czy na długo? Dyskusja na temat odliczania VAT od samochodów osobowych i z homologacją ciężarową N1 w 2014
Obowiązek księgowania dotyczy tylko przychodów, koszty to już wolna droga.
Natomiast innymi obejściami mogą być:
1. Wysokie wykupy jak ma to miejsce w leasingach typu Comfort Lease BMW
2. Wynajem długoterminowy
Oczywiście każdy wariant trzeba osobno przekalkulować
Natomiast innymi obejściami mogą być:
1. Wysokie wykupy jak ma to miejsce w leasingach typu Comfort Lease BMW
2. Wynajem długoterminowy
Oczywiście każdy wariant trzeba osobno przekalkulować
Re: Samochody z homologacją wracają od stycznia 2014, ale czy na długo? Dyskusja na temat odliczania VAT od samochodów osobowych i z homologacją ciężarową N1 w 2014
http://serwisy.gazetaprawna.pl/zmiany-w ... ejszy.htmlaerofan pisze:Może po prostu faktycznie metoda jaką zasugerował Spayker będzie najbardziej odpowiednia ? Auto i tak jest zarejestrowane na osobę fizyczną, nie na firmę przy DG, a faktury przecież nie muszę księgować, kto mi każe ? Wtedy odczekam pół roku i samochód upłynniam dając klientowi upust na PCC, żeby był wilk syty i owca cała.
Czy ktoś przyglądał się nowej ustawie i czy wymieniony wyżej artykuł jest zgodny z prawdą?
Pierwszym komentarzem do tego artykułu jest "a czy Pan ekspert czytał art. 1 pkt 2 ustawy nowelizującej? jaki VAT należny od użytku do celów osobistych?".
Mi osobiście wydaję się, że ekspert Gazety Prawnej nie ma racji.
Pierwszym komentarzem do tego artykułu jest "a czy Pan ekspert czytał art. 1 pkt 2 ustawy nowelizującej? jaki VAT należny od użytku do celów osobistych?".
Mi osobiście wydaję się, że ekspert Gazety Prawnej nie ma racji.
Moja księgowa mówi, że ten artykuł to bzdura. Jaki Vat naliczany od prywatnego użytku auta z homologacją ?
Pytanie inne - ważniejsze - czy w przypadku leasingu auta kupionego przed 1 kwietnia (z homologacją) po 1 kwietnia będzie można odliczać 23% Vat od faktur leasingowych ?
Pytanie inne - ważniejsze - czy w przypadku leasingu auta kupionego przed 1 kwietnia (z homologacją) po 1 kwietnia będzie można odliczać 23% Vat od faktur leasingowych ?
Skoro twoja księgowa nie jest w stanie odpowiedzieć na tak banalne kwestie,to możesz się zdziwić przy nieco bardziej skomplikowanych interpretacjach.Często bzdurnych,ale niestety prawdziwych.aerofan pisze:Moja księgowa mówi, że ten artykuł to bzdura. Jaki Vat naliczany od prywatnego użytku auta z homologacją ?
Nic mi do tego jak prowadzisz swój biznes i nie traktuj mojej wypowiedzi jako prywatnej wycieczki.Ba,możesz mieć to kompletnie w nosie.
Wystarczy jednak,że prześledzisz kilka ostatnich stron tego forum,a uświadomisz sobie,że swoimi wypowiedziami i informacjami o poczynionych krokach,możesz wprowadzić w błąd innych użytkowników,którzy szukają tu odpowiedzi na nurtujące ich pytania.Mają prawo mieć wątpliwości,bo nikt nie wymaga np. od architekta,aby znał się na w.w. kwestiach.Muszą jednak funkcjonować w tym bajzlu legislacyjnym i zmagać się z przepisami tworzonym "na kolanie"w 3 dni.
Jedno jest pewne i tego nauczyło mnie życie w tym kraju.Dopóki nie otrzymamy do rąk OSTATECZNEJ wersji ustawy wszelkie tezy i interpretacje nie mogą być do końca rzetelne.Pan Grunwald,notabene przedstawiciel bardzo poważnej firmy doradczej ma prawo w prasie pewne kwestie wyjaśniać.Taką ma robotę.Jestem przekonany,że nawet zapoznał się z projektem i zmianami do ustawy.Ale on nie bierze moralnej i finansowej odpowiedzialności za doradztwo TWOJEJ firmie.W przeciwieństwie do Twojej księgowej.
Ale ja nie mówię, że mam rację. Próbuję tylko dowiedzieć się, gdzie leży prawda.
PS. spójrz na komentarze pod tym artykułem. Jakoś nikt nie zgadza się z panem "ekspertem".
Rozumiem o co ci chodzi.Jestem jednak przekonany,że jak mówisz "ekspert" ,przeczytał projekt ustawy i śledził poprawki.Ciekawe,kto jeszcze był taki desperatem.aerofan pisze:PS. spójrz na komentarze pod tym artykułem. Jakoś nikt nie zgadza się z panem "ekspertem".
Tu masz odpowiedź na twoje pytanie z poprzednich postów: http://www.samar.pl/wiadomosci/masz-na- ... cale=pl_PL
Dzięki, już się wcześniej do tego dokopałem. Nigdzie jednak nie mogę znaleźć potwierdzenia informacji o konieczności korygowania Vatu na auta kupione z homologacją przed 1 kwietnia i wykorzystywaniem go do celów prywatnych. Z tego, co znalazłem, auta homologowane zakupione między 1 a 31 marca będą jedynie objęte przepisami przejściowymi dotyczącymi rat leasingowych po 1 kwietnia. Nic innego nigdzie nie czytałem. Artykuły i komentarze dotyczące aut "z kratką" tłuczone są od wielu miesięcy i jakoś nikt nigdy o czymś takim nie wspominał, a to dość istotny powiedziałbym element, który należałoby rozważyć przed decyzją, czy kupować auto z N1, czy zwykłe osobowe, a może poczekać do 1 kwietnia...
Rodzą się pytania - kogo to dotyczy - firmy, które udostępniają swoim pracownikom auta służbowe, osoby fizyczne prowadzące działalność oraz czy kwestia ta dotyczy aut kupionych na własność (za gotówkę) czy również leasingowanych...
A propos mojej księgowej - ona też jest mocno na bieżąco, to właśnie ona powiedziała mi o projekcie, na podstawie którego będzie trzeba odprowadzać pełen Vat od sprzedaży auta niezależnie od wielkości podatku odliczonego przy zakupie. Tyle, że ja potem powołałem się nie na ten przypadek, o którym była mowa. Ustawodawca zapewne zabezpieczył się przed kombinacjami typu wykup z odliczeniem 50 (60) % przedmiotu leasingu i zamknął raz na zawsze tę furtkę, z której zapewne wielu korzystało.
Rodzą się pytania - kogo to dotyczy - firmy, które udostępniają swoim pracownikom auta służbowe, osoby fizyczne prowadzące działalność oraz czy kwestia ta dotyczy aut kupionych na własność (za gotówkę) czy również leasingowanych...
A propos mojej księgowej - ona też jest mocno na bieżąco, to właśnie ona powiedziała mi o projekcie, na podstawie którego będzie trzeba odprowadzać pełen Vat od sprzedaży auta niezależnie od wielkości podatku odliczonego przy zakupie. Tyle, że ja potem powołałem się nie na ten przypadek, o którym była mowa. Ustawodawca zapewne zabezpieczył się przed kombinacjami typu wykup z odliczeniem 50 (60) % przedmiotu leasingu i zamknął raz na zawsze tę furtkę, z której zapewne wielu korzystało.
Podejrzewam,że to nie Grunwald głupot nagadał,tylko "autor" artykułu namotał.Papier,czy tez internet przyjmie wszystko
Chyba jednak trzeba wydrukować ten projekt+poprawki.I jakoś zjeść tę żabę
Chyba jednak trzeba wydrukować ten projekt+poprawki.I jakoś zjeść tę żabę