Nie zarejestrowałem umowy leasingu samochodu z kratką. Co teraz?
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Nie zarejestrowałem umowy leasingu samochodu z kratką. Co teraz?
Podepnę się, nie będę zakładał nowego tematu.
Czy jeśli kupiłem auto w 2009 roku (kratka, leasing), to muszę je teraz jeszcze rejestrować w US czy nie ? Czytam co rusz nowe artykuły, z których raz wynika, że mogę odliczać nawet Vat od paliwa, szału idzie dstać.
Z tego, co wiem powinienem chyba zarejestrować umowę leasingową do końca stycznia, chociaż jak byłem w moim urzędzie w ubiegłym roku się o to pytać, to powiedziano mi, że nic takiego nie muszę robić.
Czy muszę mieć jakiś papier ze stacji kontroli pojazdów ?
Jeśli ktoś mądry będzie mógł mi odpowiedzieć, z góry dziękuję.
Czy jeśli kupiłem auto w 2009 roku (kratka, leasing), to muszę je teraz jeszcze rejestrować w US czy nie ? Czytam co rusz nowe artykuły, z których raz wynika, że mogę odliczać nawet Vat od paliwa, szału idzie dstać.
Z tego, co wiem powinienem chyba zarejestrować umowę leasingową do końca stycznia, chociaż jak byłem w moim urzędzie w ubiegłym roku się o to pytać, to powiedziano mi, że nic takiego nie muszę robić.
- Michał Krupiński
- PRO
Re: odliczenie VAT od osobówki po 01 01 2011
Rozumiem, że jest to kratka za drugim rzędem siedzeń, a nie za pierwszym (jak w samochodach typu VAN)?Aerofan pisze:Podepnę się, nie będę zakładał nowego tematu.
Jeśli tak, to w tej chwili nie możesz odliczać VAT od paliwa.
Co więcej - jeżeli masz umowę leasingu i nie zarejestrowałeś jej w US do 31.01.2011, to w zasadzie nie możesz już nawet odliczać VAT od rat leasingowych.

W US w ubiegłym roku nie mogli Ci za wiele pomóc, bo ustawa była uchwalona i podpisana za pięć dwunasta i chyba dopiero 27 grudnia była opublikowana w Monitorze.
Zatem w US teoretycznie do tego momentu nic o tym nie wiedzieli i nie znali takiego obowiązku, więc nie poinformowali Cię o nim.

"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
I co teraz, da się to jakoś wyprostować w US ?
Dodam, że to chyba obowiązek firmy która mi prowadzi księgowość i tego nie zrobiła, a nie mój ?
- Michał Krupiński
- PRO
Ustawa mówi, że trzeba było zarejestrować umowę leasingu w US do 31 stycznia, żeby móc nadal odliczać cały VAT od rat leasingu i tylko tyle na ten temat.Aerofan pisze:I co teraz, da się to jakoś wyprostować w US ?
Przez analogię zatem jeśli ktoś tego nie zrobił najwyraźniej taką możliwość traci.
Czy teraz można to jakoś wyprostować? Z ustawy nic takiego nie wynika. Czy ewentualnie naczelnik Twojego US ma takie kompetencje, żeby potraktować Cię ulgowo? Tego niestety nie wiem - proponuję się skontaktować.
Co zaś do obowiązku firmy księgowej to zależy jaka jest między Wami umowa. Tak czy inaczej świadczy to o ich rażącej ignorancji i niekompetencji. Rościć pretensje finansowe zapewne do nich możesz, ale czy będą one uzasadnione to już o tym zdecyduje ewentualnie sąd.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
Niezła akcja.
Niezła firma księgowa.

Niezła firma księgowa.

Żadna nowość w przypadku księgowych
Po to się z nimi podpisuje umowy, żeby jeszcze pilnować wszystkiego za nich. Co za rasa... 

"Nie znam się na tym, więc tym chętniej się wypowiem..." --> FAIL!
- Michał Krupiński
- PRO
No niezła - i podejrzewam, że nie jedyna taka w skali kraju. Szczerze mówiąc czekałem na pierwszy taki wpis na forum.Niezła akcja.
Przeczy to tezie głoszonej przez MinFin, że ustawa nie musiała mieć odpowiednio długiego vacatio legis, bo była wystarczająco nagłośniona w mediach...
No może i było to nagłośnione, ale raczej tylko sam fakt likwidacji kratek, a o obowiązku rejestrowania umów za wiele informacji w sumie nie było.
Jak widać na załączonym obrazku nawet urzędnicy US za przeproszeniem gówno o tym wiedzieli, bo powiedzieli człowiekowi przed Nowym Rokiem, że nie musi nic robić. Gdyby wiedzieli, że coś się zmieni, to by pewnie mu powiedzieli, a że nie wiedzieli to nie powiedzieli - proste. A skoro nie wiedzieli tego nawet urzędnicy, to tym bardziej mogli o tym nie wiedzieć podatnicy. Jak napisałem - przeczy to tezie, że ustawa nie musiała mieć vacatio legis, bo była powszechnie znana - widać, że nie była...

Tak naprawdę ustawa została opublikowana na trzy dni przed wejściem w życie, w gorączce świątecznej i noworocznej, gdzie różne remanenty, w tym roku jeszcze zmiany stawek VAT i inne cuda... i w tym całym burdelu dano ludziom zaledwie miesiąc na zarejestrowanie umów, gdzie jeszcze w połowie stycznia same Urzędy Skarbowe mieszały się w zeznaniach jak ma wyglądać sama ta rejestracja umów leasingu.
Oczywiście nieznajomość prawa nie zwalnia z konieczności jego stosowania, ale ta sytuacja mniej więcej pokazuje jaka jest kultura wprowadzania nowego prawa w naszym kraju.

Tak naprawdę to jest kolejna sprawa nadająca się do zaskarżenia, ale weź się człowieku szarp ze wszystkim...

Ja poejrzewam, że takich jak ja jest wielu, a jeszcze więcej bedzie tych, którzy będą w głębokiej niewiedzy odliczali całość Vatu do końca umów leasingowych.
Śledząc dotychczasowe dokonania MinFin śmiem twierdzić, ze chlopcy po cichu liczyli na taki rozwój sprawy. Zwyczajnie - jak sie przedsiębiorcy nie zorientują na czas, to najwyzej wpłynie więcej kaski do budżetu.
Pretensji przecież mieć nie mogą. Prawo trzeba znać
Burdel na kółkach
Pretensji przecież mieć nie mogą. Prawo trzeba znać

Burdel na kółkach

"Nie znam się na tym, więc tym chętniej się wypowiem..." --> FAIL!