Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Witam na forum! Zawsze wiedziałem, że leasing finansowy między innymi tym różni się od operacyjnego, że VAT płaci się od razu z góry. Jednak dowiedziałem się ostatnio, że mój kolega ma umowę w której VAT płaci w ratach. Upiera się, że jest to leasing finansowy, a nie operacyjny!
Nie będę mu zaglądał do tej umowy, ale przyznam się, że zgłupiałem. Czy jest to możliwe?
Cześć Diamant,
Możesz być spokojny, bo masz rację.
W leasingu finansowym obowiązek VAT powstaje z chwilą dostawy za całą wartość umowy.
Czyli trzeba go zapłacić od razu - tak jak piszesz.
Ale! I tu jest jedno ale... Niektóre firmy leasingowe oferują usługę niejako refinansowania VAT. Czyli tak jakby "pożyczają" leasingobiorcy na ten VAT, a leasingobiorca "oddaje" to potem w miesięcznych ratach. Podraża to oczywiście koszt leasingu, ale jest to jakaś opcja jak ktoś nie ma albo nie chce płacić dużej kwoty vatu.
Obstawiam więc, że tak jest w przypadku Twojego kolegi.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."