Przeszukałem forum (swoją drogą szacun dla wszystkich za profesjonalizm) i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania (no może nie wszystkie

Prowadzę działalność od ponad roku, na zasadach ogólnych, nie jestem płatnikiem Vatu. Mam potrzebę zmiany auta i zainteresowałem się leasingiem głównie z powodu tzw tarczy podatkowej.
Znalazłem auto jakie mnie interesuje i zacząłem szukać oferty leasingu. Jak to zwykle bywa, im dalej w las tym więcej drzew

Przyjmijmy założenie, że leasinguję auto (Peugeot Partner Tepee), osobowe (bez kratki) z rocznika 2009, o wartości (brutto, f-ra vat przy zakupie): 43 tys zł, na 5 lat, z 10% wpłaty i 1% wykupu
Będę wdzięczny za rozwianie moich wątpliwości:
- czy może wybrać inną konfigurację? Ktoś się skusi na symulację?

- czy mogę ubezpieczyć auto "na siebie" wykorzystując moje, wypracowane zniżki (60%)?
- czy wszystkie sprawy związane z serwisowaniem auta muszę wykonywać wyłącznie w autoryzowanym serwisie danej marki?
- czy zakupione części eksploatacyjne (np. klocki hamulcowe, oleje, opony) należą do moich kosztów, czy leasingodawcy?
- czy wykup ubezpieczenia GAP też może być moim kosztem? I czy w ogóle ma sens w tym przypadku?
Bo biorąc pod uwagę, że rata leasingu i paliwo obniżą mój podatek dochodowy, to zwiększony koszt obsługi w ASO (w porównaniu ze "zwykłym", ale zaprzyjaźnionym, mechanikiem) oraz inne koszty związane z leasingiem "zjedzą" moje zamierzone oszczędności podatkowe.
Będę wdzięczny za każdą informację.