Nie zarejestrowałem umowy leasingu samochodu z kratką. Co teraz?

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Aerofan

Nie zarejestrowałem umowy leasingu samochodu z kratką. Co teraz?

Post autor: Aerofan »

Podepnę się, nie będę zakładał nowego tematu.

Czy jeśli kupiłem auto w 2009 roku (kratka, leasing), to muszę je teraz jeszcze rejestrować w US czy nie ? Czytam co rusz nowe artykuły, z których raz wynika, że mogę odliczać nawet Vat od paliwa, szału idzie dstać.

Z tego, co wiem powinienem chyba zarejestrować umowę leasingową do końca stycznia, chociaż jak byłem w moim urzędzie w ubiegłym roku się o to pytać, to powiedziano mi, że nic takiego nie muszę robić.

Czy muszę mieć jakiś papier ze stacji kontroli pojazdów ?

Jeśli ktoś mądry będzie mógł mi odpowiedzieć, z góry dziękuję.

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Re: odliczenie VAT od osobówki po 01 01 2011

Post autor: Michał Krupiński »

Aerofan pisze:Podepnę się, nie będę zakładał nowego tematu.

Czy jeśli kupiłem auto w 2009 roku (kratka, leasing), to muszę je teraz jeszcze rejestrować w US czy nie ? Czytam co rusz nowe artykuły, z których raz wynika, że mogę odliczać nawet Vat od paliwa, szału idzie dstać.

Z tego, co wiem powinienem chyba zarejestrować umowę leasingową do końca stycznia, chociaż jak byłem w moim urzędzie w ubiegłym roku się o to pytać, to powiedziano mi, że nic takiego nie muszę robić.

Czy muszę mieć jakiś papier ze stacji kontroli pojazdów ?

Jeśli ktoś mądry będzie mógł mi odpowiedzieć, z góry dziękuję.
Rozumiem, że jest to kratka za drugim rzędem siedzeń, a nie za pierwszym (jak w samochodach typu VAN)?

Jeśli tak, to w tej chwili nie możesz odliczać VAT od paliwa.
Co więcej - jeżeli masz umowę leasingu i nie zarejestrowałeś jej w US do 31.01.2011, to w zasadzie nie możesz już nawet odliczać VAT od rat leasingowych. :( To znaczy możesz, ale tylko jak od samochodu osobowego (60%, maks 6000 zł).

W US w ubiegłym roku nie mogli Ci za wiele pomóc, bo ustawa była uchwalona i podpisana za pięć dwunasta i chyba dopiero 27 grudnia była opublikowana w Monitorze.
Zatem w US teoretycznie do tego momentu nic o tym nie wiedzieli i nie znali takiego obowiązku, więc nie poinformowali Cię o nim. :(
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
Aerofan

I co teraz, da się to jakoś wyprostować w US ?

Awatar użytkownika
Aerofan

Dodam, że to chyba obowiązek firmy która mi prowadzi księgowość i tego nie zrobiła, a nie mój ?

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Aerofan pisze:I co teraz, da się to jakoś wyprostować w US ?
Ustawa mówi, że trzeba było zarejestrować umowę leasingu w US do 31 stycznia, żeby móc nadal odliczać cały VAT od rat leasingu i tylko tyle na ten temat.
Przez analogię zatem jeśli ktoś tego nie zrobił najwyraźniej taką możliwość traci.

Czy teraz można to jakoś wyprostować? Z ustawy nic takiego nie wynika. Czy ewentualnie naczelnik Twojego US ma takie kompetencje, żeby potraktować Cię ulgowo? Tego niestety nie wiem - proponuję się skontaktować.

Co zaś do obowiązku firmy księgowej to zależy jaka jest między Wami umowa. Tak czy inaczej świadczy to o ich rażącej ignorancji i niekompetencji. Rościć pretensje finansowe zapewne do nich możesz, ale czy będą one uzasadnione to już o tym zdecyduje ewentualnie sąd.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
Spayker
PRO

Post autor: Spayker »

Niezła akcja. :|
Niezła firma księgowa. :roll:

Awatar użytkownika
Matti
PRO/Moderator

Post autor: Matti »

Żadna nowość w przypadku księgowych :evil: Po to się z nimi podpisuje umowy, żeby jeszcze pilnować wszystkiego za nich. Co za rasa... :|
"Nie znam się na tym, więc tym chętniej się wypowiem..." --> FAIL!

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Niezła akcja.
No niezła - i podejrzewam, że nie jedyna taka w skali kraju. Szczerze mówiąc czekałem na pierwszy taki wpis na forum.

Przeczy to tezie głoszonej przez MinFin, że ustawa nie musiała mieć odpowiednio długiego vacatio legis, bo była wystarczająco nagłośniona w mediach...
No może i było to nagłośnione, ale raczej tylko sam fakt likwidacji kratek, a o obowiązku rejestrowania umów za wiele informacji w sumie nie było.
Jak widać na załączonym obrazku nawet urzędnicy US za przeproszeniem gówno o tym wiedzieli, bo powiedzieli człowiekowi przed Nowym Rokiem, że nie musi nic robić. Gdyby wiedzieli, że coś się zmieni, to by pewnie mu powiedzieli, a że nie wiedzieli to nie powiedzieli - proste. A skoro nie wiedzieli tego nawet urzędnicy, to tym bardziej mogli o tym nie wiedzieć podatnicy. Jak napisałem - przeczy to tezie, że ustawa nie musiała mieć vacatio legis, bo była powszechnie znana - widać, że nie była... :roll:

Tak naprawdę ustawa została opublikowana na trzy dni przed wejściem w życie, w gorączce świątecznej i noworocznej, gdzie różne remanenty, w tym roku jeszcze zmiany stawek VAT i inne cuda... i w tym całym burdelu dano ludziom zaledwie miesiąc na zarejestrowanie umów, gdzie jeszcze w połowie stycznia same Urzędy Skarbowe mieszały się w zeznaniach jak ma wyglądać sama ta rejestracja umów leasingu.

Oczywiście nieznajomość prawa nie zwalnia z konieczności jego stosowania, ale ta sytuacja mniej więcej pokazuje jaka jest kultura wprowadzania nowego prawa w naszym kraju. :roll:

Tak naprawdę to jest kolejna sprawa nadająca się do zaskarżenia, ale weź się człowieku szarp ze wszystkim... :roll:

Awatar użytkownika
Aerofan

Ja poejrzewam, że takich jak ja jest wielu, a jeszcze więcej bedzie tych, którzy będą w głębokiej niewiedzy odliczali całość Vatu do końca umów leasingowych.

Awatar użytkownika
Matti
PRO/Moderator

Post autor: Matti »

Śledząc dotychczasowe dokonania MinFin śmiem twierdzić, ze chlopcy po cichu liczyli na taki rozwój sprawy. Zwyczajnie - jak sie przedsiębiorcy nie zorientują na czas, to najwyzej wpłynie więcej kaski do budżetu.
Pretensji przecież mieć nie mogą. Prawo trzeba znać :roll:
Burdel na kółkach :?
"Nie znam się na tym, więc tym chętniej się wypowiem..." --> FAIL!

ODPOWIEDZ