EFL - partner w biznesie

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
EFL_doradca_online
PRO

EFL - partner w biznesie

Post autor: EFL_doradca_online »

Witajcie,

Jestem doradcą online Europejskiego Funduszu Leasingowego S.A. Pojawiłem się na tym forum ponieważ razem z Europejskim Funduszem Leasingowym realizuję kampanię informacyjną dla wszystkich właścicieli firm zainteresowanych leasingiem środków trwałych.

Jeśli macie jakiekolwiek pytania z tym związane lub prowadzicie działalność gospodarczą i zastanawiacie się w jaki sposób można skorzystać z leasingu maszyn i urządzeń zapraszam do dyskusji w tym temacie.

Jestem do Waszej dyspozycji.

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
pussykiller

Re: EFL - partner w biznesie

Post autor: pussykiller »

:lol:

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Post autor: Tomasz Piotrowski »

realizuję kampanię informacyjną
Jeśli macie jakiekolwiek pytania z tym związane
Ja mam pytanie odnośnie tej oferty i jej zgodności z MSR. Będę wdzięczny za obszerne wyjaśnienie.

Awatar użytkownika
GBoy
PRO

Post autor: GBoy »

Tomek_P pisze:
realizuję kampanię informacyjną
Jeśli macie jakiekolwiek pytania z tym związane
Ja mam pytanie odnośnie tej oferty i jej zgodności z MSR. Będę wdzięczny za obszerne wyjaśnienie.
:twisted: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

GBoy, No co pytam przecież. :roll: :)

EFL_doradca_online, Odpowiedzi brak to zadam łatwiejsze pytanie o cesję.
Chcę wziąć leasing maszyny będąc osobą fizyczną prowadzącą działalność, ale po kilkunastu miesiącach chcę stworzyć spółkę z oo. W jaki sposób i na jakich warunkach mogę dokonać cesji?

Awatar użytkownika
EFL_doradca_online
PRO

Tomek_P pisze:
Witam,
Pytanie jest nieprecyzyjne ale sądzę, że dotyczyło stosowania zasad rachunkowości obowiązujących leasingodawców i leasingobiorców.

EFL sporządza sprawozdania finansowe zgodnie z MSSF. Umowy leasingowe klasyfikowane i prezentowane są według MSR 17.

Jeśli niewystarczająco odpowiedziałem na Pańskie pytanie, prosiłbym o jego sprecyzowanie,

pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Pytanie jest nieprecyzyjne ale sądzę, że dotyczyło stosowania zasad rachunkowości obowiązujących leasingodawców i leasingobiorców.
Pytam o to czy to są według zasad MSR 17 umowy leasingu operacyjnego czy finansowego? Jak skonstruowana jest ta oferta?

Proszę też o odpowiedź na moje pytanie o cesję umowy w przypadku zmiany formy prowadzonej działalności.

Awatar użytkownika
EFL_doradca_online
PRO

Tomek_P pisze: Pytam o to czy to są według zasad MSR 17 umowy leasingu operacyjnego czy finansowego? Jak skonstruowana jest ta oferta?
Witam,

W EFL według zasad MSR 17 jest standardowa oferta leasingu finansowego. Leasing operacyjny również jest możliwy według zasad MSR 17, ale wymaga już konsultacji w oddziale lub przedstawicielstwie EFL.
Jednocześnie należy zwrócić uwagę na indywidualne podejście do każdego z klientów i stworzenie sprofilowanej oferty.

pozdrawiam,

Awatar użytkownika
EFL_doradca_online
PRO

Tomek_P pisze: Chcę wziąć leasing maszyny będąc osobą fizyczną prowadzącą działalność, ale po kilkunastu miesiącach chcę stworzyć spółkę z oo. W jaki sposób i na jakich warunkach mogę dokonać cesji?
Witam,

Przekształcenie "osoby fizycznej" prowadzącej działalność na Sp. z o.o kwalifikuje się na zmianę podmiotową.
Prawidłowa wartość do zmiany podmiotowej jest to wartość rynkowa. Zmiana podmiotowa oznacza, że nie będzie możliwe kontynuowanie warunków umowy pierwotnej przez Sp. z o.o. , konieczne jest zakończenie umowy pierwotnej i zawarcie nowej na nowych warunkach finansowych.

Ponadto ostateczną decyzję dotyczącą możliwości dokonania zmiany podmiotowej wydaje leasingodawca. Decyzja może być pozytywna, pozytywna warunkowa lub brak zgody na dokonanie zmiany podmiotowej.

Nowa umowa może zostać zawarta wyłącznie w PLN. Warunkiem zmiany podmiotu jest uregulowanie przez dotychczasowego leasingobiorcę wszystkich zaległości płatniczych do umowy, tzn. zapłaty wystawionych faktur (również tych, których termin wymagalności dopiero nastąpi) i not odsetkowych. Do końca trwania umowy musi pozostać nie mniej, niż 6 miesięcy. Przy zmianie podmiotu umowy leasingowej, polisa AC/OC/NWW ulega również aneksowaniu. EFL S.A. nie wyraża zgody na zawieranie umów z polisami płatnymi w ratach. W związku z tym, jeżeli polisa w umowie dotychczasowej jest płatna w ratach leasingobiorca jest zobowiązany do opłacenia polisy w całości.

Czy temat został wg Pana w pełni wyjaśniony?

Pozdrawiam,

ODPOWIEDZ