Porównanie ofert leasingowych

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
kruk

Porównanie ofert leasingowych

Post autor: kruk »

Witam,
czy znacie jakiś dobry sposób na porównywanie ofert leasingowych bez pomocy zewnętrznej firmy doradczej?

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Re: Porównanie ofert leasingowych

Post autor: Michał Krupiński »

kruk pisze:Witam,
czy znacie jakiś dobry sposób na porównywanie ofert leasingowych bez pomocy zewnętrznej firmy doradczej?
Jedyny sposób jaki mi przychodzi, to po prostu pościągać oferty z firm leasingowych i samemu je porównać "na piechotę".

Jakiegoś systemu, arkusza czy programu nie ma i raczej nie ma szans coś takiego powstać, bo firm leasingowych jest dużo, dodatkowo ich oferty i zakres usług dość często się zmienia - zresztą sam sposób prezentacji ofert może od siebie odbiegać.
Także ciężko jest to jakoś ustandaryzować - tak jak wspomniałem - trzeba sprawdzać "na piechotę". :)
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
Spayker
PRO

Post autor: Spayker »

Co do arkuszy -dobra jest funkcja XIRR w Excelu.
Trzeba wprowadzić daty płatności i przepływy pieniężne. Widać wtedy oprocentowanie

Awatar użytkownika
Jarosław Król
Administracja

Post autor: Jarosław Król »

kruk pisze:bez pomocy zewnętrznej firmy doradczej?
Nie znam firmy doradczej w Polsce, która porównuje oferty leasingu dla klienta. Chyba, że chodzi o "niezależnych doradców", którzy "bezpłatnie porównują", ale to chyba nie o takie doradztwo chodzi... :D
W ogóle przez różne openfinance i inne finance, brokery i financiale słowo "doradztwo" strasznie się zdeprecjonowało, a nawet zupełnie straciło swój sens. :?

Zresztą porównywanie ofert leasingu to nie jest też nie wiadomo jaka duża umiejętność. Same warunki finansowe są proste jak konstrukcja zapałki- wpłata, rata i koszt całkowity. Dobrze tylko zwrócić uwagę ile jest rat (np. u jednego będzie 36, u innego 35) albo czy wykup jest wliczony do kosztu i to chyba wszystko.
Co do reszty niuansów typu warunki umowy, tabele opłat, itp, to wystarczy poświęcić minimum czasu i nawet ktoś zielony będzie wiedział co jest ważne.

Myślę, że tu na forum jest wystarczająco dużo informacji, żeby wiedzieć na co zwrócić uwagę.
Każdy może też pytać albo na forum albo na e-mail - więcej szczegółów zresztą tu -Pomagamy w analizie ofert leasingu, umów, OWUL

Niestety, ale najlepiej jest samemu zadbać o swój interes i poświęcić te kilkadziesiąt minut czy nawet kilka godzin na analizę ofert. To nie jest tak dużo biorąc pod uwagę, że umowa leasingu trwa kilka lat. 8-) Nie ma lepszego sposobu. :)

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Spayker pisze:Co do arkuszy -dobra jest funkcja XIRR w Excelu.
Trzeba wprowadzić daty płatności i przepływy pieniężne. Widać wtedy oprocentowanie
Co wy ostatnio z tym XIRRem? :o :D
Nie no, jasne że można - wszystko można, ale jak ma się kilka ofert leasingu w ręku, to naprawdę widać, która jest droga, a która nie, które są do siebie zbliżone, itd.

Jak wspomniał przedmówca - co jak co, ale oferty leasingu mają naprawdę prosty sposób prezentacji i już na pierwszy rzut oka widać sprawy finansowe.

Większy problem jest z tym co dalej... co nie w liczbach tylko w słowach jest ukryte... :lol:
Na to już żaden arkusz ani funkcja nie odpowie. :twisted:

Podam prosty przykład - praktycznie każda umowa leasingu to umowa ze zmiennym oprocentowaniem. Ma wskaźnik bazowy np. WIBOR 1M, albo 3M. Kto z klientów/leasingobiorców sprawdza w jaki sposób w umowie jest zapisane to w jaki sposób będzie zmieniało się oprocentowanie jeśli zmieni się WIBOR? Prawie nikt.
A każda firma podchodzi do tego bardzo dowolnie. U jednej np. zmiana oprocentowania zależy od decyzji zarządu i może on sobie zmieniać oprocentowanie tylko w górę, a jak WIBOR spadnie to ani myślą obniżać - vide przykład Volkswagen Leasing, który był tu już poruszany przez kilka osób.
Wreszcie może być jakiś wzór - pytanie teraz jaki jest ten wzór? Pytanie też czy np. firma zobowiązuje się zmieniać oprocentowanie za każdym razem jak WIBOR się zmieni - nie tylko w górę, ale zobowiąże się, że również w dół! No właśnie - jedna tak zrobi, bo się do tego sama zobowiąże, a inna nie i wszystko zależy od jej widzi mi się.

Ktoś to sprawdza? Z doświadczenia wiem, że mało kto...

I co z tego, że ktoś wybrał ofertę z najniższym kosztem całkowitym, np. 110,5%, zamiast 111,5% i myśli, że jest taki "szprytny", a suma sumarum na koniec leasingu okaże się, że po wszystkich zmianach stóp w tej drugiej firmie mógł zapłacić dużo mniej niż w pierwszej, bo ta druga uczciwiej podchodziła do zmiany oprocentowania.

A takich spraw jest przecież więcej.

Wiedza, wiedza i jeszcze raz wiedza :) - tym bardziej, że to nie jest trudne - wystarczy wiedzieć czego i gdzie szukać, tak jak choćby w tym poradniku: http://www.fmleasing.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=351, który zresztą trzeba będzie trochę odświeżyć, bo dawno w nim nic nie dodawaliśmy. :twisted:
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
kruk

No właśnie, są firmy doradcze. Jedni twierdzą, że to najlepsza forma uzyskania dobrej oferty, niektórzy zupełnie odradzają. Ja mam doświadczenia (małe bo małe, ale jakieś są) zarówno przy szukaniu finansowania zarówno na własną rękę, jak i przez doradców. Nie narzekam ani na jedną ani na drugą formę. Jednak brakuje mi tu czegoś. Szukam czegoś łatwiejszego. Oczywiście gdzieś tam internet wchodzi w grę, ale nie wiem, czy mogę zaufać...

Awatar użytkownika
Matti
PRO/Moderator

Post autor: Matti »

kruk pisze: Oczywiście gdzieś tam internet wchodzi w grę, ale nie wiem, czy mogę zaufać...
Nie widzę różnic w kwestii "zaufania" w powyzszych przypadkach. Mozesz rozwinąć myśl, proszę?
"Nie znam się na tym, więc tym chętniej się wypowiem..." --> FAIL!

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

ale nie wiem, czy mogę zaufać...
Zaufać można tylko własnemu rozumowi niestety. :)

Awatar użytkownika
kruk

Chodzi mi o to, że nie wiem, kto siedzi "po drugiej stronie ekranu". Jednak kontakt osobisty zawsze jest łatwiejszy. Czasami minusem internetu - paradoksalnie - może być długi czas reakcji na zapytania. W trakcie rozmowy z pracownikiem banku, doradcy mogę z marszu zadawać pytania...

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Czasami minusem internetu - paradoksalnie - może być długi czas reakcji na zapytania.
Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł.
Przy wyborze firmy leasingowej - co jest związkiem na dobre i złe przez okres co najmniej kilku lat - lepiej jest go jednak trochę poświęcić. No chociaż ten tydzień i zdać się na własny rozum, a w najgorszym przypadku chociaż intuicję. :)
Jednak kontakt osobisty zawsze jest łatwiejszy.
(...)
W trakcie rozmowy z pracownikiem banku, doradcy mogę z marszu zadawać pytania...
A jak odpowiedzi na pytania będą niesatysfakcjonujące, to co wtedy? :)
Albo jak porównać czy w innym banku odpowiedzi nie byłyby "lepsze"? Chodzić od banku do banku?

To jest dopiero strata czasu... :)

Ale co kto lubi - ludzie są różni - są i tacy, którzy muszą "dotknąć" firmy poprzez jej przedstawiciela. Niewiele to wnosi, bo taki przedstawiciel za miesiąc może już tam nie pracować, ale nie każdy o tym wie, nie każdy to rozumie, część osób ma jeszcze takie "stare" przyzwyczajenia, itd.

Jak wspomniałem - co kto lubi. Na szczęście jest wybór. :)

ODPOWIEDZ