Mercedes C kombi a homologacja... (osobowy na ciężarowy)?
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Mercedes C kombi a homologacja... (osobowy na ciężarowy)?
Witam Was
Mam pytanie, ponieważ znalazłam ofertę mercedesa. Sprzedaż poprzez salon - samochód używany 3 letni..
Na Waszej stronie znalazłam go na liście aut z homologacją.. Czy po zakupie mogę zrobić homologację na własną rękę w prywatnej firmie? Żeby odliczyć pełen vat? Czy po prostu auto "musi wyjść z homologacją z salonu"?
Pozdrawiam
Mam pytanie, ponieważ znalazłam ofertę mercedesa. Sprzedaż poprzez salon - samochód używany 3 letni..
Na Waszej stronie znalazłam go na liście aut z homologacją.. Czy po zakupie mogę zrobić homologację na własną rękę w prywatnej firmie? Żeby odliczyć pełen vat? Czy po prostu auto "musi wyjść z homologacją z salonu"?
Pozdrawiam
- Michał Krupiński
- PRO
Re: Mercedes C kombi a homologacja...
Niestety przeróbka nie wchodzi w grę, nawet jeśli dany model osobowy posiada swój odpowiednik z homologacją ciężarową.
To znaczy może inaczej - istnieje prawdopodobieństwo graniczące z pewnością, że Urząd Sakrbowy podczas kontroli zakwestionuje odliczenia Vat od tak przerobionego samochodu.
Przede wszystkim brakowałoby fabrycznej homologacji.
To znaczy może inaczej - istnieje prawdopodobieństwo graniczące z pewnością, że Urząd Sakrbowy podczas kontroli zakwestionuje odliczenia Vat od tak przerobionego samochodu.
Przede wszystkim brakowałoby fabrycznej homologacji.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
- Tomasz Piotrowski
- PRO
Jak to prawdopodobieństwo? Przecież to oczywista oczywistość, że musi być homologacja fabryczna.Michael pisze: To znaczy może inaczej - istnieje prawdopodobieństwo graniczące z pewnością, że Urząd Sakrbowy podczas kontroli zakwestionuje odliczenia Vat od tak przerobionego samochodu
- Tomasz Piotrowski
- PRO
Oczywista oczywistość to może jest, ale nie dla każdego urzędnika. W Polsce każdy urzędnik ma dowolność interpretowania przepisów.KOLEC pisze:Jak to prawdopodobieństwo? Przecież to oczywista oczywistość, że musi być homologacja fabryczna.Michael pisze: To znaczy może inaczej - istnieje prawdopodobieństwo graniczące z pewnością, że Urząd Sakrbowy podczas kontroli zakwestionuje odliczenia Vat od tak przerobionego samochodu
- Michał Krupiński
- PRO
Re: Mercedes C kombi a homologacja... (osobowy na ciężarowy)?
Część specjalistów od prawa podatkowego jest zdania, że po wyroku ETS nie obowiązują żadne ograniczenia dotyczące odliczania VAT od samochodów.Jak to prawdopodobieństwo? Przecież to oczywista oczywistość, że musi być homologacja fabryczna.
Ich zdaniem VAT odliczać można nawet od samochodów osobowych. Przypomnę, że takiego samego zdania jest wyrok WSA w Krakowie, który został zaskarżony i czeka na rozpatrzenie w NSA.
Niestety ogólne wytyczne są takie, że niby trzeba mieć fabryczną homologację ciężarową.
Co nie zmienia faktu, że może jakimś cudem któryś urzędnik uznałby przeróbkę.
Dlatego napisałem o prawdopodobieństwie...
Osobiście wydaje mi się jednak, że nie ma co ryzykować, ale co kto lubi.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
Witam Mam podobny problem chcę kupić demonstracyjną Octavie kombi, lecz jest ona bez kratki ale kiedy została wyprodukowana inne mogły mieć homolagcje ciężarową, Więc co zrobić żeby można było odliczać od niej Vat ?? Czy można wystąpić do producenta o wydanie zaświadczenia że w dniu sprzedaży taka octavia spełniała normy homologacji ciężarowej, założyć do niej kratkę i z tym iść do urzędu komunikacji żeby zrobili z niej ciężarówkę. Proszę o pomoc bo nie wiem jak można to załatwić 

Nie da sie tak zrobic. Na gruncie prawa sa to zupelnie inne samochody mimo ze niewiele je roznimichał pisze:Witam Mam podobny problem chcę kupić demonstracyjną Octavie kombi, lecz jest ona bez kratki ale kiedy została wyprodukowana inne mogły mieć homolagcje ciężarową, Więc co zrobić żeby można było odliczać od niej Vat ?? Czy można wystąpić do producenta o wydanie zaświadczenia że w dniu sprzedaży taka octavia spełniała normy homologacji ciężarowej, założyć do niej kratkę i z tym iść do urzędu komunikacji żeby zrobili z niej ciężarówkę. Proszę o pomoc bo nie wiem jak można to załatwić
Ale przecież zgodnie z jakimś tam rozporządzeniem, jest powiedziane że homologacja europejska czy niemiecka nie jest ważna w Polsce i polską homologacje musi wydać importer samochodu, więc importer chyba może założyć do tego samochodu kratkę i wydać na niego homologacje ciężarową
A jeśli importer nie wydaje homologacji to wedle prawa inne homologacje są nielegalne 

Homologację wydaje urząd a nie importer.